دانش آموختگان المصطفی به انسجام و وحدت اسلامی مدد و یاری رسانند
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، پیام آیتالله علیرضا اعرافی، مدیر حوزههای علمیه سراسر کشور به بیستمین جشنواره بینالمللی پژوهشی شیخ طوسی که امروز، با عنوان «همگرایی و واگرایی در جهان اسلام» با حضور آیتالله محمدعلی تسخیری و پژوهشگرانی از سراسر جهان در سالن همایشهای قدس مجتمع عالی امام خمینی(ره)، برگزار شد، بدین شرح است؛
«وَ أَطيعُوا اللَّهَ وَ رَسُولَهُ وَ لا تَنازَعُوا فَتَفْشَلُوا وَ تَذْهَبَ ريحُکُمْ وَ اصْبِرُوا إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرينَ»
«تنوع قومیتی و فرهنگی»، امری طبیعی و پذیرفته شده در ساختار «جهانبینی قرآنی»، است. چرا که انسان در سایهسار این تنوع از ظرفیت بیمانند برای رشد و دستیابی به کمالات انسانی_ الهی برخوردار میشود.
پس هر کسی میتواند فراتر از کرامت و فضیلت ذاتی «وَلَقَدْ كَرَّمْنَا بَنِي آدَمَ»، از کرامت اکتسابی در سایهسار آموزههای وحیانی و تعلیم و تزکیه الهی شریعت محور بهرهمند شده و در جایگاه متألهین ربانی در منزل «إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقاكُمْ» قرار گیرد و جلوس نماید.
بنابراین، از نظر آموزههای وحیانی قرآن، تنوع فرهنگی و قومی، نه تنها موجب «واگرایی» نیست، بلکه مهمترین عامل برای شناخت و تعارف از ظرفیتهای یک دیگر و بستری برای همگرایی، تعاملات اجتماعی و پاسخ گویی به نیازهای متنوع بشر است.
زیرا امتها چیزی جر افرادی از اقوام، فرهنگها، زبانها و رنگها نیستند، که عامل «وحدت روش و هدف یا شکل و محتوا» آنان را گرد هم آورده است و با تحقق «شیوه و سبک زندگی» یکسان برای آن است تا اهداف متعالی را تحقق بخشد.
بنابراین، امت اسلامی، به عنوان مجموعهای بزرگ از تنوع و تعدد فراتر از جغرافیای زمانی و مکانی، برا آن است تا اهداف الهی قرآن را تحقق بخشد و «انسانی متأله و ربانی» در جایگاه خلافت الهی، عدالت قسطی، صلح، آرامش و آسایش دو گیتی و دیگر اصول فطری الهی را در سطح «محاسن و مکارم اخلاقی» را به همه بشریت و به جهان و جهانیان ارزانی دارد.
«بیستمین جشنواره بینالمللی شیخ طوسی» با شعار »همگرایی و واگرایی در جهان اسلام» بر آن است تا ضمن بازخوانی آموزههای وحیانی اسلام در راستای «همگرایی در عین تعدد و تنوعگرایی قومی و فرهنگی» به ظرفیتهای پیدا و نهان جوامع بشری به ویژه اسلامی از منظر آموزههای وحیانی اسلام بنگرد و با تحلیلی علمی و عمیق مبتنی بر حقیقت گرایی اسلامی و واقع بینی جهان امروز، راهکارهای برون رفت از واگرایی تحمیلی دوستان نادان و دشمنان دانا را بیابد و بر عناصر همگرایی در عین تنوع بینی تأکید ورزد.
بنابراین، «شناخت عناصر اصلی همگرایی و واگرایی»، «تبیین دقیق آثار و نشانههای همگرایی و واگرایی»، علل، عوامل و نیز بسترها و زمینههای واگرایی و همگرایی»، و مانند آنها، از مهمترین مسائلی است که نخبگان و فضلای حوزوی و علاقهمندان به «جهانیسازی گفتمان انقاب اسلامی» باید آن را در دو دستور کار قرار دهند و در ابعاد مختلف و اشکال گوناگون به تبیین، ترسیم و توصیه بپردازند و از همه هنرها و فنون برای پیامیابی و پیام رسانی بهرهگیرند.
ظرفیتی که در جشنواره بینالملیی شیخ طوسی و مانند آن رای المصطفائیان در سراسر جهان فراهم آمده، ظرفیتی بیمانند است که میتوان از آن برای درک بهتر مسائل و تبیین و تحلیل دقیق امور و حتی بیان توصیههای مفید و کارگشا از آن بهرهجست، تنوع قومی و فرهنگی و زبانی موجود در این حجم عظیم دانش آموختگان اجاره میدهد تا مسایل از منظری دیگر دیده و فهم شود.
منظری که هر یک از دانشآموختگان در سرتاسر جهان با آن رشد کرده و عجین شدهاند و با این تنوع فرهنگی جغرافیایی میتوانند در قالب جهانبینی توحید و گفتمان انقلاب اسلامی آن را به نوعی همگرایی سوق دهند و همگراییفکری را در نهایت به همگرایی و همدلی و همراهی رفتاری بدل سازند.
