۱۲ آذر ۱۳۹۷ - ۱۴:۲۷
کد خبر: ۵۸۷۳۸۴
در دوره حقوق دانان تراز انقلاب مطرح شد؛

توصیه های آیت الله یزدی به قضات و وکلا

آیت الله یزدی در دوره تکمیلی حقوق دانان تراز انقلاب خطاب به قضات و وکلا، گفت: امانتدار باشید و از روی عدالت فعالیت کنید و روزی یک مرتبه خود را مورد آزمایش قرار دهید.
دوره تکمیلی حقوق دانان تراز انقلاب اسلامی‎ با حضور آیت الله محمد یزدی ‌رییس جامعه مدرسین

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، آیت الله یزدی در دوره تکمیلی حقوق دانان تراز انقلاب که پیش از ظهر امروز در مجتمع یاوران مهدی جمکران برگزار شد با بیان این که اعتبار سیستم حکومت تا حد زیادی وابسته به دستگاه قضایی است، اظهار کرد: اعتبار دستگاه قضایی نیز وابسته به قضات و شخصیت هایی که در صدور حکم تأثیر دارند، است به گونه ای که در برخی کشورها حتی قدرت عزل رییس جمهور در دست دستگاه های قضایی است.

رییس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ادامه داد: این مقدمه را بیان کردم تا شما عزیزان اعم از قضات و وکلا قدر موقعیت و مکان شغلی خود را بدانید زیرا در حساس ترین مقام از مقامات حکومتی قرار دارید.

وی خطاب به وکلا و قضات گفت: بدانید که همیشه در این منصب و در این دنیا نیستید و همان گونه که شما در زمینه افرادی که در گذشته بوده اند اظهار نظر می کنید، در آینده نیز افرادی خواهند آمد و در زمینه فعالیت های شما که حساس ترین شغل است اظهار نظر خواهند کرد.

عضو فقهای شورای نگهبان با بیان این که براساس آیات قرآن کریم امانت را باید به دست اهلش داد، اظهار کرد: در زمینه امانت را به دست اهلش دادن دو سؤال، امانت چیست؟ و اهل امانت کیست؟ مطرح می شود؛ هنگامی که بحث امانت مطرح می شود ذهن بیشتر افراد به سمت مسائل مادی می رود.

وی اضافه کرد: مفسران در زمینه واژه امانت در آیات به صورت رسمی اختلاف دارند که امانت فقط شامل موارد دنیایی می شود یا اعم از دنیایی و معنوی است که تعبیر به خلقی و خالقی می کنند؛ برخی نیز امانت را به امامت اختصاص داده اند و می گویند این خطاب اختصاص به پیامبراکرم(ص) دارد و می گوید امامت را به اهلش دهید.

آیت الله یزدی با تصریح بر این که برخی اسرار در دست قضات و وکلا امانت هستند، بیان کرد: ممکن است برخی افراد سری را در نزد شما گذاشته باشند، که نباید فاش شود همانند امانتی که در دست دستگاه های امنیتی است که نباید بازگو شوند و حتی در برخی موارد فقط خود شخص باید از آنها آگاه باشد و رییس دفتر نیز نباید آن موارد را بداند.

وی راز دار بودن را کار بسیار مشکلی دانست و افزود: اهمیت حفظ اسرار مشخص است اما کار مشکلی است به دلیل این که شیطان به راحتی می تواند اسرار را از انسان دریافت کند؛ به عنوان مثال برخی هنگام صحبت با خانواده اسراری را برای همسر یا فرزند خود تعریف می کنند که همین کار برای فاش شدن اسرار کافی است؛ قضات و وکلا حق ندارند مطالبی را که افراد برای مشاوره در اختیار آنها گذاشته اند، حتی برای اقوام آن شخص بازگو کنند زیرا آبروی اشخاص از هر مورد دیگری مهم تر است و باید به اهلش سپرده شود.

رییس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ادامه داد: اهل امانت نیز شخصی است که دارای شایستگی های لازم است و اگر با او مشورت نشود در کار خود موفق نخواهید بود مانند شخصی که در پزشک قانونی است که اگر قاضی در بررسی پرونده خود با او مشورت نکند نمی تواند به حقایق دست پیدا کند.

وی خطاب به قضات گفت: در هنگام قضاوت از روی عدالت قضاوت کنید؛ عادلانه به معنای تقسیم مساوی میان دو طرف نیست بلکه به معنای حق است که گاهی هر دو طرف محکوم هستد و گاهی باید میانجی گری کرد.

آیت الله یزدی افزود: عدالت اجتماعی باید به وسیله شما وکلا و قضات برقرار شود و دوستی، سابقه داشتن، سفارش کردن و فامیل بودن نباید در دادرسی شما تأثیری داشته باشد بلکه مدرک فقط باید حق باشد و پیش از هرکاری نخست خداوند و حق را ببینید و سپس حکم صادر کنید.

وی با بیان این که حکم با قضا متفاوت است، گفت: قضا بخشی از حکم و حکم اعم است به عنوان مثال استاندار یا فرماندار نیز هر حکمی که صادر می کند باید از روی عدالت و براساس مقررات باشد نه این که از روی میل و سلیقه حکم دهد.

عضو فقهای شورای نگهبان ادامه داد: حکم شامل احکام قضایی نیز می شود بنابراین وکلا نیز اعم از وکیل شخصی یا تسخیری باید حق را ملاحظه کنند نه موارد دیگری را؛ به وکلا می گویم آیا تاکنون شده است خوتان را آزمایش کنید؟ آیا از حق دفاع می کنید؟ آیا شده است پرونده ای که باطل باشد را رد کنید؟.

وی افزود: حتما یک مرتبه خود را آزمایش کنید زیرا انسان فریب شیطان را می خورد و نفس اماره نفس توجیه گر است؛ نفس برای انسان تصویر می کند یعنی به همه موارد صورت حق می دهد به گونه ای که انسان گمان می کند در حال عمل کردن به حق است.

آیت الله یزدی ادامه داد: خدا نکند انسان گرفتار نفس شود و نفس انسان را فراگیرد؛ نفس برای بزرگتر از من و شما تصویر می کند حتی ممکن است برای من که در شورای نگهبان هستم برای صلاحیت کاندیداها تصویرسازی کند؛ بنابراین به عنوان مثال نباید فقط از روی کاغذ حکم داد بلکه باید در زمینه آن تفکر کرد و حتی گاهی ممکن است که نیاز به اظهار فرد باشد و سپس حکم را صادر کرد.

وی خاطرنشان کرد: قضات و وکلا ممکن است گرفتار پول، رشوه، رفاقت و موارد دیگر شوند از این رو باید اهل تهذیب نفس و مراقبه باشند تا گرفتار چنین مسائلی نشوند./1324/پ201/ب1

ارسال نظرات