آغاز نام نویسی زائران حسینی در سامانه سماح از ۱۵ مرداد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، نشست تخصصی «تبیین سیاست های جمهوری اسلامی ایران برای حج سال 1395» با سخنرانی رییس سازمان حج و زیارت و حضور نمایندگان منطقه ای طلاب، تشکل ها و انجمن های فرهنگی و فضلای جامعة المصطفی العالمیه امروز در مجتمع عالی امام خمینی(ره) برگزار شد.
رییس سازمان حج و زیارت با گرامی داشت یاد و خاطره شهدای مظلوم فاجعه منا، اظهار داشت: متأسفانه واقعه بسیار تلخی را در حج سال گذشته شاهد بودیم؛ چندین اتفاق در آن سال رخ داد که یکی از آن ها سقوط جرثقیل بر روی حجاج بود.
وی ادامه داد: دولت عربستان و جمهوری اسلامی ایران هر ساله باید تمهیدات لازم را برای حضور حجاج در صحرای منا و عرفات که از امکانات رفاهی کمتری برخوردار است، انجام دهند؛ خود عربستانی ها اظهار دارند که منظم ترین حجاج، حجاج ایرانی هستند.
معاون وزیر ارشاد افزود: خیابان های سوق العرب و جوهره دو خیابانی است که باید حجاج ایرانی از این دو مسیر حرکت می کردند؛ در ساعاتی از روز بین ساعت 8 تا 8:15 و 9 تا 10، مسیر زائران را بستند و آن ها را به خیابان 204 هدایت کردند.
وی ابراز داشت: وقتی که از وزیر حج عربستان پرسیدیم که چرا پلیس عربستان چنین کاری کرده است، آن ها گفتند که ما در دوربین ها دیدیم که دو خیابان سوق العرب و جوهره شلوغ بود و به همین دلیل آن ها را به خیابان 204 مشایعت کردیم.
اوحدی گفت: خیابان 204 عرض کمتر، امکانات دوربینی و رفاهی کم و همچنین جت فن هایی که ایجاد باد خنک می کند، وجود ندارد؛ در انتهای خیابان 204 نیز زائران باید به طبقه دوم می رفتند در حالی که اصلا مسیر زائران ایرانی فقط در طبقه همکف بوده است.
وی بیان داشت: از سوی دیگر زائرانی که از پیش رفته بودند، بدون این که مسیر را دور بزنند، برای کوتاه کردن مسیر همان راه را بر می گردند و بی تدبیری پلیس عربستان باعث شد که زائران از انتها و ابتدای خیابان 204 در مقابل یکدیگر قرار بگیرند.
وی اظهار داشت: زائران حدود یک ساعت ونیم تا دو ساعت در گرمای 50 درجه در یک فاصله 200 متری در عرض 10 متر، حدود 50 هزار نفر به هم برخورد کرده و به هم چسبیده بودند و بسیاری از زائران در همان حالت ایستاده شهید شدند.
رییس سازمان حج و زیارت ادامه داد: زائرانی از کشورهای دیگر که در چادرهای اطراف خیابان 204 در حال مشاهده این اتفاق بودند، اقدام به پرتاب بطری آب برای زائران کرده بودند که همین نیز باعث شده بود که زائران برای گرفتن آب روی یکدیگر بیفتند و هر کس هم که می افتاد دیگر قادر به بلند شدن نبود.
وی ابراز داشت: از طرف دیگر بیمارستان منا برای زائرانی که در این خیابان بودند فقط 60 دستگاه اکسیژن و احیا داشت و اگر امکانات بیشتری بود به اطمینان عرض می کنم که بیش از 60 درصد این زائران نجات پیدا می کردند؛ حتی پلیس عربستان پزشکان ایرانی را دستگیر کرده و خیابان 204 را منطقه نظامی اعلام کردند و از کمک رسانی ایرانی ها به زائران جلوگیری می کردند.
معاون وزیر ارشاد گفت: در طول تاریخ اسلام سابقه نداشت که در روز عید قربان 6 هزار نفر در حین انجام مناسک حج شهید شوند؛ این فاجعهحاصل اوج بی تدبیری عوامل عربستانی در حج سال گذشته بود؛ کاروانی از کرمانشاه 53 زائر مرد را از دست داده بود و زنان این مردان بیوه شده بودند؛ 49 نفر از اهل سنت نیز از یک کاروان دیگر شهید شده بودند.
وی خاطرنشان کرد: در شب آن حادثه 52 تریلی به خیابان 204 آمد و جسدها را در این تریلی های بدون سیستم سرمایشی گذاشتند؛ سردخانه ها فقط 900 نفر گنجایش داشت و بیش از 5 هزار جسد در گرمای سوزان، حدود 5 روز در تریلی ها ماندند؛ ما باید 464 جسد از آن ها را جدا می کردیم که وقتی ما به آن جا رفتیم بر روی 3میلی متر از خون راه می رفتیم و بوی آهکی که بر روی اجساد ریخته بودند فضا را پر کرده بود.
