مراتب محاسبه نفس
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در اصفهان، آیت الله سید ابوالحسن مهدوی در جلسه تفسیر قرآن صبح امروز که در حوزه علمیه صدر بازار برگزار شد، گفت: انسان در روز قیامت نامه عملش را ملاقات می کند.
وی در ادامه تفسیر سوره اسراء آیه سیزدهم که می فرماید«وَکُلَّ إِنْسَانٍ أَلْزَمْنَاهُ طَائِرَهُ فِی عُنُقِهِ وَنُخْرِجُ لَهُ یَوْمَ الْقِیَامَةِ کِتَابًا یَلْقَاهُ مَنْشُورًا» را تلاوت کرد و افزود: خداوند برای همه انسان ها طائر یعنی پرونده اعمالشان را ملازم وجودشان کرده است؛ کارنامه هر انسانی که تمام زندگی اش در آن مکتوب است مخصوص خودش خواهد بود و این مسأله از واژه طائر کاملاً مشخص است.
آیت الله مهدوی توضیح داد: به دلیل این که پرنده بعد از جدا شدن از لانه اش دوباره به سوی لانه خودش بازمی گردد و به لانه پرنده دیگری نمی رود، نامه اعمال انسان نیز تنها به سوی خودش باز خواهد گشت؛ در روز قیامت میلیاردها انسان ها دور هم جمع می شوند ولی نامه عمل انسان ها هرگز با یکدیگر اشتباه نخواهد شد.
نماینده مردم اصفهان در مجلس خبرگان رهبری خاطرنشان کرد: نامه عمل در روز قیامت در حالی که باز شده است صاحبش را ملاقات می کند.
امام جمعه موقت اصفهان با اشاره به آیه چهل و نهم سوره کهف که می فرماید«وَوُضِعَ الْکِتَابُ فَتَرَى الْمُجْرِمِینَ مُشْفِقِینَ مِمَّا فِیهِ وَیَقُولُونَ یَا وَیْلَتَنَا مَالِ هَذَا الْکِتَابِ لا یُغَادِرُ صَغِیرَةً وَلا کَبِیرَةً إِلا أَحْصَاهَا وَوَجَدُوا مَا عَمِلُوا حَاضِرًا وَلا یَظْلِمُ رَبُّکَ أَحَدًا» ابراز کرد: همه اعمال انسان ها از کوچک تا بزرگ در پرونده اعمال ذکر شده است و وقتی ملائکه خطاب به انسان می گویند نامه اعمالت را بخوان قصد دارند او به کارهایش اقرار کند، این آیه نشان می دهد که قدرت خواندن برای همه انسان ها وجود دارد و افراد بی سواد نیز از این قاعده مستثنی نیستند.
استاد اخلاق حوزه علمیه با اشاره به دعای مخصوص وضو اذعان کرد: در دعای وضو از خداوند طلب می کنیم نامه اعمالمان را به دست راست بدهد و به دست چپ ندهد چرا که دادن نامه اعمال به دست راست نشانه بخشش از سوی خداوند و محاسبه آسان برای افراد است.
وی خاطرنشان کرد: امام کاظم(ع) در روایتی می فرمایند، کسی که هر روز اعمالش را محاسبه نکند، از ما نیست؛ بزرگان دین برای محاسبه اهمیت ویژه ای قائل می شدند و مراحل آن را تا آخر به انجام می رساندند؛ اولین مرحله از مراحل محاسبه نفس، معاهده یا مشارطه است، دومین مرحله مواظبت یا مراقبت است که در طول روز جریان دارد، سومین مرحله محاسبه است که در پایان روز انجام می گیرد و چهارمین مرحله معاتبه است؛ معاتبه به معنای سرزنش کردن است و برای کسی وجود دارد که در طول روز مرتکب خلافی شده باشد.
آیت الله مهدوی با بیان این که ارزش انسان به محاسبه ای است که به صورت اختیاری انجام می دهد، افزود: گناه باید در نخستین فرصت مورد توبه واقع شود؛ مواظبت از نفس که برخی در پایان روز انجام می دهند، باید در طول روز به وقوع بپیوندد چرا که تأخیر انداختن در زمان توبه از دیدگاه قرآن و اهل بیت(ع) مذموم است.
نماینده مردم اصفهان در مجلس خبرگان رهبری در پایان با اشاره به روایتی از پیامبر(ص) که می فرمایند، بمیرید قبل از این که بمیرید، گفت: سفارش کردن به موت اختیاری یعنی دل کَنده شدن از دنیا قبل از روبرو شدن با مرگ نیز به خاطر این است که ارزش هر انسان به میزان دل کندگی او از دنیا است./867/پ202/ب1