بودجه ۱۴۰۱ به گونهای تنظیم شده که هیچ استقراضی از بانک مرکزی صورت نمیگیرد
به گزارش سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، مسعود میرکاظمی رییس سازمان برنامه بودجه کشور در نشست علنی مجلس امروز در دفاع از کلیات لایحه بودجه 1401، اظهار داشت: چندین سال است که علیرغم ثابت نگه داشتن قیمت برخی از اقلام مانند سوخت و ارز ترجیحی باز شاهد تورم ۵۰% هستیم که آن را به مردم تحمیل کرده ایم.
وی ادامه داد: ریشه های اصلی تورم در جاهای دیگر است اولین ریشه در منابع و مصارف دولت است زیرا مصارف بالا می رود ولی منابع موجود نیست از این رو دولت مجبور به استقراض از بانک مرکزی میشود که این اولین ریشه آن است. این موضوع در بودجه ۱۴۰۱ به گونهای تنظیم شده است که هیچ استقراضی از بانک مرکزی به عنوان خلق پول صورت نگیرد که این خط قرمز لایحه بودجه ۱۴۰۱ قلمداد شده است.
رییس سازمان برنامه و بودجه کشور گفت: امسال به لطف خدا علی رغم تحمیل هزینه های دولت قبل به این دولت ولی اجازه داده نشده است که خلق پولی در دولت سیزدهم اتفاق بیفتد که این افتخاری برای این دولت است.
میرکاضمی افزود: ریشه دوم داراییهای خارجی بانک مرکزی است که ریشه آن در یک منابع محدودی مانند ۱۵ یا ۱۴ میلیارد دلار است که همین ارز را برای ارز ترجیحی باید تخصیص پیدا کند و هم این را بانک مرکزی باید در بازار نیمایی بفروشد تا بتوانیم حقوق کارمندان را بدهیم که این دو امکان پذیر نیست؛ زیرا برای تامین ارز مجبور است که برود از بازار ۲۳ هزار تومان خریداری کند و به عنوان 4200 تومانی به وزارت کشاورزی پرداخت کند که این باعث می شود که پایه پولی کشور افزایش یابد و دچار تورم ۵۰ درصد شویم.
رییس سازمان برنامه و بودجه بیان داشت: در سال 1401 کل درآمد نفتی ما یک میلیون و 200 هزار بشکه است البته برخی از دوستان می گویند امکان ندارد ما به این فروش برسیم ضمن آنکه 26 میلیارد دلار کل درآمد نفتی ما می شود، با کم کردن سهم صندوق و سهم شرکت ملی نفت و 3 درصد مناطق محروم حدود 62.5 درصد می ماند یعنی 16 میلیارد دلار، باید با این پول 380 هزار میلیارد تومان در خزانه بابت هزینه های جاری و عمرانی واریز کرد و هم اینکه باید ارز ترجیحی را نیز پرداخت کرد، آیا چنین چیزی امکان دارد؟
میرکاظمی گفت: اگر ارز ترجیحی را پرداخت کنیم بازار به همین روند ادامه پیدا خواهد کرد و اگر به خزانه واریز شود دیگر نمی توان ارز ترجیحی را پرداخت کند اما در چند سال گذشته به دلیل اینکه ارز نداشته بانک مرکزی به قیمت 24 تا 23 هزار تومان خریده و 4200 پرداخت کرده یعنی پایه پولی و هزینه ها را بالا برده است اما نمی توان این شرایط را ادامه داد لذا باید به یک تعادلی رسید.
وی افزود: چگونه می توانیم هزینه 30 میلیارد دلاری برای کشور بتراشیم در حالی که 16 میلیارد دلار داریم لذا باید عاقلانه تصمیم گرفت و این سوال را مجددا مطرح می کنم در 2 سال گذشته قیمت سوخت و ارز ترجیحی تغییر نکرده اما چرا تورم 50 درصد است؟ برای اینکه ارز را اینجا داده و جایی که باید کنترل می کردیم پایه پولی را بالا برده، خلق نقدینگی کرده و استقراض کرده ایم.
رییس سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه نباید بار را به دوش محرومین انداخت، تاکید کرد: ما می خواهیم باری که به دوش محرومین افتاده را برداریم ضمن آنکه درآمد نفتی ما 26 میلیارد دلار است که صرفا 62.5 درصد آن را می توانیم تبدیل و استفاده کنیم. (با فرض اینکه 20 درصد به صندوق توسعه ملی دهیم) و اینکه تمام درآمد مالیاتی ما حدود 450 هزار میلیارد تومان است اما فقط 650 هزار میلیارد تومان حقوق پرداخت می کنیم.
