گروکشی جدید ترامپ از کشورهای حاشیه خلیجفارس
به گزارش خبرگزاری رسا، عبدالباری عطوان نوشت: سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان، عادت ندارد به دشمنان خود و درنهایت دشمنان محور مقاومت نصیحت کند، بلکه بهشدت از آنها انتقاد میکند. باوجوداین در سخنرانیاش که عصر روز جمعه بهمناسبت درگذشت استاد علامه حسن کورانی ایراد کرد، این قاعده را شکست. زمانی که به عربستان و امارات، دو طرف اصلی جنگ کنونی علیه یمن، کوتاهترین و کمهزینهترین راه برای حمایت از این دو کشور و اقتصاد و نیز تأسیسات نفتی آنها دربرابر حملات موشکی و پهپادهای حوثیها به آنها نشان داد و آن توقف جنگ یمن است؛ زیرا این اقدام بسیار شرافتمندانهتر از تحقیرشان بهدست آمریکاست.
نمیدانیم مسوولان در این دو کشور به این نصیحت گوش میدهند یا نه؛ ولی آنچه نصرالله گفت واقعیت است؛ زیرا به باور بسیاری از کارشناسان غربی، دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، برای یاری به عربستان سعودی و انتقامگرفتن از حملات به تأسیسات نفتی بقیق و خریص که منجر به کاهش تولید نفت عربستان به نصف شد و ایران متهم به دست داشتن در این حمله شده است، هرگز علیه ایران جنگ راه نمیاندازد.
تنها چیزی که برای ترامپ مهم است، گروکشی از همه کشورهای حاشیه خلیجفارس و بهدستآوردن میلیاردها دلار از درآمدهای نفتی آنها به بهانه تأمین حمایت از آنهاست؛ اما زمانی که این کشورها یا برخی از آنها درمعرض خطرها قرار گرفتند، دست به وقتکشی زد و توییتها و اظهارات متناقضی منتشر کرد که در آنها یکبار میگوید تعهدی به حمایت از کسی نداده و باردیگر بهانه میآورد که منتظر نتایج تحقیقات برای فهمیدن مکانی میشود که موشکها از آنجا شلیک شده و پهپادها به پرواز درآمدهاند.
حتی کشور فقیر و مقروض بحرین که با بحران اقتصادی دستوپنجه نرم میکند، از گروکشی ترامپ در امان نماند؛ ولی این نکته قابلتوجه بود که ترامپ اصرار بر فروش سامانه موشکی «پاتریوت» به این کشور به ارزش
12 میلیارد دلار دارد و این موضوع طی سفر شیخسلمان بنحمد بنعیسی آلخلیفه، ولیعهد بحرین، اعلام شد.
این در حالی است که ناکامی سامانه موشکی پاتریوت دربرابر پهپادها و موشکهای یمنیها ثابت شده است و بیشتر کشورهای همپیمان آمریکا از خرید آن چشمپوشی کردهاند و آخرین آنها ترکیه بود که موشکها و سامانه اس400 روسیه را جایگزین پاتریوت کرد؛ ولی بحرین که در آن، پایگاه ناوگان پنجم آمریکا واقع است بهمانند دیگر کشورهای حاشیه خلیجفارس نمیتواند با این گروکشی مخالفت کند.
ما بر این باور نیستیم ترامپ از سقوط پهپادش برفراز تنگه هرمز در دهانه خلیجفارس انتقام نگرفت یا جلوی توقیف نفتکش نزدیکترین همپیمانش، یعنی انگلیس را نگرفت؛ آنهم انگلیسی که در همه جنگهای کشورش در عراق، سوریه و افغانستان شریک کشورش بود، هواپیماهایش را برای حمله به تأسیسات نفتی ایران بفرستد. بیشترین کاری که میتواند بکند، اعمال تحریمهای اقتصادی است؛ همانطورکه اخیرا بانک مرکزی ایران را تحریم کرد؛ زیرا او از واکنش و پاسخ ایران و حمله به پایگاههایش در قطر، عربستان، امارات، بحرین و کویت میترسد. این پایگاهها در تیررس موشکها و پهپادهای ایرانی رادارگریز «شبح» قرار دارند.
ما همچنان بر این مسأله اصرار داریم پهپادهایی که تأسیسات نفتی بقیق و خریص را هدف قرار دادند، از یمن به پرواز درآمدهاند؛ تا زمانیکه عکس این باور با مدارک و اسناد علمی و عملی موثق ثابت شود. امیدواریم مسوولان عربستان و امارات این مقوله نظامی جاودان را در پی بگیرند که میگویند: «بهترین راه برای پایان جنگها اعلام پیروزی و خروج فوری از آنها برای کاهش تلفات است». نتایج علنی است و همه آنها را میبینند و بهقول این ضربالمثل عربی: «اگر میخواست زمستان شود، هوا ابری میشد».
محور مقاومت که اکنون جنگ سختی را علیه تأسیسات نفتی عربستان بهراه انداخته است و چهبسا بهزودی علیه امارات با توجه به تهدیدهای اخیر حوثیها بهراه میاندازد، این کار را در چارچوب استراتژی دقیق و کاملا بررسیشده انجام میدهد نت اولا صادرات نفت همپیمانان آمریکا در خلیجفارس متوقف شود؛ ثانیا بهای نفت در بازارهای جهانی افزایش یابد؛ ثالثا بحران اقتصادی جهانی بهمانند همان بحرانی بهوجود بیاورد که جهان را در سالهای 2007 و 2008 بهلرزه درآورد؛ رابعا کاری کند سیاست اعمال محاصره و تحریمهای آمریکایی گران تمام شود.
ناگفته نماند دو رییسجمهوری آمریکایی بهدلایل اقتصادی در انتخابات شکست خوردند و نتوانستند در دور دوم پیروز شوند: اولی جورج بوش پدر و دومی جیمی کارتر. حالا بعید نمیدانیم ترامپ سومین رییسجمهوری باشد./1360//101/خ