روستاهای قرآنی کشور را بشناسیم
به گزارش خبرگزاری رسا، طی مراسمی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برترین روستاهای قرآنی کشور معرفی و تجلیل شدند.
روستاهای «اندبیل» از استان اردبیل، «بیلند» از استان خراسان رضوی، «چارک» از استان بوشهر، «قراخیل» از استان مازندران، «محمدآباد» از استان فارس، «ده عرب» از استان یزد و فردو از استان قم به عنوان هفت روستای قرآنی برتر کشور معرفی شدند.
با نگاهی به اسامی روستاها نام محمدآباد استهبان استان فارس هم به چشم میخورد. روستایی که فعالیت مؤسسه بیتالاحزان حدود ۲۵ سال قبل در آن آغاز شد و امروز این مؤسسه مرزهای جغرافیایی را در نوردید و نه تنها در سراسر کشور بلکه در خارج از مرزها هم فعالیتهایی را آغاز کرده است.
در ادامه به معرفی هفت روستای برتر قرآنی کشور میپردازیم.
روستای قرآنی بیلند خراسان رضوی
روستای بیلند یکی از بزرگترین روستاهای شهرستان گناباد است و در فاصله پنج کیلومتری از مرکز شهر قرار دارد. روستای بیلند جمعیتی بالغ بر ۵۰۰۰ نفر دارد. در حال حاضر همه اهالی با قرآن آشنا هستند و از بین آن ها حدود ۸۵۰ نفر قرآن آموز به صورت تخصصی مشغول فراگیری دانش و فنون قرآنی هستند. تعداد زیادی از جوانان این روستا به عنوان طلبه در حوزههای علمیه مشغول تحصیل هستند. این روستا دارای ۲۳ مسجد و حسینیه و ۷ کتابخانه و درکنار آن ۷ مؤسسه قرآنی و ۱۰موقوفه قرآنی فعال است.
مادران و زنان روستای بیلند به خاطر پوشش وحجاب خود که برگرفته از سنت فاطمی است در بین مردمان این خطه شهرهاند. مردمان روستای بیلند با برگزاری سوگواریهای پرشور در قالب دستههای عزاداری طولانی و پرجمعیت در جذب گردشگران از شهرهای دور و نزدیک در ایام محرم نقش بسزایی دارند.
بیلند، روستایی است که طنین دلنشین قرآن کریم در کوچه و پس کوچه هایش، پیچیده تا آواز قاریان قرآن این روستا بر سر زبانها بیفتد؛ روستایی که نور قرآن بر تک تک اهالی تابیده و در حال حاضر بیش از ۷۵ دوره آموزش قرآن، با حال و هوای معنوی و سنتی در آن برگزار میشود. همچنین این روستا مهد عالم مجاهد و ربانی علامه شیخ محمد تقی بهلول است که در ۴ سالگی حافظ کل قرآن بود.
به دلیل گسترش فعالیتهای قرآنی در روستای بیلند از گذشته تا به الان و تعداد زیاد حافظان و قاریان و عالمان دینی و همچنین پایبندی عموم مردم به شعائر دینی و قرآنی، این روستا در بین مردم منطقه به عنوان (دارالمؤمنین) لقب گرفته است. تقدیم ۲۸ شهید و بیش از ۴۵۰ آزاده و جانباز و ۲۸ عالم شاخص از دیگر افتخارات روستای قرآنی بیلند شهرستان گناباد از استان خراسان رضوی است.
روستای قرآنی چارک استان بوشهر
روستای چارک از روستاهای بخش مرکزی شهرستان دشتی و در ۱۴ کیلومتری مرکز شهرستان یعنی خورموج استان بوشهر با حدود ۱۰۰۰ نفر جمعیت واقع شده است و اکثر جمعیت روستا را سادات تشکیل میدهند.
تعلیم و تعلم قرآن و معارف قرآنی، از دیرباز در روستای چارک رواج داشته است. تشکیل مکتب خانههای قدیمی با شیوههای سنتی در سرتاسر استان، از این روستا سرچشمه گرفته است، بطوریکه در تمامی نقاط استان، هم اکنون نیز از وجود مدرسان و معلمان قرآنی این روستا برای آموزش قرآن استفاده میکنند.
از ویژگیهای مکاتب و آموزشهای سنتی این روستا که کمتر جایی رواج داشته، استفاده از شیوههای خاص هجائی است که امروزه کمتر از این سبک استفاده میشود. از ویژگیهای خاص در قرائت قاریان این روستا، استفاده از سبکهای قدیمی شبیه الحان حجازی است که به نحوی حزین و جذاب اجرا میکنند.
