معرفت دینی بر پایه تعقل و تفکر است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، آیتالله سید مصطفی محقق داماد استاد حوزه علمیه روز یکشنبه 27 اردیبهشت در ادامه جلسات تفسیر قرآن که در مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران برگزار شد، به تکمیل درس جلسه پیش و تفسیر آیه لاَ إِکْرَاهَ فِی الدِّینِ قَد تَّبَیَّنَ الرُّشْدُ ... پرداخته و گفت: دو آیه 82 و 83 سوره مبارکه نسا روش معرفت دینی را آموزش میدهند، آیه اول روش فهم قرآن و آیه دوم روش فهم سنت (حدیث) است، و محور معرفت دینی در هر دو آیه این است که باید بر پایه تعقل، تفکر و نه ظاهرنگری و لفظگرایی باشد.
وی در تفسیر این دو آیه عنوان کرد: قرآن برای برخی شفاست و برای عدهای سبب گمراهی پس باید با تدبر و ژرفاندیشی با کلمات و آیت آن برخورد کرد و در جهت فهم آیات اگر از اهل استنباط نیستید به سراغ اهل استنباط رفته و معنی قرآن را از آنها بخواهید.
استاد حوزه علمیه در ادامه به تفسیر دو آیه انتهای آیتالکرسی پرداخته و ضمن بیان این دو آیه باید باهم تفسیر شوند، اظهار داشت: هر کس که کفر به طاغوت ورزد و مؤمن به خدا باشد به عروة الوثقی یعنی محکمترین دستگیره تمسک کرده و چنگ زده است.
آیتالله محقق داماد افزود: خداوند سرور مؤمنان است و آنان را از تاریکی به نور میبرد ولی اگر کسی کافر باشد و مؤمن به خدا نباشد سرپرستشان طاغوت خواهد بود، قرآن مجید میفرماید در یکدل دو دلبر نمیگنجد و دل انسان پیش خدا یا پیش طاغوت است، و برای مؤمن شدن باید دل از دیگران برید.
وی گفت: ایمان به خدا مبتنی بر معرفت است و ایمان به خدا بهصورت علیالدوام میباشد منتها در مورد طاغوت اینگونه نیست، و ایمان بر مرتبت انسان افزوده و او را از ظلمت به نور میبرد
این مفسر قرآن کریم در پایان خاطرنشان کرد: اگر از دیروز تا امروز از نظر فکری پیشرفت نکردهاید شما دچار ایست شدهاید و سرور حقیقی خود خداوند مهربان را فراموش کردهاید، اگر سرور ما خدا باشد هرلحظه از ظلمت به نور خواهیم رسید./202/807/ب1