۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۱۸:۳۲
کد خبر: ۴۲۷۱۶۹
با حضور اساتید حوزه و دانشگاه؛

نشست «گسست فرهنگی و شکاف نسلی در ایران» برگزار شد

نشست «گسست فرهنگی و شکاف نسلی در ایران» با حضور اساتید حوزه و دانشگاه در دانشکده ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.
گسست فرهنگی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، نشست «گسست فرهنگی و شکاف نسلی در ایران» با حضور حجت‌الاسلام غلامرضا صدیق اورعی، جامعه شناس و عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی، سعید معید‌فر، استاد دانشگاه تهران و فیاض زاهد، عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران امروز دوشنبه، ۲۷ اردیبشهت‌ماه در دانشکده ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.

 

سعید معیدفر، استاد دانشگاه تهران در ابتدای این نشست با بیان این که چرا این موضوع در جامعه ما اهمیت پیدا کرده است، اظهار کرد: بحث گسست نسلی پس از دوران اصلاحات جدی شد.

 

وی در ادامه با اشاره به دو اتفاق مهم در سال 87 که به عرصه خیابان  کشیده شد، افزود: در سال ۸۷ با ورود دانشجویان به عرصه خیابان نگرانی های جدی در این زمینه  به وجود آمد.

 

عضو انجمن جامعه شناسان ایران با اشاره به آمدن جوانان به خیابان‌ها بعد از دیدار ایران و استرالیا و صعود ایران به جام جهانی 98 تصریح کرد: این اتفاقات تاکنون در ایران وجود نداشت و این دو حادثه توجه همگان را به خود جلب کرد؛ اینکه ما شاهد چه پدیده تازه‌ای هستیم، در مقابل این اتفاقات بحث‌هایی مطرح شد؛ نخست آن‌که جامعه نیاز به شادی دارد، دوم بحث نسلی به پیش آمد.

 

مباحث شکاف نسلی وجهه سیاسی گرفت

این جامعه شناس خاطرنشان کرد:  نسل های دهه 60 دگرگون شدند به طوری که خواسته ها، تمایلات و آرزوهایشان هم تغییر کرد.

 

وی با طرح این پرسش که آیا می توان آنچه را که اتفاق افتاده است، شکاف نسلی نامید، گفت: این مباحث وجوه سیاسی به خود گرفت و با ورود رسانه‌های جدید همچون ماهواره به عرصه فرهنگی کشیده شد و سبک زندگی را تحت تاثیر قرار داد.

 

عضو انجمن جامعه شناسان ایران ادامه داد: در اروپا هم بحث گسست نسلی با آمدن جوانان به خیابان در دهه ۶۰ مطرح شد و این مبنا به چالش کشیده شد، که آیا این اتفاقات به مثابه گسست نسلی است یا آن‌که نسبیت اختلاف بین دو نسل زیاد است.

 

وی ادامه داد: به واقع مخالفان مبحث گسست نسلی بر این باور بودند که شکاف نسلی یعنی انقطاع نسلی، بنابراین آنچه که در اروپا اتفاق افتاده شکاف نسلی نیست بلکه انقطاع بین سنت های قبل و بعد است.

 

در ادامه، فیاض زاهد؛ نویسنده و تحلیلگر سیاسی عنوان کرد: بحث تعارض نسلی بحثی قدیمی است فویرباخ به گونه ای دیگر این بحث را مطرح می کند و از خودبیگانگی انسان در برابر خدا سخن می گوید، این فیلسوف معتقد است که انسان خود خدا را ساخته اما فراموش می کند که این خدا ساخته خودش است و بعدها این جنبش او را بیدار می کند.

 

آنچه نسل ها را از هم جدا می کند طبقات اجتماعی است

وی اظهار کرد: مانهایم نیز شکاف نسلی را شکاف تاریخی می دید و این امر را پذیرفته شدن در قالب نسل می دانست، به عبارتی مانهایم به شکاف نسلی معتقد نیست بلکه آن را شکاف تاریخی می داند، مانهایم معتقد است سن افراد مهم نیست بلکه مهم آن است که چه تأثیری از مباحث اقتصادی، سیاسی و اجتماعی پذیرفته است.

 

زاهد با بیان این که روشنفکران بیش از آن که لیبرال باشند سوسیالیست هستند، چرا که بین دغدغه های روشنفکری و عدالت طلبی ارتباط وجود دارد، ادامه داد: پیر بوردیو جامعه شناس معاصر فرانسوی از اعتراض بین نسلی سخن می گوید و معتقد است آن چه شکاف بین نسلی را تشکیل می دهد همان رویاهای چند گانه است.

 

تحلیلگر سیاسی اظهار کرد: در حقیقت بوردیو نیز گسست بین نسلی را ناشی از تعارض منافع بین دو نسل می داند و معتقد است که آنچه نسل ها را از هم جدا می کند طبقات اجتماعی است./202/934/ب1

ارسال نظرات