میرکاظمی ادامه داد: در سال آینده باید 650 همت برای حقوق تامین شود. از سوی دیگر باید 200 همت بابت بازپرداخت اوراق و بدهی گذشته تامین شود. 175 همت فقط مربوط به سررسید اوراق است که پیش از این استفاده شده و ما باید آن را پرداخت کنیم.
وی با بیان اینکه 200 همت برای صندوق های لشگری و کشوری و 200 همت برای بازپرداخت اوراق و بدهی ها در سال آتی باید تامین شود، افزود: باید 400 همت برای صندوق ها و بازپرداخت اوراق در نظر گرفت.
رییس سازمان برنامه و بودجه دولت سیزدهم ادامه داد: دولت باید منابع مصوباتی مانند همسان سازی که پیش از این تصویب شده است را تامین کند، در حال حاضر صندوق ها 6 الی 7 درصد را پرداخت و مطرح می کنند که نمی توانند پرداخت کنند، بنابراین دولت آن را پرداخت می کند.
میرکاظمی با بیان اینکه تمام مالیات پیش بینی شده حدود 450 همت است، گفت: برخی مطرح می کنند که علت رشد این میزان مالیات چیست؟ باید به این نکته توجه کنیم که 270 همت برای مالیات در سال جاری مصوب شد که عملکرد امسال بین 310 تا 320 همت خواهد بود، در واقع براساس این عملکرد منابع مالیاتی را افزایش دادیم و نه براساس مصوبه.
وی با بیان اینکه متوسط رشد مالیات 40 تا 44 درصد است، اظهار کرد: بخش قابل توجهی از مالیات، ارزش افزوده است و با توجه به تورم 50 درصدی، باید این سوال مطرح شود که آیا ارزش افزوده به همین میزان رشد نمی یابد و آیا نباید از آن مالیات گرفته شود؟
رییس سازمان برنامه و بودجه دولت سیزدهم تصریح کرد: پیش از این بسیاری از پایه های مالیاتی اخذ نمی شد که در بودجه سال آینده مقرر است از این پایه ها مالیات اخذ شود. فرار مالیاتی به صورت جدی در حال پیگیری است.
میرکاظمی با اشاره به صحبت های وزیر امور اقتصادی و دارایی در کمیسیون تلفیق لایحه بودجه 1401 یادآور شد: براساس صحبت های ایشان، 2 میلیون نفر مودی جدید از تراکنش های بانکی شناسایی شده، افرادی که کار اقتصادی می کنند، اما هیچگونه پرونده مالیاتی ندارند، این در حالی است که مالیات از حقوق کارمندان دریافت می شود.
وی با بیان اینکه مالیات تولید 5 درصد در سال آینده کاهش یافته، اضافه کرد: 5 درصد مالیات اصناف و واحدهایی که از کرونا آسیب دیده اند کاهش یافته، اما مالیات افرادی که فرار مالیاتی دارند، باید افزایش یابد. رشد هزینه های ما منفی 15 درصد بوده است و حقوق در سال آینده 10 درصد رشد می یابد، از کجا باید تامین کرد؟
رییس سازمان برنامه و بودجه دولت سیزدهم توضیح داد: منابع مالیاتی در سال آینده حدود 440 همت پیش بینی شده است، همچنین نفت 381 همت پیش بینی شده است.
میرکاظمی با بیان اینکه باید کشور را اداره کرد، ادامه داد: ما تلاش کردیم با برگزاری جلسات بسیار طی 3 ماه نواقص گذشته مانند تحمیل تورم به مردم، خلق پول و بی توجهی به توسعه متوازن براساس آمایش سرزمینی را رفع کنیم.
وی با اشاره به پیش بینی رشد 8 درصدی اقتصاد در لایحه بودجه بیان کرد: این عدد براساس قانون برنامه پیش بینی شده و شما نمایندگان نیز باید از ما تحقق این رشد را بخواهید، چرا که قانون برنامه ما را ملزم به رشد 8 درصدی کرده است.
