همسرداری و فرزندداری بزرگ ترین هنر زنان است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، نهله غروی نایینی، مدیر گروه مطالعات زنان دانشگاه تربیت مدرس صبح امروز در نهمین همایش «کوثر هدایت» که در آستانه فرارسیدن ایام ولادت حضرت زهرا(س) با هدف معاصرسازی الگوهای رفتاری آن حضرت به همت دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی در محل این دفتر برگزار شد، به تبیین ویژگی های الگویی برجسته حضرت زهرا(س) پرداخت.
غروی نایینی در پاسخ به این پرسش که «چگونه بانویی که 14 قرن قبل زندگی می کردند می توانند برای ما در دنیای امروز الگو قرار گیرند؟»، اظهار کرد: این که قرآن مجید می فرماید «إن فی رسول الله لکم اسوه حسنه»، فقط متعلق به 14 قرن قبل نبود بلکه کتاب جاودانه ای است که تا پایان زندگی بر روی کره خاکی ساری و جاری است. پس از پیامبر اکرم(ص) نیز آن کسانی که جانشینان بر حق ایشان بودند و ویژگی های آن حضرت را داشتند، شایسته الگو قرار گرفتن بودند.
تبیین وجوه الگویی شخصیت حضرت زهرا(س)
وی با اشاره به موارد دیگری از دلایل الگو بودن شخصیت حضرت زهرا(س)، خاطرنشان کرد: در آیه مباهله نیز مصداق بانویی که از ایشان یاد شده، حضرت زهرا(س) هستند. از طرف دیگر امام زمان(عج) می فرمایند «در دختر پیامبر(ص) برای من الگوی نیکویی قرار داده شده است.» پس وقتی حضرت زهرا(س) برای حجت خدا اسوه هستند، همچنان الگو و اسوه بانوان نیز هستند.
مدیر گروه مطالعات زنان دانشگاه تربیت مدرس گفت: بهترین منابع برای توجه به ویژگی های رفتاری حضرت زهرا(س)، در وهله اول خطبه هایی است که با سند محکم و ثابت شده از ایشان وجود دارد و در مرحله بعد، فرمایشات پیامبر(ص) و امیرمؤمنان(ع) در وصف حضرت زهرا(س) بهترین مدارک برای این مسأله هستند.
غروی نایینی «خداباوری حضرت زهرا(س)» را نخستین وجه الگویی ایشان برای بشر دانست و افزود: اگر باور حضرت زهرا(س) در وجود ما پای بگیرد در تمام رفتارهای ما اثر خواهد کرد. وقتی انسان به قدرت و توان الهی معتقد باشد، هیچ چیز را از کسی جز خدا نمی خواهد. حضرت زهرا(س) معتقد بودند به این که «و ما عندالله خیر و ابقی» و بر اساس همین اعتقاد، انفاق ها و بخشش های ایشان شکل گرفت.
عفت و حجاب حضرت زهرا(س)، نتیجه حب الهی و اطاعت از خداوند
وی در تبیین سایر وجوه الگویی ایشان، خاطرنشان کرد: اگر ما واقعا خداوند را دوست داشته باشیم، سعی می کنیم مانند حضرت زهرا(س)، آن چیزهایی که موجب رضایت الهی است را انجام دهیم، پس از مسأله خداباوری، مسأله «حجاب» حضرت زهرا(س) مهم ترین وجه الگوپذیری است و تمام گزارش هایی که از نحوه پوشش ایشان شده، در حد اعلای ممکن بوده است.
رییس مرکز مطالعات فرهنگ و اندیشه دانشگاه تربیت مدرس یادآور شد: تفاوت حضرت زهرا(س) با دیگران آن جا مشخص می شود که ایشان در حضور یک مرد نابینا هم خودشان را پوشاندند و فرمودند «او مرا نمی بیند اما من او را می بینم».
پاسخ به شبهات مرتبط با عفاف و حجاب
غروی نایینی با انتقاد به این دیدگاه که «بد حجابی دختران جوان طبیعی است و اصلاح می شود»، اظهار کرد: حضرت زهرا(س) در سنین جوانی چنان حجابی داشتند و این باید الگوی جوانان ما باشد. ایشان حتی در روزهایی که برای خواندن خطبه به مسجد می رفتند، در جمع خانم ها به طرف مسجد رفتند و پوشش مضاعفی برقرار ساختند.
وی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر این که قرآن کریم دستور صریحی برای چگونگی پوششی ارائه نکرده است، گفت: آیه 59 سوره مبارکه احزاب نشان می دهد جلبابی وجود داشته و آیه شریفه تأکید کرده که این جلباب را به خود نزدیک کنند. متأسفانه برخی از خود قرآن استفاده می کنند و حجاب خانم هایی که سال ها محجبه بودند را با بیان این شبهه که «دستور صریحی برای نوع پوشش در قرآن نیامده»، کمرنگ کردند.
همسرداری و فرزندداری زنان، زمینه ساز اثرگذاری اجتماعی
رییس مرکز مطالعات فرهنگ و اندیشه دانشگاه تربیت مدرس در بخش پایانی سخنان خود از ایفای نقش مادری و همسری حضرت زهرا(س) به عنوان یکی دیگر از وجوه برجسته شخصیت ایشان یاد کرد و افزود: مسکن یعنی محل سکونت و آرامش و وقتی پدر خانواده پس از زحمت برای خانواده به مسکن می آید، آرامش او باید توسط همسرش مهیا باشد.
غروی نایینی ادامه داد: اگر خانه ای شکل گیرد که مایه آرامش اهل خانواده باشد، همه آن ها وظایف شان را در جامعه بهتر انجام می دهند و طبیعی است که عدم آرامش آن ها در تمام جنبه های دیگر زندگی اش اثرگذار خواهد بود و این گونه یک زن می تواند در تمام شئون اجتماعی اثرگذار باشد.
وی خاطرنشان کرد: برخی گمان می کنند خانم خانه دار کاری انجام نمی دهد در حالی که بالاترین هنر زنان همسرداری و فرزندداری است که حضرت زهرا(س) به بهترین شکل ممکن آن را انجام دادند. زن این توانایی را دارد که چند کار را با تمرکز انجام دهد. بنابراین با برنامه ریزی در زندگی انسان هم می تواند به همسرداری و فرزندداری اش برسد و هم به فعالیت اجتماعی اش بپردازد./820/201/ب2