موفقیت آمران به معروف نیازمند تغییر در نگرش و شیوه اجرای آنهاست
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجتالاسلام مهدی بیاتی، رییس «موسسه پژوهشی حجاب طهورا» در برنامه حجاب رادیو معارف درباره روشهای صحیح امر به معروف و نهی از منکر در جامعه امروز و اقتضائات خاص آن می گوید: در مورد امر به معروف و نهی از منکر افراد رویکردهای مختلفی دارند، اما اولین نکته در مورد این رویکردها، نوترین بودن است. یعنی باید برویم سراغ اینکه در رویکردمان نوع عمل کاملا نو باشد.
کارشناس عرصه حجاب و عفاف میافزاید: اصلی وجود دارد به نام اصل غافلگیری. طبق این اصل، مخاطب شما باید از جایی که گمان نمیکند، با رویکردی که گمان نمیکند امر به معروف شود. در اینجا دیگر فضای تقابل به وجود نمیآید. یک زمانی شما در پروسهای قرار میگیرید. در این پروسه اولین نکته شد اجرای نوترین روش. دومین نکته در این رویکرد انجام شیرینترین اقدام است. امر به معروف باید شیرین باشد.
علل عدم رغبت برخی افراد به انجام امر به معروف و نهی از منکر
مسئول میز حجاب رسانه ملی در خصوص علل عدم رغبت برخی افراد به انجام امر به معروف و نهی از منکر با اشاره به صحبت های خود با یکی از مسئولین ادامه میدهد: از یکی از مسئولین ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر یکی از استانها سوال کردم که شما تا بحال چند نفر آموزش دادهاید؟ گفت مثلا هزار و خردهای نفر. گفتم چند نفر از آنها امر به معروف میکنند؟ گفت آنهایی که با ما هستند حدود صد نفر. گفتم چرا بقیه نیستند؟
حجت الاسلام بیاتی در ادامه میگوید: یکی از نکاتی که در این تبادل نظر بررسی شد این بود که اغلب افرادی که آموزش میبینند برای انجام فریضه، دیگر رغبت نمیکنند و بعضی از افراد نیز از امر به معروف کردن خسته میشوند.
حجت الاسلام بیاتی در تبیین چرایی این موضوع و علت اینکه افرادی از امر به معروف کردن لذت نمیبرند گفت: دلیل ریشهای اینها به شیوهی اجرای این فریضه ربط دارد. اینکه شما از چه شیوهای استفاده کنی که خودت هم از امر به معروف کردنات لذت ببری خیلی فرق دارد با اینکه خودت را با عصبانیت، حرارت و نگرانی پر کنی. باید به این مسئله دقت داشت که مقابل من که دشمن نیست. خانم بزرگوار تو که داری به این خانم تذکر میدهی، او خواهر توست. برادر بزرگوار تو که داری به این آقا تذکر میدهی، او داداش توست. تو باید دوستش داشته باشی که امر به معروفش کنی.
کارشناس عرصه حجاب و عفاف میگوید زمانی که تو این نگاه را پیدا میکنی شیرین حرف میزنی. با کلام لَیِّن حرف میزنی. اگر نگاه به قضیه عوض شود، امر به معروف هم برای آمر و هم برای کسی که دارد امر به معروف میشود شیرین است.
او البته نهتنها از تنشهای احتمالی امر به معروف غافل نمیماند بلکه با نگاهی آسیب شناسانه میگوید البته، چون ما داریم روی دیگری کنترلی میکنیم و در حیطهی فرد نفوذ میکنیم یک ذره تنش وجود دارد. چکار کنیم که این تنشها را کم کنیم؟ با اصلاح و انتخاب درست شیوهها؛ در این رابطه یک نکتهی خیلی ریز که، ولی فقیه دارد این حرف را میزند، این است که امر به معروف باید شیرین باشد، باید کارآمد باشد، تاثیر داشته باشد.
البته این بدان معنا نیست که بگوییم خواستم شیرینش کنم گفتم اشکالی ندارد حالا نخواستی هم رعایت نکن! این که اصلا امر به معروف نیست.
حجت الاسلام بیاتی با تاکید بر این نکته که شیوهی کار، تعامل اجتماعی است میگوید: آمر به معروف در تعامل با فرد مدنظر باید این را در نظر داشته باشد که من دارم با تو تعامل میکنم. ما دو نفر توی یک جامعه زندگی میکنیم. من اگر به تو هشداری میدهم و از کاری برحذر میدارم و یا تو را به کاری وامیدارم، بخاطر جامعهای است که همه در آن زندگی میکنیم.
مسئول میز حجاب رسانه ملی در پایان به ضرورت دقت در نیت آمر به معروف در حین انجام فریضه اشاره کرده و میگوید: آمر به معروف با این نیت که من میخواهم این فرد را از آتش غضب الهی دور کنم، من این آدم را دوست دارم، باید با آن فرد برخورد و تعامل کند. یک خانمی میگفت من چطور خانمی که همه را دارد فاسد میکند دوست داشته باشم؟ اتفاقا باید دوستش داشته باشی تا بتوانی او را از این کار بر حذر داری./918/پ202/س
خبرنگار: محمد اصغری مرجانلو