الزامات چهارگانه گفتوگوهای حقوق بشری ایران و کشورهای اروپایی
به گزارش سرویس پیشخوان خبرگزاری رسا به نقل از ایکنا، رئیس قوه قضائیه چندی پیش در مراسم اعطای سومین جایزه حقوق بشر اسلامی، به ستاد حقوق بشر پیشنهاد کرد؛ با همکاری وزارت امور خارجه و شورای عالی امنیت ملی مسئله گفتوگو با کشورهای اروپایی را در بحث حقوق بشر باز کند؛ چرا که جمهوری اسلامی در این عرصه مدعی است.
آملی لاریجانی در تشریح اصول و چارچوب این گفتوگوها اظهار کرد: شرط این گفتوگو این است که اولاً آمریکاییها نباشند؛ چرا که آنها به تمام معنا اهل خدعه هستند و در این زمینه با آنها حرفی نداریم. شرط دیگر این است که گفتوگو طرفینی باشد، مضمونش هم طرفینی باشد و تمام مسائل طرفین مورد بحث قرار گیرد. جمهوری اسلامی در این زمینه مدعی است و به مبانی و سخنانی که میگوید اعتقاد و ایمان دارد و از آن دفاع میکند.
گفتوگوهای حقوق بشری با اروپا؛ آزمایشی برای سنجش صداقت غرب
حمیدرضا ترقی، عضو شورای مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی، در گفتوگو با ایکنا درباره الزامات و نحوه حضور جمهوری اسلامی ایران در گفتوگوهای حقوق بشری با کشورهای اروپایی گفت: با توجه به تفاوتی که میان مبانی حقوق بشر در اسلام و غرب وجود دارد، علت اصلی اتهاماتی که از سوی غرب به وضعیت حقوق بشر در ایران وارد میشود همین ناآگاهی و بیاطلاعی آنها از حقوق بشر اسلامی است، لذا پیشنهاد مذاکره و تعامل بین قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران و مجامع اروپایی میتواند به نزدیک کردن دیدگاهها در موضوع حقوق بشر کمک زیادی بکند.
وی افزود: از طرفی این گفتوگوها یک آزمایش برای غرب است که در بحث مذاکره پیرامون مبانی نظری حقوق بشر در اسلام و غرب با توجه به نقاط اشتراکی که بعضا وجود دارد آیا میتوانند فارغ از نگرش سیاسی و تنها به لحاظ حقوقی و تخصصی به این مسئله بنگرند یا اینکه میخواهند صرفابر اساس مبانی نظری خودشان به مسائل حقوق بشری ایران ایراد بگیرند.
حمید رضا ترقی، عضو حزب مؤتلفه اسلامی
ترقی اظهار کرد: آنها تاکنون به دنبال این بودند که قوانین حقوق بشری مدنظر خود را بر سایر نقاط جهان نیز حکمفرما کنند و این گفتوگوها فرصت خوبی برای این است که آنها نشان دهند از این نوع رفتارها دست کشیدهاند و به مبانی نظری حقوق بشری در سایر کشورها به ویژه جهان اسلام توجه دارند.
عضو شورای مرکزی حزب موتلفه عنوان کرد: لذا به نظر میرسد اصل این اقدام اگرچه دیرهنگام است اما با توجه به استراتژی غرب در رابطه با منتقل کردن موضوع گفتوگو از مسئله هستهای به حقوق بشر، میتواند منجر به تبیین بیشتر مبانی حقوق بشر اسلامی و نقاط تمایز آن با حقوق بشر غربی شود.
۴ الزامی که باید مورد توجه هیئت ایرانی در مذاکرات قرار گیرد
ترقی در تشریح الزامات این گفتوگوها گفت: اول اینکه لازم است مبانی حقوق بشر در اسلام، برای غربیها تنظیم شود. دومین الزام این است که مقایسه تطبیقی میان مبانی حقوق بشر اسلامی و غربی از طرف ایران صورت بگیرد و به غربیها ارائه شود. الزام سوم این است که اشکالاتی که بر مبانی حقوق بشر غربی وارد است و در حقوق بشر اسلامی وجود ندارد به طرف غربی عرضه شود. همچنین لازم است فضای مذاکره و گفتوگو فضایی کاملا حقوقی و غیرسیاسی باشد تا براساس نظر کارشناسی به نتیجه برسد.
ایران طلبکارانه در مذاکرات حقوق بشری با اروپا وارد شود
ترقی درباره ضرورت حضور فعالانه ایران در گفتوگو و مطالبهگری از غرب در زمینه حقوق بشر، به ویژه مقایسه رفتار آنها با اصول منشور حقوق بشر سازمان ملل که مورد قبول خودشان است، گفت: به تعبیر مقام معظم رهبری این جمهوری اسلامی است که در زمینه حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران از غرب طلبکار است و لذا این طلبکاری و مطالبهگری باید در این مذاکرات مورد توجه هیئت ایرانی قرار بگیرد.
وی تأکید کرد: حقیقتا حقوق بشر اسلامی بسیار جامعتر و پیشرفتهتر از حقوق بشر غربی است و توجه به حقوق ذاتی انسانها در اسلام بسیار وسیعتر از غرب بوده است. غربیها حتی به اصول همین حقوق بشر غربی که بخش عمده آن در اصول منشور حقوق بشر سازمان ملل متحد آمده است عملا پایبند نیستند و نگاه آنها به انسان غربی و شرقی متفاوت است و حقوق بشر ترسیمشده آنها برای انسان غربی است و برای انسان شرقی چنین حقوقی را قائل نیستند. بنابراین تفاوت نگاه به انسانها نیز از جمله موارد مهم و بنیانی است که باید غربیها نسبت به این مسئله پاسخگو باشند./836/د102/ل