ضرورت تحقق جهاد فرهنگی در زمینه حفظ محیط زیست
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، نشست تخصصی اهمیت حفاظت از محیط زیست در اسلام «آب، خاک و هوا» عصر امروز در سالن کنفرانس سازمان بسیج مهندسین کشاورزی قم از سوی «مرکز بین المللی توسعه صلح، فرهنگ و عقلانیت» و «مرکز هدایت و حمایت سازمان بسیج مهندسین کشاورزی» با ارائه حجت الاسلام سید علی حسینی برگزار شد.
عضو هیأت علمی مرکز هدایت و حمایت سازمان بسیج مهندسین کشاورزی کشور با بیان این که در مرتبه نخست باید به این نکته توجه کرد که آلودگی مصداق فساد است، گفت: طبق نظر مفسران شیعه، دو نکته مهم درباره آیه «ظهر الفساد فی البر و البحر بما کسبت ایدی الناس» وجود دارد؛ نظر اول معتقد است که این آیه در آخرالزمان جلوه می کند و دوم این که فساد، اعم از فساد اجتماعی است.
وی با اشاره به آیه «و اذا تولی سعی فی الارض لیفسد فیها و یهلک الحرث و النسل و الله لا یحب الفساد» اظهار داشت: این آیه نشان می دهد که عامل اصلی فساد، رذیلت ها و گناهان مردم است؛ با توجه به این که انسان ها از گیاهان و حیوانات تغذیه می کنند، زمانی که گیاهان و حیوانات از بین بروند، انسان هم از بین خواهد رفت.
کارشناس و فعال محیط زیست حوزه علمیه قم بیان داشت: رسول خدا(ص) و امام علی(ع) برای حل مشکلات محیط زیست گام هایی برداشتند؛ باغ هایی که اهل بیت(ع) ایجاد کردند و چاه هایی که از سوی امام علی(ع) حفر شد، مدینه را به بهشت تبدیل کرد؛ باغداری و سرسبزی شهرهای اسلامی از زمان اهل بیت(ع) ایجاد شد.
استاد حوزه علمیه قم تأکید کرد: اهل بیت(ع) با این کارشان اهمیت این مسأله را برای مردم جا انداختند و به تعبیر دیگری فرهنگ سازی کردند؛ امروزه به این فرهنگ سازی، جهاد فرهنگی هم می گویند؛ نکته دوم اهمیت دادن دولت و حکومت به مسأله محیط زیست بود؛ در عصر حاضر هم صدا و سیما، وزارتخانه ها و به تعبیر جامع، قوای سه گانه و قوای نظامی و انتظامی باید به این مهم بپردازند.
حجت الاسلام حسینی گفت: متأسفانه امروزه بودجه محیط زیست از نهادهای یک وزارتخانه هم کمتر است و این بودجه به اندازه ای است که فقط مصرف حقوق کارکنان این اداره می شود.
وی با بیان این که قانون گذاری مهمترین اصل در محیط زیست است، تصریح کرد: قوای سه گانه باید از محیط زیست حمایت مطلق داشته باشند؛ دولت باید از دستگاه های مربوطه حمایت مالی کند و با برداشتن موانع سر راه فعالان فرهنگی در آموزش و پرورش و دانشگاه ها، زمینه سازی های لازم را انجام دهد.
عضو هیأت علمی مرکز هدایت و حمایت سازمان بسیج مهندسین کشاورزی کشور افزود: از دیگر وظایف دولت در زمینه محیط زیست، تأکید بر اصلاح سمت و سوی دولت و رسانه ها و همچنین کنترل کامل واردات سخت افزاری و نرم افزاری است؛ صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران برای متوجه کردن اذهان عمومی نسبت به مسائل محیط زیست و حفظ آن بسیار ضعیف عمل می کند.
استاد حوزه علمیه قم با بیان این مطلب که در تعالیم اسلامی مسأله آلودگی را نمی توان از بقیه مسائل جدا دانست، گفت: زندگی انسان و شکوفایی طبیعت، حلقه های متعدد به هم پیوسته یک زنجیره است که همواره به هم در ارتباط هستند.
کارشناس و فعال محیط زیست حوزه علمیه قم پیشگیری را راهبرد اساسی برای جلوگیری از آلودگی هوا دانست و بیان داشت: یکی از موارد مهم پیشگیری، کاشت درختان متعدد و متناسب با مکان مورد نظربرای پاکسازی هوا است.
حجت الاسلام حسینی اظهار داشت: قسط و عدالت و ظلم نکردن که بارها در قرآن کریم تأکید شده، از مهمترین اقدامات پیشگیرانه است؛ در واقع هر انسان باید با انجام اعمال درست مانع از آلودگی هوا و ظلم به دیگران شود.
وی در پایان با اشاره به قاعده لاضرر و لاضرار، گفت: این قاعده مسأله دیگری در زمینه پیشگیری از آلودگی هوا است و بر این اصل تأکید دارد که هیچ کس حق ندارد بر شخص دیگری ضرری وارد کند؛ باید تلاش شود که همچون گذشته، شهرهای ایران محصور در درختان و گیاهان باشند./840/پ202/ج