تواضع و فروتنی از عالیترین صفات بشری است
![حجت الاسلام آزموده](/Original/1396/02/18/IMG16033662.jpg)
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در خراسان شمالی، حجتالاسلام نعمتالله آزموده، مدیر مدرسه علمیه تخصصی امام خامنهای بجنورد، امروز در گفتمان سیره نبوی که به مناسبت هفته وحدت برگزار شد، تواضع و فروتنی را یکی از خصائل برجسته رسول اکرم ذکر کرد.
وی افزود: تواضع و فروتنی صادقانه، ولی معتدل در مقام رفتار و گفتار و مذاکرات علمی و برخورد با دیگران یکی از عالیترین و محبوبترین صفات بشری است چنانکه نقطه مقابل آن یعنی تکبر و خودخواهی یا تواضع بیش از حد از منفورترین خصلتهاست.
حجتالاسلام آزموده اضافه کرد: در عین حال رسول اعظم (ص) تواضع بیش از حد را ذلت میدانست؛ مانند بوسیدن پای انسانها. آن حضرت تملق و چاپلوسیها را در برابر صاحبان قدرت و ثروت سخت ممنوع و محکوم میساخت.
وی ادامه داد: رسول اکرم میخواست به همگان بفهماند که تواضع فقط در معاشرت و گفتوگوهای معمولی و نشستن در پایین مجلس خلاصه نمیشود، بلکه انتقادپذیری و مشورت کردن نیز از فروتنی است، لباس و کفش وصله زدن نیز از تواضع است و تواضع شامل تمام حرکات و سکنات و شئون زندگی میشود.
حجتالاسلام آزموده گفت: در حدیث آمده است: «من تواضع لله رفعه الله»؛ هر کس برای خدا تواضع کند، پروردگار مقام او را بالا میبرد. اگر انسان برای شهرت و رسیدن به مقامات دنیا یا به زهدفروشی انگیزه سودجویی، شهرتطلبی و رسیدن به مطامع مادی یا برای کسب ریاست و جذب مریدان سادهلوح یا به خاطر ترمیم عقدههای حقارت و احساس ذلت، فروتنی کند، مذموم و نارواست.
وی افزود: با توجه به روایت ذکر شده، اخلاص در تواضع سبب میشود تا خدای متعال موقعیت و محبوبیت فروتن را بالا برد و از سوی دیگر تواضع در برابر متکبران و ستمگران ذلت و مذموم است.
حجتالاسلام آزموده اضافه کرد: فروتنیهای مصنوعی و عوامفریبانه هم در میان جوامع بشری و هم در میان جامعه اسلامی، کم نبوده و نیست. وانگهی تواضع یک خصلت نفسانی است نه یک عملیات مصنوعی و ساختگی و این خصلت، بیشک ابعادی دارد که علم و عمل و روح را در برمیگیرد.
مدیر مدرسه علمیه تخصصی امام خامنهای بجنورد گفت: تواضعی که از عقل و ایمان برمیخیزد و به جوارح سرایت میکند مطلوب است نه تواضعی که از خودباختگی و جبران حقارت نفسانی و رفع خطرهای احتمالی و یا کسب منافع مادی سرچشمه میگیرد./9314/پ۲۰۲/ب۱