تغییر بازی در مناسبات مسکو با تلآویو
به گزارش خبرگزاری رسا، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه در پاسخ به درخواست دولت سوریه برای مبارزه با گروههای تروریستی از سپتامبر ۲۰۱۵ دستور حضور نظامی گسترده روسیه را در این کشور صادر کرد. پایگاه هوایی «حمیمیم» در استان لاذقیه محل استقرار هواپیماهای روسی برای عملیات در سوریه است. در عین حال اسرائیل تلاش زیادی کرده تا با جنگ روانی و نیز رایزنیهای سیاسی به نحوی موضع روسیه را درباره حضور ایران در سوریه تحت تأثیر قرار داده و به نحوی مسکو را با خواست خود همسو کند.
با شکست این تلاشها حملات رژیم صهیونیستی علیه اهدافی در سوریه که به ادعای آن مرتبط با نیروها و تجهیزات مرتبط با ایران و جنبش حزبالله است، سیر صعودی داشته است. درآخرین مورد از این حملات هواپیماهای اسرائیلی با سوءاستفاده از پرواز یک هواپیمای تجسسی روسی دو شنبه شب ۲۶ شهریور (۱۷ سپتامبر) به یک هدف در لاذقیه حمله کرده که در واکنش به آن پدافند هوایی سوریه به اشتباه هواپیمای ایلوشین ۲۰ (ایل-۲۰) روسی را سرنگون کرد. این مسئله خشم شدید مسکو از تلآویو را به دنبال داشته است.
«ایگور کوناشنکوف» ﺳﺨﻨﮕﻮﯼ ﻭﺯﺍﺭﺕ دﻓﺎﻉ ﺭﻭﺳﯿﻪ در این باره اعلام کرد که اسرائیل تنها ﯾﮏ دﻗﯿﻘﻪ پیش ﺍﺯ ﻋﻤﻠﯿﺎﺕ ﺟﻨﮕﻨﺪﻩﻫﺎﯼ ﺍﻑ۱۶ خود، ﺭﻭﺳﯿﻪ ﺭﺍ ﺍﺯ ﺣﻤﻠﻪ ﺑﻪ ﻻﺫﻗﯿﻪ ﺁﮔﺎﻩ ﮐﺮده ﺍﺳﺖ. ﺑﻪ ﮔﻔﺘﻪ وی ﺧﻠﺒﺎﻥﻫﺎﯼ رژیم صهیونیستی ﺍﺯ ﻫﻮﺍﭘﯿﻤﺎﯼ تجسسی ﺍﯾل۲۰ ﺍﺭﺗﺶ ﺭﻭﺳﯿﻪ با ۱۵ خدمه (که در حال بازگشت به پایگاه حمیمیم بود) ﺑﻪ ﻋﻨﻮﺍﻥ ﺳﭙﺮ ﻭ. ﭘﻮﺷﺶ ﺍﺳﺘﻔﺎده ﮐﺮدﻧﺪ ﻭ. ﺁﻥ ﺭﺍ دﺭ ﻣﻌﺮﺽ ﺣﻤﻼﺕ ﺳﺎﻣﺎﻧﻪﻫﺎﯼ پدافند ﻫﻮﺍﯾﯽ ﺳﻮﺭﯾﻪ ﻗﺮﺍﺭ دادند.
سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه نیز در واکنش به این رویداد، اظهار داشت که ﺍﻗﺪﺍﻡ ﺗﺤﺮﯾﮏﺁﻣﯿﺰ ﺍﺳﺮﺍﺋﯿﻞ ﺑﺎ «ﺭﻭﺡ ﻫﻤﮑﺎﺭﯼﻫﺎﯼ میان ﺭﻭﺳﯿﻪ ﻭ اسرائیل» ﮐﺎﻣﻼً دﺭ ﺗﻨﺎﻗﺾ ﺍﺳﺖ ﻭ ﺑﻪ ﻫﻤﯿﻦ ﺳﺒﺐ ﺭﻭﺳﯿﻪ ﺁﻥ ﺭﺍ ﺍﻗﺪﺍﻣﯽ ﺧﺼﻤﺎﻧﻪ ﺗﻠﻘﯽ ﻣﯽﮐﻨﺪ ﻭ ﺣﻖ ﭘﺎﺳﺨﮕﻮﯾﯽ ﺭﺍ ﺑﺮﺍﯼ ﺧﻮد ﻣﺤﻔﻮﻅ میداند. همچنین کرملین در بیانیهای حملات هوایی اسرائیل به سوریه را نقض حاکمیت سوریه دانسته است. هرچند تلآویو تلاش کرد با اعزام هیئتی به ریاست فرمانده نیروی هوایی خود به مسکو درصدد توجیه و بیگناه جلوه دادن هواپیماهای جنگنده اسرائیلی در این حادثه برآید، اما برخورد سرد روسها با هیئت اعزامی و غیر قابل قبول دانستن دلایل مطرح شده از سوی صهیونیستها به بروز تنش بین روسیه و اسرائیل منجر شده است. روسها اکنون به استفاده ابزاری تلآویو از مسکو در عرصه سوریه پی بردهاند.
