معصیت های کوچک زمینه ساز معصیت های بزرگ است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، آیت الله سید جعفر سیدان عصر سه شنبه در سلسله جلسات درس اخلاق که در محل بیت این عالم دینی برگزار شد، با اشاره به فراز پنجم دعای استغفار امیرمؤمنان حضرت علی(ع)، به اهمیت بد بودن گناه و ضرورت استغفار در اسلام اشاره کرد و افزود: ائمه معصومین(ع) فکرشان سعادت بشر بوده است.
وی با بیان اینکه از حضرت امیرمؤمنان(ع) آمده است که می فرمایند «اتقوا معاصی الله فی الخلوات فان الشاهد هو الحاکم»، گفت: از نافرماني هاى الهى باید در خلوت و جلوت پرهیز کرد كه ناظر بر گناه، خود حاكم است.
آیت الله سیدان در ادامه با اشاره به حدیثی از امام رضا(ع) که می فرمایند «گناهان کوچک، راهى به سوى گناهان کبیره است و هر کس کـه در گنـاهان کوچـک از خــدا نترسـد، در مورد گناهان بزرگ و بسیار هم از او نمى ترسد»، گفت: معصیت های کوچک نباید کوچک شمرده شود چون زمینه معصیت های بزرگ است.
وی در ادامه با بیان اینکه در دعای استغفار حضرت علی(ع) تمامی گناهان بیان شده است، ابراز داشت: راه علاج و پرهیز از گناه به صورت جدی، استغفار است.
استاد درس خارج حوزه علمیه خراسان در ادامه با اشاره به فراز پنجم از دعای استغفار حضرت علی(ع) به مساله خلف وعده با توجه به تعبیر قرآن کریم «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لِمَ تَقُولُونَ مَا لاَ تَفْعَلُونَ * كَبُرَ مَقْتًا عِنْدَ اللَّهِ أَنْ تَقُولُوا مَا لاَ تَفْعَلُونَ» اشاره کرد و افزود: قول و عدم وعده دادن نزد خداوند، بسیار خشم آور است که انسان سخنی بگوید و به آن عمل نکند.
وی با بیان اینکه وفای به عهد و پیمان یکی از فرایض و از جمله آداب معاشرت با مردم محسوب می شود و باید همیشه مورد توجه باشد، گفت: وعده ای که مؤمن به برادر دینی خود می دهد نوعی نذر است که وفاکردن به آن لازم است.
آیت الله سیدان با بیان اینکه نذر لازمه آن کفاره است ولی وفای به عهد کفاره ندارد، خاطرنشان کرد: برخی از آیات قرآن کریم بیانگر این است که هر کس از وعده ای که داده تخلف کند با خداوند متعال مخالفت کرده و خود را در معرض خشم پروردگار قرار داده است.
نذر و عهد مسأله ای مهم در دین مبین اسلام
وی با بیان اینکه مسأله نذر و عهد مسأله ای مهم در دین مبین اسلام است، به حدیثی از امام سجاد(ع) در مورد وفای به عهد اشاره کرد و ادامه داد: از امام سجاد(ع) سؤال کردند: آقا دین چیست؟ «أخبْرنِی بِجَمیعِ شَرَایِعِ الدِّینِ یَابْنَ رَسولُ الله»؛ برای من باز کنید دین در چه چیزی خلاصه می شود؟ آقا فرمودند: در سه چیز «الوَفاءُ بِالعَهدِ؛ وفای به عهد»، «وَقَوْلُ الحَقِّ؛ حق گفتن» و سوم «وَالْحُکمُ بِالعَدْلِ؛ با عدالت حکم کردن».
استاد درس خارج حوزه علمیه خراسان وفای به عهد را یکی از مسائل مهم در شریعت دینی دانست و گفت: انسان باید همیشه به عهد خود وفادار و به قولی که نسبت به دیگران داده است عمل کند.
وی در پایان احسان به والدین، اذیت نکردن همسایگان و وفای به عهد را از مسائل مهم نسبت به عموم به ویژه(یهودی، نصاری و..) دانست و ابراز داشت: رعایت این نکات یکی از مسائل مهم در دین اسلام است./859/۲۰۲/ب2