اوحدی اظهار داشت: مردم در حج سال جاری دغدغه داشتند که عربستان چه راهکاری برای جلوگیری از فاجعه های سال گذشته در اجرای حج امسال انجام داده است؛ ما 20 راهکار را به عربستانی ها ارائه داده بودیم و نگرانی مردم را به عربستانی ها رساندیم.
وی تصریح کرد: وزیر حج عربستان چشم در چشم بنده در مذاکرات گفت که امنیت، یک واژه سیاسی در عربستان لحاظ می شود و ما هیچ یک از این راهکارهای شما را نمی توانیم در این قرار داد قرار دهیم؛ جای افرادی هم که در فاجعه منا جان خود را از دست دادند در بهشت است و این یک قضا و قدر الهی بوده است.
رییس سازمان حج و زیارت ادامه داد: وزیر حج عربستان در ادامه گفت که در قرآن کریم آمده که هر کس به این سرزمین آمد، جای او امن است و خدا از او مراقبت می کند؛ بنده به او گفتم که در همان آیات قرآن کریم آمده است که امنیت مهمان باید حفظ شود.
وی ابراز داشت: به دلیل عدم وجود اراده سیاسی در طرف عربستانی، آن ها سه ماه مذاکرات را به تأخیر انداختند و عربستانی ها به هیچ عنوان در این مذاکرات صادق نبودند؛ نامه مکتوب به وزیر حج عربستان نوشتیم و گفتیم که شما سه ماه در مذاکرات تأخیر انداخته اید و چون خودشان می دانستند که بندهایی در قرار داد گذاشته اند که ایران آن ها را نخواهد پذیرفت، اظهار می کردند که شما باید ابتدا قرارداد را مطالعه کنید.
اوحدی افزود: از جمله بندهایی که در این قرارداد آمده بود، این بود که صدور ویزا در کشوری غیر از ایران باشد که با رایزنی های زیاد این مشکل را توانستیم حل کنیم؛ تبعیضات بسیار زیادی برای زائران ایرانی لحاظ کرده بودند و خودشان به خوبی می دانستند که ایران زیر بار این تبعیض ها نمی رود.
وی تأکید کرد: مشخص بود که در سال جاری قصد دارند اقداماتی انجام دهند که حجاج ایرانی را به حج راه ندهند؛ وقتی به آن ها درباره بندهای تبعیض آمیز قرارداد اعتراض می کردیم، اظهار می داشتند که ما از خودمان اختیاری نداریم و تغییر برخی بندها در از حیطه اختیارات ما بیرون است.
معاون وزیر ارشاد درباره دلیل اصرار سازمان حج و زیارت ایران برای مذاکره با عربستان، توضیح داد: سازمان حج و زیارت به سه دلیل اصرار به مذاکره با عربستان داشت؛ نخست این که حج یک وظیفه شرعی و حق ایرانیان برای اقامه فریضه واجب حج بود و زوار حدود 15 سال منتظر انجام این فریضه دینی بودند.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران می خواست به عربستان و جهانیان بفهماند که ما حج را جدا از روابط سیاسی می دانیم اما در مقابل این عربستانی ها هستند که حج را سیاسی می دانند و آن ها سدّ عن سبیل الله کرده اند؛ سوم این که مأموریت سازمان حج و زیارت این است که شرایط را برای مردم برای به جا آوردن مناسک حج انجام دهد.
رییس سازمان حج و زیارت خاطر نشان کرد: اتفاق عجیبی که رخ داد این بود که در دور دوم مذاکرات وزیر حج عربستان به یکباره عوض شد و در زمانی که قرار بود کارشناسان ایران و عربستان با هم به بحث بپردازند، در مکه به صحنه عجیب تری برخورد کردیم؛ از تلویزیون مشاهده کردیم که وزیر جدید حج عربستان در یک کنفرانس خبری بزرگ اظهار کرد که ما گردن ایران را خم کردیم و آن ها را مجبور کردیم که قرارداد حج با قوانین عربستان را امضا کنند.
وی خاطرنشان کرد: پس از مشاهده این کنفرانس خبری با وزیر حج عربستان تماس گرفتیم و گفتیم که ما هنوز حتی بحث های کارشناسی را با کارشناسان عربستانی انجام نداده ایم و هیچ قراردادی را نیز امضا نکرده ایم؛ وی درباره اظهارات خود عذر خواهی کرد.
اوحدی درباره برخی بندهای تبعیض آمیز قرارداد حج با عربستان، تصریح کرد: عدم حق استفاده از پرچم جمهوری اسلامی ایران در مناسک حج، عدم حق ارتباط بعثه ایران با بعثه دیگر کشورها، عدم ارائه خدمات کنسولی به ایرانی ها و موارد تبعیض آمیز دیگر از جمله بندهای این قرارداد بود.