رییس سازمان برنامه و بودجه دولت سیزدهم گفت: براساس قانون بودجه ما اجازه تخصیص ارز ترجیحی در نیمه دوم سال را نداشتیم که این موضوع را خود شما تصویب کردید که تصمیم درستی نیز بود، زیرا تخصیص این ارز موجب خلق پول می شد و بخش قابل ملاحظه ای از تورم 50 درصدی مربوط به این موضوع است. ما باید در سال آینده این بحث را مدیریت کنیم، زیرا با این روند نمی توانیم ادامه دهیم.
میرکاظمی با بیان اینکه در سال آتی حدود 172 همت برای حمایت یارانه ای پیش بینی شده، ادامه داد: این عدد علاوه بر 75 همت یارانه بنزین و یارانه معیشتی است که در سال های گذشته پرداخت می شد، اگر مجلس معتقد است 175 همت برای حمایت یارانه ای مبلغ کمی است، می توان آن را افزایش داد.
وی تصریح کرد: میزان حمایت یارانه ای را می توان در کمیسیون تلفیق افزایش یا کاهش داد، مگر ما در دون نقطه مقابل هستیم؟ امروز مجلس و دولت رابطه خوبی با یکدیگر دارند و بهترین زمان برای اصلاحات است.
رییس سازمان برنامه و بودجه دولت سیزدهم، تورم و فشارهای هزینه ای را ناشی از بی انضباطی منابع و مصارف دولت و اضافه برداشت بانک ها و... دانست و اضافه کرد: برای نخستین بار است که شورای پول و اعتبار باید سهم بانک ها را تعیین کند. خط قرمز ما پایه پولی است.
میرکاظمی با بیان اینکه برای رشد اقتصادی برنامه داریم، گفت: ریشههای تورم را شناسایی و زیربخشهای رشد در کشاورزی، صنعت و خدمات را احصاء کردم و تا سطح استان و شهرستانها گام خواهیم برداشت.
وی با بیان اینکه در رابطه با نرخ رشد اقتصادی مسئول هستیم، افزود: از اول سال تاکنون نرخ رشد 8 درصدی را مدیریت کردیم؛ کرونا مدیریت شده و و برخی کسب و کارها مانند هتلداری و گردشگری که تعطیل شدهاند در سال آینده به سوددهی خواهند رسید.
رییس سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه حدود صد هزار میلیارد تومان برای کمک به صندوق توسعه ملی در لایحه بودجه 1400 پیشبینی شده است، ادامه داد: بانکها به پروژههایی که مرتبط با آمایش سرزمینی هستند، تسهیلات پرداخت میکنند، چه کسی بهتر از شورای برنامهریزی استانها میتواند مسائل شهرستانها و استانها را حل کند؛ من باید مقاومت کنم که تمرکز در سازمان برنامه و بودجه از بین نرود اما این رویه اشتباه است و امروز مدیران در استانها باید تصمیم بگیرند و مسائل مردم را حل کنند و نباید منتظر تصمیم هیأت دولت باشند.
میرکاظمی یادآور شد: برخی نمایندگان گفتند که نظارت مجلس در این رابطه کاهش مییابد در حالی که نظارت واقعی اتفاق می افتد؛ در رابطه با رشد اقتصادی آیا در سنوات گذشته، رشد اقتصادی اتفاق افتاد و تورم تک رقمی شد، تمرکز ما بر روی شاخصهای کلان است و به دنبال افزایش فشارها به مردم نیستیم و تأکید ما بر نظارت واقعی مجلس در زندگی مردم است.
وی خطاب به نمایندگان با بیان اینکه نیاز است در مورد لایحه بودجه 1401 به دولت اعتماد کنیم، تصریح کرد: دولت به فکر محرومان است و نقطه نظرات شما را برای حمایت از مردم با جان و دل پذیرا هستیم و باید ریشه مشکلات را شناسایی کرد و به نفع مردم و محرومان در بودجه گام برداشت.
رییس سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه مجلس و دولت باید با همکاری هم تصمیم درستی در مورد لایحه بودجه بگیرند، گفت: باید صدای واحدی از مجلس و دولت شنیده شود، دشمن بیرونی منتظر است و ما بر اساس الزامات این بودجه را برای کاهش مشکلات گذشته تدوین کردیم و مردم نباید احساس کنند مجلس و دولت در مقابل هم هستند و میطلبد با همکاری هم اصلاحات را در لایحه بودجه انجام داد و امیدواریم با تأخیر در تصویب بودجه مواجه نشویم و از اول فروردین با اقتدار و عالمانه برای رفع مشکلات مردم گام برداریم.