امروز دشمنان سوگند خورده اسلام و مسلمانان در برابر گفتمان انقلاب اسلامی بر آن هستند تا از همه ابزارها و ظرفیتهای خویش بهرهگیرند و حرکت توفنده بیداری اسلامی را به حرکت منفعل و سرخورده تبدیل کرده و همگرایی و همدلی و انسجام برخاسته از وحدت کلمه و کلمه وحدت را به واگرایی قومی، زبانی، طایفهای و مذهبی بدل سازند و جهان اسلام را در برابر یکدیگر قرار دهند و از دشمن اصلی غافل سازند.
گروههای تکفیری از جمله داعش در خط مقدم این حرکتهای واگرایی حرکت و عملکرده و میکند.
هر چند عنصر نظامی آن در سختار دولت شهرها در عراق و شام با مجاهدت جبهه مقاومت و مدافعان اسلام ناب محمدی(ص) و رشادتهای مؤمنان و مجاهدان شهادت طلب از میان رفته است؛ اما افکار و اندیشهها و مبانی و اصول آن هم چنان در بخشهایی از جهان اسلام روشن و جوانان حق جو را به سراب خویش رهنمون میسازد و در گرداب هلاکت مسلمانان کشی میافکند.
ریشهیابی جنبشهای تکفیری و بررسی و تحلیل عمیق این جریانها که هماره با حمایتهای مستکبران و ظالمان جهانی همراه بوده و هست، میتواند در فهم و درک واقعی علل واگرایی امت اسلامی و جهان اسلام مفید و سازنده باشد.
این مهم بر شما نخبگان و فضلا و دانشآموختگان المصطفی است تا با درک عمیق و تحلیل درست از واقعیتهای موجود، توصیههای به هنگام و روشنگریهای سازنده و بیدارسازی را داشته باشید.
همگرایی جهان اسلام بزرگترین خطر برای جبهه ستمگر مستکبران و ظالمان صهیونیزم است که تشتت و واگرایی در جهان اسلام را بهترین فرصت برای یهودی سازی فلسطین و قدس شریف این نخستین قبلهگاه مسلمانان ساخته است.
تجربههای گذشته و امروز به خوبی تأثیر مخترب واگرایی به جای همگرایی در جهان اسلام و به ویژه غرب آسیا را به نمایش گذاشته است.
زیرساختها و منابع مادی و معنوی این منطقه از جهان به دست عناصر خود فروخته مستکبران و ظالمان از میان رفته و قدرت کنش و واکنش مثبت و سازنده و به هنگام را از جهان اسلام در برابر تعرضات بیحد و حصر دشمنان کوتاه و یا کاسته است به گونهای که جهان اسلام در برابر یهودیسازی قدس شریف منفعلانه برخورد کرده و نتوانسته به احقاق حق مردم مظلوم و ستمدیده فلسطین بپردازند.
با نگاهی به جهان معاصر و درس و عبرتگیری از آیات بصائرالهی میتوان به حقیقتی که آموزههای وحیانی قرآن بر آن تأکید دارد، دست یافت؛ چرا که تنوع و تعدد قومی و فرهنگی در چین و هند و حتی آمریکا نه تنها موجب نشد تا واگرایی رخ دهد و مردمان ساکن در این منطقه جغرافیای جهان به جان هم افتند و به تباهی منابع مادی و انسانی بپردازند، بلکه با درایت و عقلانیت توانستهاند، از ظرفیتهای سازنده تعدد قومی و تنوع فرهنگی سود جسته و آن را به سمت و سوی رشد و پیشرفت و افزایش قدرت هدایت و مورد استفاده قرار دهند.
بنابراین جهان اسلام باید از تنوع فرهنگی و تعدد قومی خود به عنوان یک ظرفیت بیمانند بهرهگیرد و با همسوبخشی و همسوسازی مفید و سازنده آن را به عامل بالندگی جهان اسلام و رهایی از عقب ماندگی تبدیل کند و گفتمان اسلامی را به سمت جهانیسازی مدیرت و رهبری کند.
این مهم در سایه شناخت ظرفیتها و بهرهگیری از مدیریت نخبگانی و شناسایی نقاط ضعف و قوت دوست و دشمن شدنی است.
شما دانش آموختگان المصطفی در همه نقاط جهان میتوانید با بهرهگیری از ظرفیتهای بیمثال خویش، در حوزه تحقیق و توسعه علمی و عملی گامهای روشن و بلندی را با همت عالی برداشته و به انسجام اسلامی و وحدت بر عناصر فطری و اسلامی در عرصه میدانی و تطبیقی مدد و یاری رسانید.
بیگمان جشنواره شیخ طوسی فرصتی برای بازاندیشی درباره مسایل فرهنگی جهان اسلام از سوی دانشآموختگان و نخبگان خالق، دغدغهمند و پژوهشگر المصطفی است تا به حکم وظیفه الهی و انسانی خویش راهکارهای جدید و نوینی را برای مقابله دربرابر واگرایی بیان کرده و سیاستهای همگرایی در جهان متنوع فرهنگی و متعدد قومی را به امت نشان دهد./878/ت۳۰۳/ی