زنجیر دیوانسالاری بر پای پویایی انقلاب
به گزارش خبرگزاری رسا، گزارههایی که مقام معظم رهبری در جمع نخبگان و مدال آوران علمی دانشگاه صنعتی شریف به عنوان دلایل پیشرفت کشور در عرصههای مختلف و طی 39 سال گذشته مورد تأکید قرار دادند، اگر چه ممکن است برای کسانی که با فرهنگ و شاخصههای انقلاب اسلامی قرابتی نداشته باشند، عجیب یا حتی تحقق آن غیرممکن به نظر آید، اما با تعمق در مبانی و ریشههای انقلاب و دستاوردهای گذشته به آسانی میتوان نشانههای عینی و عملی آن را مشاهده کرد.
معظم له در آن دیدار که سال گذشته انجام شد، اما گزارش آن اخیراً منتشر شده است، چهار عامل مهم را به عنوان زمینههای پیشرفت مورد تأکید قرار دادند: 1- تعهد دینی و عمل انقلابی در کنار تلاشهای علمی؛ 2- اهتمام جدی بر آرمانهای دینی و الهی و تعهد انقلابی در همه ارکان کشور؛ 3- ثبات و ایستادگی در راه دین و انقلاب و 4 – حضور جهادی در عرصههای گوناگون.
نشانههای این تحول در روزهای آغازین پس از پیروزی انقلاب و در شرایطی که هنوز فرهنگ و روحیه انقلابی به درستی تعریف نشده بود، در بخش عظیمی از آحاد جامعه خود را نشان داد و آن نقش کارشناسان و متخصصان ایرانی در جلوگیری از تعطیلی کارخانجات و صنایع حساس کشور بعد از خروج کارشناسان کشورهای بیگانه بود. بیگانگان تصور میکردند که با رفتن آنها همه صنایع کشور، تعطیل و انقلابیون ناچار خواهند شد مجدداً با التماس از آنها برای بازگشتشان فرش قرمز پهن کنند، اما نه تنها این اتفاق نیفتاد، بلکه آن عمل و روحیه انقلابی صنایع و زیر ساختهای کشور را سراپا نگهداشت، حتی زمانی که در پی تحمیل هشت سال جنگ، بسیاری از آنها آسیب دیده بود، بازسازی و پیشرفتهای بدیعی در عرصههای مختلف به دست آمد که خود اداره جنگ و شکست جبهه متحد دشمنان، صنایع نظامی و موشکی، صنایع هستهای و... مصادیق آن است.
تحقق این شاخصهها و تحکیم آن در گذر زمان و به ویژه در دوران دفاع مقدس صحنههای بدیعی را خلق کرد که تا سالهای سال زبان از بیان آنها قاصر است. در دوران دفاع مقدس و در شرایطی که براساس عرف پذیرفته شده نظامی، فرماندهان چند کیلومتر عقبتر از رزمندگان خط مقدم و در داخل ماشینهای زرهی مخصوص فرماندهی باید جنگ را اداره میکردند این فرماندهان انقلابی و جهادی یگانهای ما بودند که بسیار جلوتر از دیگر رزمندگان صحنه جنگ را اداره میکردند و مصداق آن نیز شهادت بسیاری از این فرماندهان سپاهی و بسیجی در خطوط مقدم بود که بعضاً جنازههای آنها هم هنوز به کشور بازنگشته است.
این شاخصهها در صنایع دفاعی و پس از آن در نسل دوم نیروهای انقلابی در صنایع هستهای کارآمدی خود را نشان داد. اما سؤالهایی است که چرا آن جلوهها کمتر دیده میشود یا در زیست و عمل برخی از همان انقلابیون تغییراتی دیده میشود که بعضاً به عنوان ریزشهای حرکت انقلاب از آن یاد میشود. سادهترین و شاید صادقانهترین پاسخ به این پرسش این باشد که اهتمام لازم در حفظ آن ارزشها وجود نداشت و جای آن را روحیات و شاخصههایی گرفت که واژه دیوانسالاری، برای آن بهترین تعبیر است.
البته این به معنای آن نیست که انقلاب پویایی نداشته و این اصول و ارزشها به کلی فراموش شدهاند، چراکه شهدای مدافع حرم که امثال شهید حججی از مصادیق آن بوده و هستند، نشان دهنده این پویایی و حتی فراتر از گذشته است، چرا که اگر جوان نسل اول برای حفاظت از مرزهای سرزمینی و بیرون راندن دشمن میجنگید، نسل جدید برای حفظ اصول و حفظ آرمانها و امنیت کشور در صدها کیلومتر آن طرفتر میجنگد و یا اندیشمندان جوانی که در عرصههای مختلف علمی و صنعتی دستاوردهای ارزشمندی داشتهاند.
اما به رغم آن ویژگیهای این دیوانسالاری که مقام معظم رهبری در سخنرانی اخیر خود بر آن تأکید نمودهاند، آنچنان زنجیری بر پای انقلاب شده است که نه تنها تحقق دستاوردها، بلکه کارکردهای گذشته را نیز زیر سؤال میبرد و حتی رهبری را نیز ناچار میسازد تا به خاطر ضعفها، آلودگیها و ناکارآمدگیهای مسئولان اجرایی در قوای مختلف از مردم عذرخواهی کنند.
ایشان در سخنرانی خود در روز 29 بهمن ماه در دیدار مردم تبریز از تأثیر ارتجاع و دیوانسالاری به عنوان خطراتی که کیان انقلاب را تهدید میکند نام برده و حرکت به سمت اشرافیگری، دل سپردن به طبقات مرفه به جای توجه به مستضعفان و قشرهای ضعیف، تکیه و اعتماد بر خارجیها به جای مردم، امتیازطلبی و بیمبالاتی نسبت به بیتالمال و غفلت از مدیریت جهادی را به عنوان مصادیق آنها نام میبرند.
رهبر انقلاب اما به رغم وجود این آسیبها، رسالت نسل جوان و انقلابی را در این عرصه بسیار مهم دانسته در عین اینکه استمرار و استحکام نظام اسلامی را با وجود 40 سال توطئه و اقدام دولتهای خبیث و مستکبر، بهترین دلیل اقتدار جمهوری اسلامی دانستند، تأکید میکنند که نظام اسلامی متکی بر مردم روزبهروز قویتر خواهد شد و همانگونه که امام خمینی (ره) فرمودند: «امریکا هیچ غلطی نمیتواند بکند.»/۹۶۹//۱۰۲/خ
منبع: روزنامه جوان