۲۹ دی ۱۳۹۵ - ۲۳:۰۵
کد خبر: ۴۷۴۶۹۷
با نقد مستند «زندگی در ثانیه صفر»؛

ششمین کارگاه نقد مستند اشراق برگزار شد

ششمین کارگاه نقد مستند اشراق با نقد مستند «زندگی در ثانیه صفر» و با حضور هنرمندان حوزوی برگزار شد.

مستند «زندگی در ثانیه صفر»

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، ششمین کارگاه نقد مستند اشراق با نقد مستند «زندگی در ثانیه صفر» با حضور کارگردان، کارشناس هنری و ناقد این مستند و هنرمندان حوزوی برگزار شد.

مستند «زندگی در ثانیه صفر»، یکی از معدود مستندهای ساخته شده در مورد جانبازان اعصاب و روان است؛ در این مستند، کارگردان به سراغ چند جانباز اعصاب و روان رفته، و ضمن ورود به زندگی خصوصی آن ها، با نمایش تصاویری از مداوای بیماران در بیمارستان اعصاب و روان، مخاطب را همراه خود می کند.

در این کارگاه، مهدی بنکدار منتقد مستند «زندگی در ثانیه صفر» اظهار داشت: بروکراسی و جو حاکم بر این موضوع سبب می شود که هنرمندان به این موضوع نپردازند؛ نرفتن به سراغ چنین موضوعی اشتباه است و عمق چنین کاری با نپرداختن به آن، شناخته نمی شود.

وی گفت: شاید جامعه سیاه و تلخ بودن این موضوع را پذیرا نباشد و چنین تفکری اشتباه است و پرداختن به چنین سوژه هایی می تواند عمق رشادت، ایثار و عظمت جنگ را نشان دهد.

منتقد مستند «زندگی در ثانیه صفر» ابراز کرد: یکی از کارهای هوشمندانه این اثر، کار کردن در محیطی محدود است؛ تدوین خوبی روی این اثر صورت گرفته بود و توانسته بود کار را جلوه گر کند.

وی تصریح کرد: مستند «زندگی در ثانیه صفر» شاید از معدود کارهایی بود که می توانست طولانی تر باشد و مخاطب دوست دارد بعد از فیلم ادامه داستان را ببیند؛ این فیلم قابلیت این را دارد که بیشتر به آن پرداخته شود.

بنکدار گفت: فضای بی روحی و نور فیلم به درک صحنه های جانبازان اعصاب و روان در آسایشگاه کمک می کند؛ این اثر یک فصلی را به خوبی نشان داده و انتظار مخاطب را بالا می برد که صحنه های بهتری را ببیند و امکان آن وجود داشت که صحنه های متفاوت دیگری را تهیه کرد.

در ادامه این کارگاه، مراد نظری، کارشناس هنری اظهار داشت: بهترین فیلم هایی که درباره جنگ ساخته شده است، مستند بوده نه داستان و جامع فیلم های داستانی ما نتوانستند واقعیت های جنگ را نشان دهند؛ به این معنا که یا رشادت را بیش از حد انسان ها در جنگ نشان داده و یا عراقی ها را احمق و ابله نشان می دادند.

وی گفت: بعد از جنگ متأسفانه آثاری که درباره جنگ ساخته شده، یا عنصر ضد جنگ در آن دیده می شود و یا فیلم هایی هستند که واقعیت جنگ را نشان می دهند و بخشی دیگر مغفول مانده است.

این کارشناس هنری تصریح کرد: صحنه شوک و نماز خواندن جانبازان اعصاب و روان از صحنه های جذب کننده این مستند است؛ از کسانی که در آسایشگاه هستند مصاحبه ای در فیلم دیده نمی شود و تنها کسانی را می بینیم که انگار بیرون از فضای آسایشگاه هستند و اگر این اتفاق می افتاد که مصاحبه با افراد داخل آسایشگاه را می دیدیم، بهتر بود و این مسأله یک مقداری خط روایی کار را پاره کرده است.

وی گفت: این مستند شروع بسیار خوبی دارد و انسان را میخ کوب می کند؛ در یک چنین کاری که کوتاه است، صحنه تکرار شونده ای دیده نمی شود.

نظری اظهار داشت: این که کارکنان و پرسنل در مستند دیده نمی شوند کار خوبی است؛ تنها کسانی را می دیدیم که سوژه کار مد نظر است و این مسأله زوایای هوشمندانه کار به حساب می آید.

وی ابراز داشت: از فردیت این جانبازان تمامی مسائل دیده می شود و وارد مسائل خانواده اینها می شویم اما صحنه خدمت رسانی و یاری دادن همسران این جانبازان دیده نمی شود.

این کارشناس هنری تصریح کرد: ضد جنگ نبودن مستند از درون آن نشان داده می شود و قابل مشاهده است کسانی که در این مسیر رفتند و دچار این عارضه سخت شدند، هنوز نیز به این راه معتقد هستند.

در ادامه، بلال الفت کارگردان مستند «زندگی در ثانیه صفر» اظهار داشت: این مستند 5 سال پیش ساخته شد و با موضوع جانبازان اعصاب و روان است که با توجه به پتانسیلی که در همدان در این زمینه بود، در این شهر ساخته شد.

وی گفت: در جامعه بعد از جنگ 600 هزار جانباز وجود دارد که حدود 40 هزار نفر از آنها جانبازان اعصاب و روان هستند که از این میان 4 هزار نفر جانبازان اعصاب و روان خواهر می باشند و این آمار بسیار بالایی است.

کارگردان مستند «زندگی در ثانیه صفر» تصریح کرد: ویژگی که این مستند داشت، وقتی که وارد آسایشگاه این جانبازان شدیم، از زمان تصمیم به تولید این کار تا اجرایی شدنش، حدود یک سال طول کشید و تولید آن سه ماه به طول انجامید که علت طولانی شدن آن مشکلاتی بود که در مسیر گرفتن مجوز به وجود آمد؛ تصاویر این فیلم، بکر و بدون دست بردن در آن تهیه شد.

وی در پایان گفت: صحنه های این فیلم با واقعیت داستان وفادار بوده است؛ علاقه مند هستم تا دوباره به این موضوع بپردازم، اما تهیه این فیلم در حال حاضر با 5 سال پیش که این مستند ساخته شد، بسیار متفاوت سخت و خطرناک است؛ جانبازان اعصاب و روان بسیار مظلوم هستند و شاید جزو مظلوم ترین جانبازان باشند./822/201/ب3

ارسال نظرات