تلاش برای کسب و تکمیل مکارم اخلاقی از مصادیق جود است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در خراسان شمالی، آیتالله حبیبالله مهماننواز، نماینده مردم استان خراسان شمالی در مجلس خبرگان رهبری، صبح امروز در مراسم دعای ندبه، با اشاره به اهمیت سپردن حق به صاحبان اصلی آن در دین اسلام، اظهار کرد: یکی از مصادیق جود آن است که انسان در زندگی حقوق مردم را رعایت کند، حق را در مسیر خودش قرار دهد و هیچگاه حق و حقوق مردم را از ریل واقعی آن جدا نسازد.
وی با بیان اینکه امام علی (ع) میفرماید: «أفضَلُ الجُودِ إیصالُ الحُقوقِ إلی أهلِها» و برترین بخشندگی را رساندن حقوق به صاحبان آنها ذکر میکند، افزود: آنکس که حقوق اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی مردم را به آنها میرساند، دارای جود است.
آیتالله مهماننواز با اشاره به کاملترین جود، اضافه کرد: در کلام امام علی (ع) میخوانیم: «أتَمُّ الجُودِ ابْتِناءُ المَکارِمِ، واحْتِمالُ المَغارِمِ»؛ کاملترین بخشندگی، کسب مکارم اخلاق و به عهده گرفتن خسارتها و تاوانها است.
وی تصریح کرد: آنکه در پی تکمیل مکارم اخلاقی است و میکوشد هم خود و فضای اجتماعی را با ارزشها معطر و مزیّن سازد جواد اخلاقی و فرهنگی نام دارد، همانگونه که اگر کسی تاوان خسارتهای وارد شده بر مردم و جامعه را به گردن گیرد نیز انسانی بخشنده و جواد خواهد بود.
آیتالله مهماننواز در ادامه با اشاره به نشانههای انسان جواد، خاطرنشان کرد: انسان بخشنده و جواد نشانههایی دارد که با آنها میتوان مصادیق اجتماعی آن را شناخت و بهسوی آن رفت و از وجودشان برای گسترش فضیلتها در فضای جامعه دینی سود جست.
وی افزود: امام صادق (ع) میفرماید: «لایکونُ الجَوادُ جَواداً إلاّ بثَلاثةٍ: یکونُ سَخِیا بمالِهِ علی حالِ الیسْرِ والعُسْرِ، وأنْ یبْذلَهُ للمُستَحِقِّ و یری أنَّ الّذی أخَذَهُ مِن شُکرِ الّذی أسْدی إلَیهِ أکثَرُ مِمّا أعْطاهُ».
آیتالله مهماننواز ادامه داد: بنا به فرموده این امام همام فرد بخشنده سه خصلت دارد؛ در توانگری و تنگدستی مال خویش را میبخشد، آن را به کسی که مستحق باشد میبخشد و تشکری را که دریافت میکند بیشتر و ارزشمندتر از آن چیزی میداند که بخشیده است./9314/پ202/ب1