سیر تکامل مدیریت و راهبری تحولات فضای مجازی
به گزارش خبرنگار سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، دکتر محمدرضا بهمنی رئیس مرکز فناوری اطلاعات و رسانههای دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سیر تطور مواجهه کشور با تحولات فضای مجازی را با چند رویکرد قابل شناسایی دانست و در توضیح آن گفت: رویکرد فناورانه و زیرساختی، رویکرد امنیتی و صیانتی، رویکرد اقتصادی و کسب و کاری و رویکرد فرهنگی و اجتماعی از جمله این رویکردها میباشد.
وی با بیان اینکه در دورههای مختلف از دهه ۷۰ به این سو، ساختارسازی و برنامههای مدیریت فضای مجازی، غالباً ترکیبی از این رویکردها را میتوان شاهد بود، تصریح کرد: منتها در هر دوره، یک یا دو رویکرد غلبه داشته است؛ مثلا در دورهای که شورای انفورماتیک در کشور شکل میگیرد، طبعاً سیاستگذاریها و پروژهها و حتی دستاندرکاران ارشد آن را مبتنی بر رویکرد فناورانه میتوان طبقهبندی کرد.
بهمنی ادامه داد: از طرفی دوگانه فرصت ـ تهدید در مواجهه با تحولات فضای مجازی هم دوگانهای بوده است که همواره رفت و برگشت بین دو سوی این دوگانه را شاهد بوده و هستیم. حتی ما شاهد بودهایم که در اوایل کرونا، عدهای کرونا را یک زمینهسازی برای تشدید نفوذ از طریق فضای مجازی توصیف کردند.
رئیس مرکز فناوری اطلاعات و رسانههای دیجیتال تأکید کرد: از یک منظر تحلیلی، ویژگی این چندسال اخیر در سازماندهی و برنامهریزی مواجهه با تحولات فضای مجازی که با محوریت و راهبری شورای عالی و مرکز ملی فضای مجازی رخ داده است، تلاش برای وزن دادن و تقویت رویکرد اقتصادی و رویکرد فرهنگی اجتماعی در مواجهه با تحولات فضای مجازی است. البته این به این معنی نیست که اقتضائات و الزامات فنی و امنیتی که در شرایط جنگی و تحریم نیاز جدیتری به آن داریم نادیده گرفته شده باشد.
بهمنی با بیان این اعتقاد که ما نیاز داریم، در سیر تکاملی مدیریت و راهبری تحولات فضای مجازی، اتخاذ رویکرد تمدنی را جدیتر بگیریم، افزود: به نظر بنده اهم ویژگیهای مفهومی ـ روشی این رویکرد را میتوان اینگونه برشمرد؛ محوریت دادن به اعتلای الگوی همزیستی انسانی بر بسترهای نوین، راهبری و مدیریت فضای مجازی در مقیاس بازآفرینی الگوی حکمرانی، جامعنگری یعنی الزامات و اقتضائات ابعاد مختلف را به صورت توأمان لحاظ کردن، نظام وارهگی نظام ارتباطی و تأثیر و تأثر ابعاد مختلف و بازیگران مختلف را به صورت متوازن مدنظر قرار دادن و آیندهپردازی تحولات فضای مجازی.
رئیس مرکز فناوری اطلاعات و رسانههای دیجیتال جایگاه مبحث سواد رسانهای را به سه ویژگی تبیین و در تشریح آن اظهار کرد: سواد رسانهای را باید رکن انتقال به الگوی حکمرانی نوین بدانیم. سواد رسانهای را باید لازمه اعتلای همزیستی انسانی در فضای مجازی بدانیم و سواد رسانهای را باید لازمه صیانت، امنیت و اقتدار فرهنگی و اجتماعی در فضای مجازی بدانیم. چرا که همزیستی انسانی متعالی و اقتدار فرهنگی و اجتماعی از الزامات حیاتی شکلگیری الگوی نوین حکمرانی و تمدن نوین اسلامی است.