اعزام قاریان و مدرسان قرآن به خارج از کشور خصوصاً در ایام ماه مبارک رمضان و محرم، از دیگر فعالیتهای قرآنی شاخص این روستا است. هم اکنون این روستا دارای دو مؤسسه قرآنی، ۵۰ قاری خوش خوان، ۳۰ حافظ قرآن، ۲۰ معلم و مدرس قرآن و ۵ گروه ممتاز تواشیح است.
فضاسازی تمامی معابر و خیابانهای روستا متناسب با فرهنگ دینی و قرآنی و برپایی کرسیهای تلاوت در بیشتر ایام سال، از جمله ویژگیهای روستای قرآنی چارک است.
روستای قرآنی ده عرب استان یزد
روشتای خوش آب و هوای ده عرب در استان یزد و در ۲۵ کیلومتری شهرستان ابرکوه واقع شده است. جمعیت این روستا ۱۰۰۰ نفر است و کشاورزی و باغ داری در این روستا حال و هوای خوبی دارد.
وجود مراکز و مؤسسات قرآنی در این روستا که غالباً نیز به صورت شبانهروزی فعالیت میکنند، زمینه توسعه فعالیتهای قرآنی و پذیرش علاقهمندان به فراگیری قرآن کریم به ویژه حفظ قرآن از استانهای مختلف کشور را فراهم کرده است.
دایر بودن جلسات خانگی در اکثر منازل اهل روستا، از ویژگیهای بارز روستای ده عرب است. تاکنون ۱۳۷ حافظ کل قرآن کریم در این روستا تربیت شدهاند که ۲۵ حافظ از اهالی روستا و سایرین از استانهای مختلف کشور هستند.
پایین بودن قابل توجه میزان بزه و آسیبهای اجتماعی در این روستا که بی تردید متأثر از حاکم بودن فرهنگ قرآنی است از دیگر خصائص این روستا به حساب میآید. اختصاص مستمر بخشی از محصولات کشاورزی و باغداری اهالی روستا به توسعه فعالیتهای قرآنی و دینی از جمله اتفاقات مثال زدنی روستای قرآنی ده عرب است.
روستای قرآنی قراخیل استان مازندران
روستای قراخیل از توابع شهرستان قائم شهر استان مازندران است که بنا بر مستندات موجود بیش از ۳۰۰۰ سال قدمت دارد. هم اکنون حدود ۵۰۰۰ نفر ساکن روستا هستند.
روستای قراخیل به واسطه ویژگیهای ممتاز در حوزههای مختلف فرهنگی و دینی، زبانزد عام و خاص در استان مازندران شده است. این روستا ۴۵ شهید تقدیم دفاع مقدس کرده است.
اولین تشکل قرآنی روستا در سال ۱۳۴۳ فعالیت خود را آغاز کرده است و وجود مؤسسات و هیأتهای قرآنی فعال در روستا، زمینه مناسب برای توسعه و ترویج فرهنگ و معارف قرآنی را فراهم کرده است.
وجود قاریان و حافظان شاخص استانی و کشوری از روستای قراخیل، از جمله ویژگیهای این روستا است. برگزاری محافل باشکوه قرآنی با حضور قاریان بینالمللی از ایران و مصر، این روستا را متمایز کرده است.
برپایی نماز جمعه در کنار راهاندازی موزه آثار دفاع مقدس از شهدای روستا، مرکز نیکوکاری، ۳ خانه عالم، ۲ واحد کتابخانه عمومی از جمله اقدامات شایسته اهالی قرآن دوست روستا است. فعالیت ۱۰ مسجد و حسینیه در کنار بارگاه ۲ امامزاده مدفون در این منطقه، فضای روستای قرآنی قراخیل را معطر به عطر شورانگیز قرآن و اهل بیت (ع) کرده است.
روستای قرآنی محمدآباد استان فارس
محمدآباد از توابع شهرستان استهبان در استان فارس، در کنار دریاچه بختگان قرار دارد. این روستا از طبیعتی زیبا و آب و هوایی معتدل برخوردار است و اهالی این روستا را، شاهسونهای ترک زبان تشکیل میدهند. یکی از دستاوردهای سی سال فعالیت مستمر قرآنی در این روستا، تربیت هفتاد حافظ کل قرآن کریم از جمله خانم اعظم محمدی نفر اول مسابقات کشوری و بینالمللی است.
وجود بیش از چهل موقوفه قرآنی که عوائد آن صرف توسعه و ترویج فعالیتهای قرآنی میشود از دیگر اقدامات شایسته و تحسین برانگیز اهالی روستای محمدآباد است.
