۱۰ آبان ۱۳۹۶ - ۲۰:۳۳
کد خبر: ۵۳۶۰۳۲
آیت‎الله جوادی آملی:

درد و رنج مردم برای اهل بیت درد آور است

حضرت آیت‎الله جوادی آملی با اشاره به اینکه پیامبر(ص) و اهل‎بیت نسبت به مردم رئوف و رحیم هستند، گفت: درد، رنج و بیکاری مردم برای اهل بیت دردآور است، غصه می‎خورند.
حضرت آیت الله جوادی آملی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حضرت آیت‎الله عبدالله جوادی آملی، چهارشنبه در درس تفسیر خود در مسجد اعظم، بخشی از آیات سوره مبارکه الرحمن را تفسیر کرد و با قرائت آیات «وَلَهُ الْجَوَارِ الْمُنشَآتُ فِي الْبَحْرِ كَالْأَعْلَامِ ﴿٢٤﴾ فَبِأَيِّ آلَاءِ رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ ﴿٢٥﴾» گفت: ضمن اینکه نعمت‎های الهی را می‎شمرد، کیفیت بهره‎برداری از این نعمت‎ها را هم بیان می‎کند، گاه ذات اقدس اله خود دریا را آیه می‎داند و گاه کشتی‎های روی دریا را نعمت و آیه می‎داند، فرمود همان‎طور که کوه‎ها روی زمین برجسته‎اند، کشتی‎های بزرگ هم روی دریا علامت‎اند و همانند کوه هستند، کشتی‎ها را ذات اقدس اله جابه‎جا می‎کند، جاری در بحر است، با باد آنان را حرکت می‎دهد.

وی افزود: فرمود ما بادها را مأمور کردیم که این کشتی‎ها را جابه‎جا کنند، حالا کشتی‎های حامل بار یا مسافر یا هر دو و شما با این نعمت از این سمت دریا به آن سمت می‎رسید، این‎ها مثل کوه علامت روی آب هستند، تمام این‎ها را باید بدانید، چون نعمت‎هایی است که در این عالم دارید و هیچ‎کدام از این نعمت‎ها را با خودتان نمی‎برید، چیزهایی که مربوط به این عالم است به شما می‎گوییم و چیزهایی هم که مربوط به آن عالم است به شما می‎گوییم، آن‎جا یک حیات و زندگی جاوادانه و دائمی است و یک سلسله لوازمی دارد و آن لوازم را باید این‎جا تهیه کنید، هیچ‎کدام از اعمال این‎جا، آن‎جا این‎جا ظهور و بروز ندارد.

مفسر برجسته قرآن کریم با تأکید بر اینکه آن‎جا کسب و کار و درس نیست، اظهار کرد: تکامل علمی هست اما تکامل عملی نیست، که کسی کاری بکند، عبادتی انجام دهد و ذکری بگوید که مقامش بالاتر بشود نه این‎طور نیست، آن‎جا تکامل عملی داشته باشد و ثوابی ببرد و بالاتر برود نیست، «الیوم عمل و لاحساب و غدا حساب و لاعمل»، خیلی از مسائل هست که برای انسان کشف می‎شود و خیلی از مسائل عملی از دنیا به انسان می‎رسد اما خودش بخواهد کاری انجام بدهد نیست.

وی با اشاره به آیات «كُلُّ مَنْ عَلَيْهَا فَانٍ ﴿٢٦﴾ وَيَبْقَىٰ وَجْهُ رَبِّكَ ذُو الْجَلَالِ وَالْإِكْرَامِ ﴿٢٧﴾»، خاطرنشان کرد: کل زمین بساطش برچیده می‎شود، در آن نفخ صور همه رخت برمی‎بندند، اما چون انسان‎ها علی‎الارض زندگی می‎کنند فرمود هرچه بر روی زمین است این‎ها فانی است و ما برحسب ظاهر این را به عالم قیامت و برزخ معنا می‎کنیم اما این‎گونه نیست، وقتی می‎گویند فانی است اگر نسبت به آینده الان نباشد مجاز است، اگر اختلافی در اصول یا غیراصول وجود داشت باید به اصول مراجعه کرد، فانی چه اسم فاعل باشد چه صفت مشبهه باشد بالاخره مشتق است، این باید الان باشد یا اگر نسبت به آینده و گذشته بود مجاز است، معنای «کل من علیها فان» این نیست که آینده فانی می‎شوند، بلکه هم‎اکنون فانی‎اند.

حضرت آیت‎الله جوادی آملی ادامه داد: آن‎که حی است و زنده است، خداوند است وگرنه غیرخدا ذاتا هرچه را نگاه بکنیم فانی است، یک شیء دیگری زنده است، هم‎اکنون همه غیرخدا فانی هستند و وجه‎الله باقی می‎ماند که وجه‎الله هم نامتناهی است، وجه‎الله ذوالجلال والاکرام است، اگر به اهل‎بیت(ع) عرض می‎کنیم شما وجه‎الله هستید، آن‎ها بدون تردید و تعارف مظهر «ذوالجلال والاکرام» هستند، همه کمالات مختص ذات اقدس اله است اما داریم «این وجه‎الله الذی الیه یتوجه الاولیاء»، خود وجه‎الله ذوالجلال والاکرام است، رب منشأ این وجه است.

وی اظهار کرد: درباره خداوند تعبیر «رئوف رحیم» داریم، در ادعیه هم به آن اشاره شده است، از اسمای حسنایی است که درباره ذات اقدس اله است اما در پایان سورۀ مبارکۀ توبه می‎فرماید «لَقَدْ جَاءَكُمْ رَسُولٌ مِّنْ أَنفُسِكُمْ عَزِيزٌ عَلَيْهِ مَا عَنِتُّمْ حَرِيصٌ عَلَيْكُم بِالْمُؤْمِنِينَ رَءُوفٌ رَّحِيمٌ»، وصف پیامبر ذکر می‎کند، همین پیامبر رئوف و رحیم است، می‎شود اسمی که مال ذات اقدس اله است به مظاهرش داد، آن‎ها مظهر رئوف و رحیم هستند، فرمود اگر گرانی و بیکاری دارید واقعا بر پیامبر سخت است و غصه می‎خورد، دینی از این شیرین‎تر و شیواتر هست.

مفسر برجسته قرآن کریم بیان کرد: در پایان سورۀ مبارکۀ توبه می‎فرماید اگر کسی بیکار بود و وضع مالی‎اش ضعیف بود و مشکل فقر و فلاکت داشت و دستش به جایی نرسید واقعا پیامبر رنج می‎برد و غصه می‎خورد، درد و رنج شما بر او خیلی سخت است، این آیۀ مال گذشته است یعنی همان زمانی که خود پیامبر زنده بود، یا امروز را هم شامل می‎شود؟ حالا اگر حضرت پیامبر(ص) غصه می‎خوردند، امروز بر امام زمان(عج) چگونه است، فرمود برشان سخت است، انسان اگر فرزندش نداشته باشد غصه می‎خورد، می‎فرماید درد و رنج و بیکاری شما بر آنان دردآور است، غصه می‎خورند، الان ما هم هیچ پناهگاهی غیر از این خاندان نداریم./914/۲۰۲/ح

ارسال نظرات
captcha