۲۹ مهر ۱۳۹۸ - ۱۶:۲۷
کد خبر: ۶۲۴۵۱۸
ظریف:

آمریکا خودش را قربانی یکجانبه‌گرایی‌اش می‌کند

آمریکا خودش را قربانی یکجانبه‌گرایی‌اش می‌کند
وزیر خارجه با بیان اینکه آمریکا خودش را قربانی یکجانبه‌گرایی‌اش می‌کند، گفت: باید مراقب باشیم ایالات متحده دوباره نتواند یکجانبه‌گرایی خودش را پوشش چندجانبه بدهد.

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری رسا، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در همایش بین‌المللی «یکجانبه‌گرایی و حقوق بین‌الملل» که در دانشگاه علامه طباطبایی در حال برگزاری است، با بیان اینکه یکجانبه‌گرایی با حقوق بین‌الملل ناسازگار است و با اشاره به خروج آمریکا از برجام و توافق‌های بین‌المللی دیگر گفت: کسی از این پس نمی‌تواند به امضای آمریکا اعتماد کند.

وی افزود: امروز برخی از کشورهای از ارزهایی به غیر از دلار استفاده می‌کنند و این نشان می‌دهد آمریکا خودش را قربانی یکجانبه گرایی خودش می‌کند.

ظریف تصریح کرد: آمریکا معتاد به تحریم است، البته کلمه تحریم یعنی ابزاری که کشورها از آن استفاده می‌کنند تا کشورها قوانین و مقررات را رعایت کنند ولی آمریکا با اقداماتش برای عدم اجرای قوانین تلاش می‌کند.

وی یادآور شد: باید مراقب باشیم آمریکا دوباره نتواند یکجانبه گرایی خودش پوشش چندجانبه بدهد.

ظریف با بیان این‌که چندجانبه گرایی یک ضرورت است و یک انتخاب نیست، گفت: دولت‌ها ذاتاً نسبت به حاکمیت خودشان بسیار با خساست عمل کرده‌ و می‌کنند و اگر نیاز قطعی آنها به حل مسائل‌شان از طریق چندجانبه‌گرایی نبود، هیچ زمان چندجانبه‌گرایی شکل نمی گرفت.

وی یادآور شد: دیپلماسی چند جانبه گرایی به عنوان یک واقعیت در صحنه بین المللی ظهور و بروز پیدا کرده و این مسئله برای این است که رسیدن به راه حل‌های یک جانبه امکان پذیر نیست.

ظریف در ادامه با اشاره به روی آوردن دولتها به چندجانبه گرایی برای حل مسایل مختلف تصریح کرد: چندجانبه گرایی نیاز قطعی جامعه بشری است و ده‌ها سال است که دولت ها بدون چندجانبه‌گرایی امکان حیات ندارند.

وزیر خارجه ایران با اشاره به ابزارهای چندجانبه گرایی گفت: اگر امکانات چندجانبه نبود ما هیچ‌گاه نمی توانستیم کم‌ترین روابط عادی که برای ما بدیهی است انجام دهیم.

وی با اشاره به ضرورت چندجانبه گرایی در جامعه بین المللی گفت: امروز دنیا دیگر تنها غرب نیست، البته این به معنای ضد غربی بودن و فراموش کردن برتری های نسبی غرب در حوزه سیاست، اقتصاد، علم و صنعت نیست بلکه به معنای این است که امروز نه تمام واقعیات در غرب اتفاق می‌افتد و نه تمام آنچه برای جهان اهمیت دارد، در غرب اتفاق می‌افتد و نه غرب می تواند برای همه تحولات تصمیم بگیرد. چیزی که در گذشته وجود داشته و زمانی اروپا و غرب تمامی اتفاقاتی که در دنیا می افتاد را تعیین مسیر می کردند.

وزیر امور خارجه اظهار داشت: متاسفانه برخی هنوز هم اعتقاد دارند که هر اتفاقی که در دنیا می‌افتد غربی ها و آمریکایی ها آن را رقم زده اند اما واقعیت این است که در دنیا همه اتفاقات توسط غرب اتفاق نمی افتد و ما در یک جهان پساغربی داریم که همه دنیا در واقعیات مشترک هستند.

وزیر امور خارجه در ادامه با اشاره به تکثیر ابزار و مراکز قدرت اضافه کرد: امروز مرکز قدرت از غرب تغییر کرده و یک انسان با یک موبایل کوچک می تواند پیام‌هایی را به دنیا مخابره کند که دنیا را حرکت دهد.

ظریف تصریح کرد: همه دولت های دنیا هم امروز جمع شوند باز هم بدون حضور سایر ذینفعان نمی توانند تصمیم بگیرند و این واقعیت است که هیچ دولتی به تنهایی نمی‌تواند منافع خود را تامین کند و جلوی خطرها را بگیرید.

وزیر امور خارجه اظهار داشت: برخی آمریکا را قدر قدرت می دانند، هزینه‌های نظامی آمریکا ۶۰۰ میلیارد دلار یعنی ۱۰ برابر کشورهایی مانند چین عربستان و روسیه است که هر کدام بطور متوسط ۶۰ میلیارد است، با این حال دولت آمریکا نتوانست امنیت مردم خودش را در حادثه یازده سپتامبر تامین کند.

ظریف، حراست از شهروندان را اولین وظیفه هر دولت دانست و گفت: با این حال آیا دولت آمریکا توانست در پایتخت اقتصادی و بین المللی خود امنیت ایجاد کند؟ همه دیدند که یک گروه تروریستی توانست در آمریکا نا امنی ایجاد کند.

وزیر امور خارجه با بیان اینکه دولتی مانند امریکا از تامین امنیت مردم خود ناتوان است، گفت: بازی با حاصل جمع صفر امروز در دنیا غیرممکن است، بازی با حاصل جمع صفر یعنی بتوانید با هزینه دیگران برای خود منفعت بخرید. 

وی با بیان اینکه حتی در صفرترین بازی که جنگ باشد پیروز و شکست خورده نداریم، اظهار داشت: تلاش برای حاصل بازی جمع به اضافه صفر، به نتیجه منفی می انجامد.

وی اضافه کرد: ترامپ می گوید ۷ تریلیون دلار در منطقه ما هزینه کرده با این حال آیا امریکا امروز احساس امنیت بیشتری می کند؟ اگر چنین بود آقای ترامپ نمی‌گفت مردم آمریکا از گذشته ناخشنودند.

وی با اشاره به تحریم های آمریکا گفت: امروز مردم ما تحت فشار هستند ولی این مسأله در دراز مدت امکان حیات ندارد.

ظریف تصریح کرد: آمریکا معتاد به تحریم است، البته نام اقدامات آمریکا را نمی توان تحریم گذاشت چون تحریم یعنی اقداماتی که با آن به کشورها برای اجرای قوانین و مقررات فشار می آورند ولی رفتار آمریکا برای این است که خواست خودش را به کشورها تحمیل کند. تحریم همان جنگ است ، تحریم یعنی شروع جنگ علیه افراد غیر نظامی.

وی گفت:  تمرکز ما باید بر خودباوری و اقتصاد مقاومتی باشد و داخل را نگاه کنیم، اینها همه درست است اما نباید اجازه دهیم آمریکا به یکجانبه گرایی خودش پوشش چندجانبه بدهد.

ارسال نظرات