جایگاه استغفار و مناجات نزد خداوند
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در اصفهان، آیت الله سید ابوالحسن مهدوی در جلسه اخلاق عصر امروز که در مرکز هلال احمر اصفهان برگزار شد، گفت: وقت سحر برای استغفار کردن، امتیازات ویژه ای نسبت به اوقات دیگر دارد.
وی در ادامه مبحث راه های رسیدن به عصمت افزود: یکی از کارهایی که سبب معصوم شدن انسان از گناه می شود، استغفار کردن از گناهان گذشته است؛ در جلسات گذشته عرض کردیم که بهترین زمان برای استغفار کردن در سحر است و قرآن در دو آیه از استغفار در دلِ سحر تمجید کرده است.
آیت الله مهدوی با اشاره به آیه هجدهم سوره ذاریات که می فرماید«وَبِالأسْحَارِ هُمْ یَسْتَغْفِرُونَ» ادامه داد: زمان سحر برای استغفار کردن، امتیازات ویژه ای دارد که همین امتیازات باعث شده است که این وقت، مورد تمجید قرآن واقع شود؛ اولین امتیاز سحر، فارغ بودن انسان از مشاغل و افکار مختلف است، در طول روز معمولاً فکر انسان مشغول افکار مختلف است و نمی تواند تمرکز کافی برای ارتباط گرفتن با خداوند داشته باشد.
امام جمعه موقت اصفهان اذعان کرد: دومین امتیاز سحر نسبت به اوقات دیگر، خالی بودن شکم انسان از غذا است؛ که در مذمت شکم پُر روایت زیادی از جانب معصومین(ع) به ما رسیده است که یکی از این روایات این مسأله را بیان می کند که انسان با شکم خالی از غذا، راحت تر با خداوند مرتبط می شود.
آیت الله مهدوی گفت: سومین ویژگی سحر که سبب امتیاز این وقت نسبت به اوقات دیگر شده است، اطمینان به خلوص داشتن است، ممکن است در طول روز انسان خلوصش را حفظ کند ولی در وقت سحر، اطمینان به خلوص بیشتر است.
استاد اخلاق حوزه علمیه با بیان این که امام معصوم(ع) در روایتی می فرمایند، صدای خروس در وقت سحر نوعی استغفار است، تبیین کرد: جناب لقمان(ع)به فرزندش می فرماید، مواظب باش خروس از تو زرنگ تر نباشد، چرا که او در وقت سحر بیدار است و ممکن است تو خواب باشی.
وی افزود: روایت دیگری از امام معصوم(ع) می فرماید، خداوند سه صدا را دوست دارد، صدای خروس، صدای قاری قرآن و صدای کسی در وقت سحر استغفار می کند؛ کیفیت استغفار در وقت سحر به این شکل است که انسان هفتاد بار در نماز وتر عبارت استغفر الله ربی و اتوب الیه را بر زبانش جاری کند، البته اگر امکان هفتاد بار استغفار کردن برای کسی وجود نداشت باید حداقل چندین بار این ذکر شریف را در اوقاتی غیر از قنوت نماز وتر بر زبانش جاری کند تا از برکات استغفار در این زمان بهرمند شود.
آیت الله مهدوی در پایان خاطرنشان کرد: روایتی از امام معصوم(ع) وجود دارد که می فرمایند، اگر کسی در طول یکسال هر شب در قنوت نماز وترش هفتاد بار استغفار کند، جزء مصادیق آیه هجدهم سوره ذاریات محسوب می شود./867/202/ب1