۱۷ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۴:۰۶
کد خبر: ۴۴۲۴۹۱
اوباما:

سوريه مويم را سفيد كرد

ریيس‌جمهور امريكا مي‌گويد كه جنگ پنج ساله سوريه و نشست‌هاي بي‌نتيجه براي پايان دادن به بحران آن، موهاي او را سفيد كرده است؛ جمله‌اي كه شايد ساده به نظر برسد ولي نشان‌دهنده اين است كه جنگ در سوريه روز به روز براي ائتلاف مورد حمايت امريكا سخت‌تر مي‌شود.
اوباما

به گزارش سرویس پیشخوان خبرگزاری رسا به نقل از روزنامه جوان، ریيس‌جمهور امريكا مي‌گويد كه جنگ پنج ساله سوريه و نشست‌هاي بي‌نتيجه براي پايان دادن به بحران آن، موهاي او را سفيد كرده است؛ جمله‌اي كه شايد ساده به نظر برسد ولي نشان‌دهنده اين است كه جنگ در سوريه روز به روز براي ائتلاف مورد حمايت امريكا سخت‌تر مي‌شود. روز گذشته، نيروهاي دموكراتيك سوريه(كردها) تحت حمايت امريكا، بعد از سه‌ماه توانستند 90 درصد شهر منبج را از دست تروريست‌هاي داعش آزاد كنند؛ موفقيتي كه به نظر مي‌رسد هدف آن بهبود موازنه ميداني از دست رفته پس از پيروزي‌هاي چشمگير ارتش سوريه و متحدان آن طي هفته‌هاي اخير است. همزمان با تنگ‌تر شدن حلقه محاصره تروريست‌ها در حلب، واشنگتن از روند تحولات ابراز نگراني كرده و از روسيه خواسته در اين زمينه بيشتر همكاري كند.

 

پنج سال درگيري‌هاي خونين كه به باقي ماندن اسد و پيشروي ارتش سوريه طي ماه‌هاي اخير منجر شده، رئيس‌جمهور امريكا را وادار كرده بگويد بحران سوريه او را پير كرده است. اوباما روز پنج‌نشنبه طي كنفرانسي مطبوعاتي كه بعد از نشست او با شوراي امنيت ملي و فرمانده نظامي در وزارت دفاع امريكا (پنتاگون) برگزار شد، گفت: «من كاملاً مطمئن هستم كه بخش عمده‌اي از موهاي سفيد سرم به دليل نشست‌هايي است كه درباره سوريه برگزار شده است. هيچ نشستي درباره سوريه برگزار نشد مگر اينكه ما در پايان آن هميشه فكر كرديم آيا طرح جايگزيني براي جلوگيري از جنگ داخلي در سوريه و برقراري صلح در اين كشور وجود داشته كه به ذهن ما خطور نكرده است.» امريكا و متحدانش در پنج سال گذشته با حمايت از تروريست‌ها به شعله‌ور شدن جنگ در سوريه كمك كردند كه تاكنون صدها هزار تن كشته و زخمي شدند، به اين اميد كه بشار اسد رئيس‌جمهور سوريه را از قدرت كنار بگذارند.

 

حالا اوباما خود در آستانه خروج از كاخ سفيد است ولي اسد همچنان در سوريه رئيس‌جمهور است و ارتش سوريه نيز موازنه ميداني را به سود خود تغيير داده است.  مركز موسوم به ديده‌بان حقوق بشر سوريه وابسته به مخالفان اين كشور اعلام كرد كه نيروهاي دموكراتيك كرد مورد حمايت امريكا پس از سه ماه عمليات در شمال سوريه روز شنبه كنترل شهر منبج را به دست گرفتند. سخنگوي رسمي نيرو‌هاي دموكراتيك سوريه به خبرگزاري رويترز گفته است كه جنگ همچنان در اين منطقه ادامه دارد، اما تقريباً ۹۰ درصد شهر از حضور نيروهاي داعش پاكسازي شده است. ديده‌بان حقوق بشر سوريه، همچنين گفته كه تنها شمار اندكي از نيروهاي داعش در مركز منبج در حال جنگ هستند. اين شهر بيش از دو سال در كنترل داعش قرار داشت. 

 

