حرکت به سمت اصلاح الگوی مصرف هدف تغییر نظام تعرفهگذاری برق
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از جام جم آنلاین، بسیاری از مشترکان برق خانگی در ایران با رعایت الگوی مصرف برق در رده کم مصرف ها رده بندی میشوند اما تعداد کمی از مشترکان خانگی با مصرف برق فراتر از الگوی تعیین شده ضربات جبران ناپذیری به صنعت برق کشور وارد میکنند.
به استناد آمار بهدست آمده ناشی از تحلیل رفتار مشترکان خانگی صنعت برق در کل کشور در سال 1399، میزان 85 درصد از مشترکان برق خانگی کمتر از الگوی مصرف برق از این حامل انرژی ضروری استفاده میکنند.
از طرفی تنها 15 درصد از این مشترکان فراتر از الگوی برق مصرف میکنند که از این تعداد 11 درصد تا 15 برابر الگوی مصرف از برق استفاده کرده و با کمی اصلاح در روند الگوی مصرف برق میتوانند به جرگه مشترکان کم مصرف بپیوندند.
در همین رابطه بر اساس محاسبات انجام شده قبوض برق در سال 1399، میزان 50 درصد برق کشور توسط 15 درصد اقلیت پرمصرف استفاده شده که از 84 درصد از این میزان در قالب برق استفاده شده فراتر از الگو مصرف میشود.
مردم کدام استانها به طور کامل جزء مشترکان کم مصرف هستند
با توجه به داغ شدن بحثها پیرامون الگوی مصرف بررسی سهم هر استان از مشترکان کم مصرف میتواند مورد توجه قرار گیرد.
در همین رابطه بر اساس آمار بهدست آمده از قبوض تفکیک شده مشترکان خانگی در 3 ماه غیر گرم دی، بهمن و اسفند سال 1399 که الگوی مصرف برق معادل 200 کیلووات ساعت در مناطق عادی است، مردم در 3 استان فارس، کرمانشاه و کهگیلویه و بویراحمد به طور 100 درصد کمتر از الگوی تعیین شده از برق استفاده میکنند و 99 درصد از مردم ایلام نیز جزء مشترکان کم مصرف هستند.
بررسی آمار مصرف برق در 6 استان پرمصرف کشور
از سوی دیگر کمترین آمار تعداد مشترکان خانگی کم مصرف در استان قم با 66 درصد مشترک کم مصرف به ثبت رسیده است و 70 درصد تا 71 درصد از مردم در 5 استان، تهران، البرز، لرستان، سیستان و بلوچستان و اصفهان نیز جزء مشترکان کم مصرف هستند.
از سوی دیگر مشترکان خانگی در استانهای کرمان، بوشهر، خوزستان، همدان، مازندران و گیلان نیز بین 73 تا 75 درصد جزء مشترکان کمر صرف قرار میگیرند.
البته در بین آمار عنوان شده شهروندان شهر تهران به عنوان پرمصرفترین مرکز استان شناسایی شده و فقط 65 درصد مردم در این استان کم مصرف هستند.
بازوی تشویقی وزارت نیرو در مسیر اصلاح الگوی مصرف
با توجه به آمار بیان شده بر اساس مصوبه برق دولت که ابتدای بهمنماه سال 1400 اجرا شده و یک هفته از آغاز آن میگذرد، مشترکان کم مصرف میتوانند از تشویقهای قابل توجهی به دلیل کم مصرفی استفاده کنند.
در این راستا، بر مبنای ماده 1 آیین نامه مذکور، بهای برق مشترکان کم مصرف تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی برابر صفر محاسبه خواهد شد.
علاوه بر این بر مبنای تبصره 2 ماده سوم این آییننامه، مشترکانی که در ماههای گرم، مصرف برق خود را نسبت به دوره مشابه سال گذشته کاهش دهند یا کمتر از الگوی تعیین شده نسبت به مصرف برق اقدام کنند، پاداش صرفهجویی معادل هزینه تامین برق شامل هزینه متوسط نرخ قراردادهای خرید تضمینی برق از نیروگاه حرارتی به علاوه هزینه توزیع و هزینه سوخت خواهند شد.
نکته مهم و جالب توجه این تشویق جایی است که اگر میزان صرفهجویی مشترکان کم مصرف خانگی در ساعات اوج بار اتفاق بیفتد، میزان پاداشها تا 2 برابر افزایش خواهد یافت.
سومین ابزار تشویقی وزارت نیرو در تبصره 4 ماده 3 این آیین نامه منعکس شده است. جایی که مشترکان برق با ایجاد امکان پیشبینی و تخمین میزان برق خود میتوانند از تخفیف 5 درصدی برق بهرهمند شده و بدین ترتیب با مشخص کردن سطح مصرف خود از این تشویق بهرهمند شوند.
حرکت به سمت اصلاح الگوی مصرف هدف تغییر نظام تعرفهگذاری برق
در این راستا، غلامعلی رخشانی مهر، معاون هماهنگی توزیع شرکت توانیر در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس میگوید: «هدف اصلی تغییر نظام تعرفهگذاری برق حرکت به سمت اصلاح الگوی مصرف بوده و یکی از مهمترین ابزارهای تحقق این هدف، تاکید بر ابزارهای تشویقی جذاب است.»
با توجه به این مسئله زمینه استفاده از تشویقات همه مردم در 3 استان فارس، کرمانشاه و کهگیلویه و بویراحمد و سایر مشترکان کم مصرف در استانهای دیگر کشور مهیا است و مشترکان برق که در دسته اقلیت پرمصرف ردهبندی میشوند با انگیزه استفاده از تشویقهای در نظر گرفته شده در قالب اصلاح الگوی مصرف میتوانند به جرگه مشترکان کم مصرف بپیوندند.