مسکو تصور میکرد که با واکنش نشان ندادن به حملات هوایی به اهداف مد نظر اسرائیل در سوریه عملاً در قبال رویارویی اسرائیل و ایران در سوریه سیاست بیطرفی را اتخاذ کرده و تلآویو نیز آسیبی به نیروها و تجهیزات نظامی روسی مستقر در سوریه نخواهد رساند. با این حال اکنون آشکار شده که صهیونیستها هیج ارزشی برای روابط دوجانبه قائل نیستند و به راحتی روسها را قربانی اهداف خود میکنند. بدین ترتیب باید این حادثه را سرآغاز مرحله جدیدی از روابط روسیه و اسرائیل به ویژه در عرصه سوریه تلقی کرد. مسکو اکنون میداند که سیاست قبلیاش صرفاً منجر به جسارت هر چه بیشتر رژیم صهیونیستی شده و باید در قبال اقدامات نظامی خصمانه آن علیه سوریه واکنش جدی نشان دهد.
همچنین این حادثه نشانگر خوی تجاوزکارانه و بیاعتنایی صهیونیستها به تعهدات و روابط دوجانبه حتی با روسیه است. اکنون روسیه در حال انجام اقدامات متقابل برای ایجاد محدودیتهای جدی برای عملیات نیروی هوایی اسرائیل در سوریه و نیز افزایش توانمندی دفاع هوایی سوریه است. واکنش روسیه به حادثه هواپیمای «ایل ۲۰» تاکنون منجر به محدودیت پرواز جنگندههای نیروی هوایی اسرائیل بر فراز سوریه شده است. وزارت دفاع روسیه اعلام کرده که به دستور ولادیمیر پوتین، ارتش سوریه را مجهز به سامانه پیشرفته دفاع هوایی اس ۳۰۰ خواهد کرد. روز سه شنبه ۳ مهر منابع روس اعلام کردند اولین محموله جنگافزارهای الکترونیکی و سامانههای «اس-۳۰۰» روسیه وارد سوریه شده است.
این خبر برای صهیونیستها خبر خیلی بدی است و به همین دلیل به سرعت در مقابل آن واکنش نشان دادند. آویگدور لیبرمن، وزیر جنگ اسرائیل گفت: در مورد تحویل احتمالی سیستم دفاع هوایی اس ۳۰۰، مهمترین مسئله این است که این سلاحها نباید علیه اسرائیل استفاده شوند. اگر آنها را علیه ما استفاده کنند، ما نیز مقابله به مثل میکنیم. اسرائیل در صورتی که علیه هواپیماهایش در سوریه از سیستم اس ۳۰۰ استفاده شود، دست به اقدام تلافیجویانه خواهد زد. به نظر میرسد روند روابط روسیه و اسرائیل به سمت وخامت بیشتر حرکت میکند.
بهرغم تهدید اسرائیل، مسکو مصمم به تجهیز ارتش سوریه با سامانه اس ۳۰۰ است. فیصل المقداد، معاون وزیر خارجه سوریه در واکنش به اعلام مسکو برای تحویل سامانه اس ۳۰۰ روسیه به سوریه گفت که روابط میان دو طرف هر روز عمیقتر میشود. تحویل این سامانه ضد هوایی به سوریه تحولی بسیار منفی برای تلآویو است و میتواند از حجم حملات اسرائیل به سوریه کم کند. برای اسرائیل، تصمیم روسیه برای اعطای سامانه اس ۳۰۰ به سوریه حتی از تهدید مستقیم خودش هم جدیتر است. رژیم صهیونیستی به هیچ وجه حاضر به تقویت دفاع هوایی سوریه نیست، چراکه چنین اقدامی مانعی جدی برای انجام حملات موشکی و هوایی نیروی هوایی اسرائیل در سوریه به وجود میآورد./۹۶۹//۱۰۲/خ
منبع: روزنامه جوان