نيروهاي دموكراتيك (كرد) سوريه شامل مبارزان كرد و عرب كه بر اساس گزارش‌ها تعدادشان به 50 هزار نفر مي‌رسيد عمليات آزادسازي منبج را حدود سه ماه قبل با پشتيباني حمله‌هاي هوايي ائتلاف امريكا آغاز كردند تا پس از بيرون راندن تكفيري‌ها از اين شهر خود را براي عمليات آزادي رقه مركز خلافت خودخوانده داعش در سوريه آماده كنند. منبج در مرز سوريه با تركيه قرار دارد و آزادسازي آن از اشغال داعش مي‌تواند شريان تداركاتي اين گروه تروريستي را قطع كند. منبج در استان حلب يك نقطه مهم و راهبردي به شمار مي‌آيد كه از طريق آن براي داعشي‌ها در سوريه اسلحه، مهمات، مواد غذايي و جنگجو ارسال مي‌شود. منبج كه به نوعي دروازه شهرهاي حلب، رقه و موصل در عراق مي‌باشد از سال 2014 در اشغال گروه تروريستي- تكفيري داعش است كه با آزادي آن راه براي عمليات رقه فراهم مي‌شود. از اين‌رو، امريكا سعي دارد با كمك كردها آزادي رقه را به نام خود ثبت و موازنه‌اي ميداني در برابر روسيه و محور مقاومت ايجاد كند.  به رغم مخالفت‌هاي تركيه با حضور كردها در عمليات آزادسازي شهرهاي شمالي سوريه، امريكا از كردها در جنوب تركيه حمايت مي‌كند. برخي ناظران بر اين باورند كه امريكا با تقويت كردها در شمال سوريه زمينه را براي تجزيه اين كشور فراهم مي‌كند. نگراني تركيه از اين وضعيت به اين دليل است كه آنكارا نيروهاي دموكراتيك سوريه را به حزب كارگران كردستان (پ. ك. ك) كه از نظر آن يك گروه تروريستي است، نزديك مي‌داند.  در همين راستا، صالح مسلم، رئيس حزب اتحاد دموكراتيك كرد سوريه تشكيل كشور مستقل كردها روي خاك اين كشور را بعيد دانست و ابراز اميدواري كرد كه روسيه در زمينه سياسي حمايت بيشتري از كردها به عمل آورد. وي همچنين دولت تركيه را به بهبود روابط با نظام بشار اسد، رئيس‌جمهور سوريه فراخواند. به گزارش خبرگزاري اسپوتنيك، صالح مسلم درباره اينكه آيا اعلام نظام فدرالي از سوي كردها گامي به سمت تشكيل كشور جديد است، گفت: «اين امر غيرواقعي است. نظام غيرمركزي يا فدرالي تنها راه حفظ وحدت سوريه است. ما مي‌خواهيم سوريه متحد بماند». به نظر مي‌رسد، اظهارات اين مقام كرد براي اطمينان‌بخشي به كشورهاي منطقه از جمله تركيه باشد كه مخالفت خود را با تشكيل دولت كرد اعلام كرده‌اند.

 

پنجمين شكست تكفيري‌ها در حلب

پيشروي نيروهاي تحت حمايت امريكا در منبج درحالي انجام شده است كه ارتش و نيروهاي مقاومت سوريه به شدت با گروه‌هاي تروريستي ائتلاف جيش الفتح درگير بوده‌اند و تاكنون پنجمين عمليات آنها براي شكستن محاصره حلب شكست خورده است. گروه رسانه‌اي مقاومت در سوريه (الاعلام الحربي) جمعه شب گزارش داد كه طي پنج روز عمليات جيش الفتح، اين ائتلاف تروريستي بيش از 400 كشته داده است. الاعلام‌الحربي نوشت كه بيشتر از 400 نفر از همه گروه‌هاي شركت‌كننده در عمليات هجوم به جنوب حلب كشته شده‌اند كه اين آمار شامل كشته‌ها در درگيري‌ها، كشته‌هاي آنان در تجمعات مقدماتي‌شان كه لو رفته و وضعيت‌هاي ديگر است.  از سوي ديگر، يك رسانه عرب‌زبان روز شنبه به نقل از منابع آگاه اعلام كرد كه در حال حاضر مواضع ايران و تركيه در قبال بحران سوريه در حال نزديك شدن به يكديگر است و قرار است مقامات سه كشور ايران، سوريه و تركيه در آينده‌اي نزديك نشست سه‌جانبه امنيتي را برگزار كنند. قرار است در اين نشست پيرامون مسائلي همچون مبارزه با تروريسم و بررسي مسئله بستن مرزها و نقش تركيه در اين زمينه گفت‌وگو شود. بر اساس اين گزارش، اين منابع اعلام كردند: «تركيه تصميم دارد مرزهاي اين كشور را به روي تروريست‌ها ببندد تا ديگر قادر به نفوذ به سوريه از اين طريق نباشند». تركيه يكي از حاميان اصلي تروريست‌ها است كه در پنج سال گذشته با باز گذاشتن مرزهاي خود تكفيري‌ها را براي مقابله با دولت سوريه به اين كشور اعزام كرده است ولي در هفته‌هاي اخير مقامات تركيه از مواضع سابق خود عقب‌نشيني كرده و از همكاري با روسيه و سوريه براي حل بحران خبر داده‌اند.

 

نگراني امريكا از محاصره حلب

تنگ‌شدن حلقه محاصره عليه تكفيري‌ها در حلب، نگراني مقامات امريكايي را در پي داشته است. جان كربي، سخنگوي وزارت خارجه امريكا ضمن تأكيد  بر تداوم مذاكرات اين كشور با روسيه درباره سوريه، گفته است كه واشنگتن بسيار نگران وضعيت حلب است. به گزارش رويترز، جان كربي گفت: «ما اين نگراني‌ها را به روشني با مقامات روسيه در ميان گذاشته و مطرح كرده‌ايم. آزمون آن است كه ما ببينيم آيا روسيه واقعاً مايل به استفاده از تأثيرش بر اسد براي باقي نگهداشتن و حفظ توافق ترك خصومت‌ها و درگيري‌ها، توقف كشتار شهروندانش و بهبود شرايط انساني و در نهايت كمك به فرايند سياسي است يا نه». با توجه به اينكه آزادي حلب مي‌تواند تكفيري‌ها را در تنگنا قرار دهد و روند شكست‌هاي آنها را فراهم كند، امريكا سعي دارد با ابراز نگراني از اين مسئله تروريست‌ها را از محاصره خارج كند./998/102/ب3

ارسال نظرات