کتابی که خواندنش برای آینده امنیت ملی کشور لازم است
در حاشیه سی و سومین دوره از نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران فرصتی یافتیم تا با سردار «حسین علایی» به عنوان نویسنده پرفروشترین اثر در حوزه تاریخ دفاع مقدس با عنوان «تاریخ تحلیلی جنگ ایران و عراق»، گپی بزنیم که در ادامه بخشهایی از این گفتوگو را خواهید خواند.
کتابی برای پاسخ به شبهات دفاع مقدس
سردار حسین علایی در ابتدا گفت: اگر کسی کنجکاو است و میخواهد بداند که پیش از انقلاب چه روابطی بین ایران و عراق بوده است، صدام حسین با چه نیتی به ایران حمله کرد، جنگ چه تغییر و تحولات و به طور کلی چه روندی را پشت سر گذاشته و مواردی از این قبیل، اثر دو جلدی «تاریخ تحلیلی جنگ ایران و عراق» میتواند کمک شایانی بکند. البته علاقهمند به حوزه تاریخ تحلیلی دفاع مقدس ناگزیر است آثار دیگر را هم بخواند و با عمل تجزیه و تحلیل آنها را بررسی کند.
وی افزود: کتاب حاضر سعی کرده است در خلال بیان تحلیلی روند هشت سال نبرد و اتفاقات پیش و پس از آن به خیلی از سؤالات و شبهاتی که در بین مردم در باب دفاع مقدس وجود دارد، پاسخ دهد. سؤالاتی نظیر آیا امکان جلوگیری از جنگ وجود داشت؟ چرا پس از آزادسازی خرمشهر همچنان جنگ ادامه پیدا کرد؟ نظر امام در باب تحولات جنگ چه بوده است؟ جنگ چگونه پایان پذیرفت؟ حاصل این نبرد به عنوان طولانیترین جنگ قرن بیستم چه حاصلی برای دو طرف داشته است؟ منابع مالی دو کشور جنگ از کجا تأمین میشد؟ سرنوشت این دو کشور همسایه پس از جنگ به کجا رفت؟ و...
علایی ادامه داد: کتاب تاریخ تحلیلی جنگ ایران و عراق، پژوهشی است در مورد ۱۲ سال تاریخ معاصر کشور، دو سال قبل و بعد از جنگ و هشت سال زمان نبرد عراق علیه ایران. این کتاب تمام مواردی که خواننده برای این بازه زمانی نیاز دارد بداند به صورت فشرده، اما کامل بیان کرده است.
تبیین دفاع مقدس باید بیش از پرداختن به موضوعات احساسی، عقلانی باشد
این پژوهشگر حوزه دفاع مقدس با اشاره به مقوله «جهاد تبیین» در مورد جنگ هشت ساله گفت: خوشبختانه تا الآن آثار خوبی چه به صورت مکتوب نظیر کتاب و چه به شکل فیلم و سریال توانستهاند بُعد احساسی جنگ را به مخاطب انتقال دهند. اما ما بیشتر از هر چیزی محتاج این هستیم که جنگ و موضوعات پیرامونی آن را در بعد عقلانی تبیین و تفهیم کنیم. پژوهش بنده نقطه تأکیدش بر همین موضوع است. جای ذکر آن است که گفته شود در اثر مذکور موضوعاتی چون جنگ و صلح از منظر اسلام نیز مورد بررسی و بیان واقع شده است.
علایی بیان کرد: به عقیده من همت فعالان در حوزه دفاع مقدس و دفاع مکتبی مقاومت، باید روی تبیین عقلانی جنگ باشد. ما در نبرد تحمیلی تمام قواعد و آداب را رعایت کردیم و توانستیم با بهکارگیری این رسوم موفق شویم. هرجا که بدون توجه به عقل و عقلانیت پیش رفتیم، متضرر شدیم و هرجا در کنار توجه به اصول جنگی توکلمان برخدا بوده توفیق یافتیم. در کتاب تاریخ تحلیل جنگ ایران و عراق، هم از پیروزیها سخن گفتهایم؛ هم از شکستها و چرایی آنها. خواندن این کتاب برای آینده امنیت ملی و مشتغلین به این امر نظیر نیروهای مسلح لازم است و پیشنهاد من این است که برای طرحریزیهای خود به مسائل وارد شده در کتاب توجه کنند.
باید دست به کار شد تا آثار پا برجا بمانند
وی افزود: من از تمام افراد علاقهمند به حوزه دفاع مقدس میخواهم دست بر قلم ببرند و بنا به علاقه و توانایی خود در این موضوع فعالیت کنند. اول از هرچیز از کسانی که خود در دفاع مقدس حاضر بودهاند میخواهم در این زمینه ورود کنند. عمر گذراست و الآن ۳۴ سال از پایان جنگ گذشته. باید برای ماندگاری ارزشهای دفاع مقدس و تبیین حقایق آن دست به کار شد.