تأسیس حـوزه علمیه قرآن محور با زیر بنای چهار هزار متر مربع، تأسیس اولین مرکز شبانهروزی حفظ و تفسیر قرآن کشور از سال ۱۳۸۱ و تربیت سالانه حدود چهل حافظ کل قرآن کریم از نقاط مختلف کشور در این روستا از جمله دستاوردهای تلاش خالصانه فعالان و چهره های قرانی این روستا است.
حضور علاقهمندان به فراگیری قرآن کریم از کشورهای مختلف اسلامی و اقامت موقت در مراکز قرآنی این روستا، از دیگر اتفاقات قابل ذکر روستای محمدآباد است. اعزام اساتید و سفیران قرآنی به مناطق مختلف کشور برای تبلیغ و تعلیم کلام خداوند از دیگر افتخارات این روستا است و عملاً این روستا را به یکی از قطب های آموزش حفظ قرآن کشور تبدیل کرده است.
این روستای قرآنی با توسعه فعالیتهای قرآنی خود به روستاها و شهرهای و استانهای کشور و حتی خارج از کشور، الگوی جدیدی در توسعه فعالیت های فرهنگی و قرآنی ارائه کرده است. با این توضیحات روستای قرآنی محمدآباد را میتوان قرآن آباد نامید.
خانواده آمریکایی که برای حفظ قرآن یکسال در محمدآباد زندگی کردند
روستای قرآنی فردو استان قم
فردو روستایی نام آشنا با جمعیتی بالغ بر ۱۰۰۰ نفر، در جنوب غربی شهر مقدس قم واقع شده است. روستای شهید پرور فردو، ... شهید و... جانباز را تقدیم انقلاب اسلامی کرده است که فردو را به نماد مقاومت تبدیل کرده است.
طبق مستندات موجود، آغاز فعالیت های قرآنی در این روستا بر میگردد به سال ۱۳۲۰ که ملا حسن علی اردهالی از اردهال به فردو آمد و کار تعلیم قرآن را در این روستا پایهگذاری کرد.
نزدیکی روستای فردو به شهر مقدس قم و آب و هوای خوب آن، موجب شده تا از قدیم الایام این روستا محل رفت و آمد و اقامت عالمان بزرگ دینی از جمله امام موسی صدر، میرزا مصطفی طباطبایی، معرفت، فاضل لنکرانی، صالحی مازندرانی و ... قرار گیرد که رهاورد حضور بزرگان و عالمان دینی، انس مردم روستا با قران کریم و تعظیم شعائر دینی توسط اهالی روستا بوده است.
در سالهای پس از انقلاب، اساتید شاخصی چون استاد عباس رنجبر و استاد غلام رنگرز در این روستا راه گذشتگان خود را به شایستگی ادامه دادند و شاگردان زیادی را در محضر قرآن تربیت نمودند. وجود ۵ مسجد فعال در کنار دو موسسه قرانی در این روستا، زمینه مناسب برای ترویج فرهنگ قرانی در روستا قرآنی فردو را فراهم کرده است.
روستای قرآنی اندبیل استان اردبیل
اندبیل از توابع شهرستان خلخال است که در جنوبیترین نقطه استان اردبیل واقع شده است با جمعیتی بالغ بر 1500 نفر
به برکت تلاش و حضور علمای بزرگ مانند آیت الله میرزا علی اکبر عابدی در روستای اندبیل، فعالیتهای قرآنی همیشه در این روستا رونق داشته است و به استناد شواهد موجود، سابقه فعالیتهای قرآنی در این روستا به حدود 400 سال قبل بر میگردد که در گذشته به صورت سنتی و در قالب مکتب خانههای قرآن کریم بوده است و هم اکنون نیز به همت جوانان عاشق قرآن کریم، فضای روستا قرآنی باقی مانده است.
وجود قاریان و گروههای تواشیح و همخوانی ممتاز در این روستا که در بسیاری از برنامههای قرآنی شهرستانهای هم جوار و استان مورد دعوت و اقبال هستند از افتخارات روستای اندبیل است.
طرح احیای مکتب خانههای سنتی در روستا، برگزاری آیین جزءخوانی در ایام متخلف سال، اجرای طرح تلاوت نور در تمامی مساجد روستا و ... از دیگر اقدامات قرآنی روستای اندبیل است.
کسب رتبههای متعدد استانی و کشوری توسط نوجوانان روستا در مسابقات دانشآموزی، نشانگر جریان داشتن فرهنگ انس با قرآن کریم در نسل امروز روستای قرآنی اندبیل است.