فراموشی کتاب؛ فراموشی فرهنگ
به گزارش خبرگزاری رسا، متأسفانه یکی از موضوعاتی که در جامعه مورد غفلت واقع شده و روزگار عادت آن را به فراموشی سپرده، مسئله کتاب و کتابخوانی است. هنوز فرهنگ دوستی با کتاب آن گونه که باید در میان اقشار مختلف جامعه مخصوصاً جوانان رواج نیافته است. لذا تصمیم گرفتم در مقالهای کوتاه به تبیین این مهم بپردازم.
کتاب بزرگترین معجزه جهان اسلام
چگونه میتوان کتاب را در طاقچه خانههایمان رها کنیم در حالی که خداوند بهترین برنامه حیات بخش خود را در قالب کتاب به جهانیان عرضه کرد؟ مگر غیر از این است که قرآن معجزه جاوید پیامبر اسلام بهترین الگوی مسلمانان، کتاب است؟
کتاب ابزار انتقال فرهنگها
با توجه به اینکه در عصر رقابت فرهنگها حضور یافتهایم، باید به هوش باشیم که بیش از پیش به تببین فرهنگ اصیل اسلامی بپردازیم و در گسترش هرچه بهتر آن کوشا باشیم. حال که زمان مبارزه و جنگ است سلاح قلم را برداریم.
چرا که سردمدار قافله فرهنگ اسلام امام علی علیه السلام میفرمایند: «الکتاب أحد المحدثین». اگر میخواهی پیامت را به دیگران کنی یکی از ابزارهای آن کتاب و قلم است. و همچنین در روایت دیگری میفرمایند: «الخط لسان الید». اگر میخواهی که با دستانت سخن گویی قلم به دست گیر و نوشتههای درونت را در صفحات سفید کاغذها حک کن.
سخنگوی خوب امیرالمؤمنین علیه السلام میفرمایند: «نعم المحدث الکتاب». کتاب چه سخنگوی خوبی است. فقط باید لحظههایی را با او همنشین شوی و گوش جانت را به او بسپاری تا حقایق را برایت نمایان سازد و گوهر وجودت را طراوت بخشد.
کتاب معرِّف شخصیت انسان
تفاوت انسان با سایر مخلوقات، اندیشیدن و برخورداری از قوه عاقله است. لذا اگر بخواهیم انسانها را بشناسیم باید سراغ نوشتههایشان برویم. زیرا این نوشتهها هستند که اقیانوس اندیشهها را نگهداری و ثبت میکنند. «کِتَابُ الرَّجُلِ عُنْوَانُ عَقْلِهِ وَ بُرْهَانُ فَضْلِه»
کتاب بوستان اندیشمندان
سرزمین وجود آدمی هر ازگاهی برای طراوت بخشیدن به روح و ذهن خود نیازمند تفریح و فعالیتهای نشاط آور است. می دانم که خستهای و میخواهی دلت را دگرگون سازی. کتاب را بردار. در بوستان دانش قدم بگذار و در سکوتی آرام دفتر دلت را به دفتر علم پیوند زن تا حقیقت آرامش را بیابی. اینگونه است که امیرالمؤمنین علیه السلام میفرمایند: «الکتب بساتین العلماء.»
کتاب ابزار شناخت دوست و دشمن
دشمن شناسی و شناسایی مواضع دوست و دشمن یکی از ضرورتهای ناگزیر جامعه اروزی است. جوان مؤمن بایستی لحظه به لحظه هوشیار باشد تا در گرداب انحراف فرو نرود. و این مهم صورت نگیرد مگر این که دقیق نسبت به جهان اطرافش آگاهی یابد. و بهترین ابزار برای این شناختها کتاب و نوشتههایی است که از سوی دوست و دشمن برجای مانده است. زیرا هر کتابی برخاسته از نیات نویسنده آن است. امام علی علیه السلام میفرمایند: «الکتاب ترجمان النیه.»
سخنی پایانی با شما دوستدار علم و دانش
ثانیهها در گذر است و عمر به پایان میرسد. بیاییم فرصتها را غنیمت شماریم و در راستای گسترش فرهنگ کتابخوانی بکوشیم. به امید اینکه روزی شاهد فتح قلههای بزرگ علم و دانش در عرصههای مختلف باشیم./998/د۱۰۲/س
نویسنده: حجت الاسلام بهروز دلاور