وی اظهار داشت: به طرف عربستانی گفتیم که خداوند متعال تبعیض را نمی پذیرد و ایرانی ها نیز باید همانند دیگر کشورها از پرچم خود که تنها نشانه چادرها و ایرانی بودن آن ها است، استفاده کنند؛ همانگونه که مسلمانان با هر فرهنگ، نژاد و ملیتی می آیند و اعمال یکسانی با لباس یکسان انجام می دهند.
رییس سازمان حج و زیارت بیان داشت: در آخر عربستان یک بیانیه منتشر کرد که ایران قرار داد حج را امضا نکرده و پس از آن، جمهوری اسلامی ایران نیز بیانیه ای منتشر کرد و عدم امضای قرار داد با عربستان به خاطر تبعیض هایی که در این قرار داد بود را اعلام کرد.
وی گفت: مذاکرات ما با عربستان درباره حج سال جاری با در نطر گرفتن تمام حساسیت ها انجام شد و به واقع عربستان ظلم بزرگی انجام داد و جمهوری اسلامی ایران را از حضور در حج امسال محروم کرد.
بخش دیگر این نشست تخصصی، پرسش و پاسخ بود که اوحدی در پاسخ به این سؤال که آیا عربستان در شهادت غضنفر رکن آبادی، سفیر سابق ایران در لبنان دست داشته یا خیر، گفت: پیرامون نحوه شهادت شهید رکن آبادی فرضیه های مختلفی بیان شده است؛ آن چه تا به امروز از قرائن و شواهد در دست داریم، نشان دهنده قصور، بی تفاوتی و اوج بی تدبیری عوامل عربستانی بوده است.
وی ادامه داد: در واقع اگر عربستان به دنبال ترور رکن آبادی بود، سیاست های دیگری را می توانست اتخاذ کند که خرج کمتری داشته باشد؛ چرا که در حادثه منا و سقوط جرثقیل، 1500 نفر از مردم عربستان نیز جان خود را از دست دادند.
معاون وزیر ارشاد درباره نحوه شهادت سفیر سابق ایران در لبنان گفت: شهید رکن آبادی پس از سقوط جرثقیل، نبض داشته اما هیچ کس را نمی شناخته با آمبولانس به بیمارستان منتقل می شود؛ بی تدبیری دوم عربستان در بیمارستان ها اتفاق افتاده بود که بیمارستان ها در آن روز تعطیل بودند و تعدادی از شهدای مظلوم ما از جمله شهید رکن آبادی در بیمارستان ها شهید شدند.
وی درباره تعداد شهدای شیعه و سنی در فاجعه منا ابراز داشت: از جمع 64هزار زائر ایرانی، 5 هزار نفر از اهل سنت بودند که 78 نفر آن ها به شهادت رسید؛ به طور کلی 75 تا 80 درصد از زائرانی که در فاجعه منا شهید شدند، از اهل سنت بودند.
رییس سازمان حج و زیارت اظهار داشت: حجت الاسلام غلام عباس قاسمی بروجردی نخستین شهید شناسایی شده در فاجعه منا بود که بعد از شناسایی با خانواده وی تماس گرفتیم و همسر حجت الاسلام قاسمی گفت که انگشتر شهید قاسمی را در زیر زبان، چفیه اش را در قبر و وی را در همان مکه به خاک بسپاریم.
وی افزود: بعد از این که به ایران رفتیم و با خانواده شهید حجت الاسلام قاسمی بروجردی دیدار کردیم، همسر وی به ما گفت که شهید حجت الاسلام قاسمی بروجردی پیش از رفتن به حج به من گفت که من دیگر از سفر بر نمی گردم و وصیت می کنم که انگشترم را در زیر زبان، چفیه ام را در قبر و مرا در مکه خاک کنند.
اوحدی درباره سیاست های ایران درباره حج در مقابل عربستان در سال های آینده، توضیح داد: در هر نقطه از دنیا اگر به هموطن هر کشوری تعرض جنسی و جانی شود، اعتراض می کنند و جمهوری اسلامی ایران نیز از عربستان خواستار مجازات آن دو فردی شد که در لباس مبدل پلیس به دو نوجوان ایرانی که یکی از آن ها حافظ بخش از قرآن کریم بود، تعرض کرده بودند.
وی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت که بر اساس قوانین داخلی خودتان آن ها را مجازات کنید و عربستان نیز در ابتدا ابراز کرد که آن ها را اعدام خواهد کرد، اما متأسفانه سیاسی بازی کردند؛ امیدواریم رفتار عربستان در منطقه تغییر کند و به زودی آثار عزت مسلمانان را شاهد خواهیم بود.
رییس سازمان حج و زیارت در پایان خاطرنشان کرد: سامانه سماح از 15 مرداد ماه برای نام نویسی زائرانی که قصد تشرف به عتبات عالیات در اربعین حسینی را دارند، باز خواهد شد؛ همچنین در سال جاری درگاه جدیدی برای اتباع باز شده است که اتباع نیز بتوانند در سامانه سماح نام نویسی کنند./840/پ201/ج1