۰۹ آبان ۱۴۰۱ - ۱۵:۵۸
کد خبر: ۷۲۲۷۵۰

زنده شدن بارقه‌های امید در دل زرشک کاران خراسان جنوبی

زنده شدن بارقه‌های امید در دل زرشک کاران خراسان جنوبی
برگزاری جشنواره ملی زرشک و ادامه طرح‌های حمایتی این محصول، بارقه‌های امید را در دل زرشک کاران خراسان جنوبی زنده کرد.

زرشک یکی از محصولات استراتژیک خراسان جنوبی است که همه ساله درآمد زیادی از طریق فروش آن عاید کشاورزان می‌شود و ۹۸ درصد زرشک ایران در این استان کویری تولید می‌شود.

پارسال حدود ۲۲ هزار تُن زرشک خشک در خراسان جنوبی تولید شده و پیش بینی تولید زرشک تازه امسال ۸۴ هزار تُن است که برداشت آن در دیار خاوران آغاز شده است.

مهر و آبان اوج برداشت زرشک در خراسان جنوبی قطب تولید این محصول در جهان است؛ ۳۸ هزار زرشک کار خراسان جنوبی امسال امیدوارند با توجه به وعده‌های دولت برای ایجاد بارگاه‌های نگهداری و شهرک تخصصی زرشک، سود بیشتری از فروش محصولشان به دست آورند.

با توجه به اینکه خاوران قطب تولید زرشک در ایران شناخته می‌شود، امسال برای حمایت هر چه بیشتر از کشاورزان، امیدواری آن‌ها و رساندن این محصول راهبردی به جایگاه اصلی آن، جشنواره ملی زرشک در شهرستان‌های زرشک خیز استان برگزار شد.

جشنواره ملی زرشک، ویترینی برای معرفی یاقوت سرخ

۲۱ مهر امسال جشنواره ملی زرشک با حضور معاون وزیر جهاد کشاورزی، معاون وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، نمایندگان مجلس و معاونین استاندار خراسان جنوبی در روستای افین شهرستان زیرکوه آغاز شد.

این جشنواره تا ۲۷ مهر در ۵ شهرستان زرشکی استان شامل قاین، زیرکوه، درمیان، سربیشه و بیرجند برگزار شد و هر روز، یک شهرستان میزبان این رخداد ملی بود.

اختتامیه این رویداد بزرگ ملی که برای اولین بار در خراسان جنوبی به اجرا در آمد، در آخرین روز از جشنواره در حالی در فرهنگسرای بیرجند برگزار شد که احداث شهرک بارگاهی ۱۲ هکتاری زرشک یکی از مهمترین دستاورد‌های آن بود.

معرفی محصول زرشک در سطح ملی و فراملی، معرفی ارزش‌های دارویی و اقتصادی زرشک، توجه شرکت‌های دانش بنیان و مراکز علمی به فرآوری، جذب سرمایه‌گذار برای توسعه صنایع تبدیلی و غذایی، تقویت معیشت کشاورزان از طریق ایجاد ارزش افزوده و کمک به بازاریابی از اهداف برگزاری جشنواره زرشک بود.

زرشک، هویت بخش خاوران

جعفری رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با بیان اینکه زندگی و معیشت ۵۰ هزار خانوار در خراسان جنوبی با محصول زرشک گره خورده است، گفت: زرشک در خراسان جنوبی هویت بخش است.

او با اشاره به اینکه بالغ بر ۱۹ هزار هکتار سطح زیر کشت در خراسان جنوبی داریم افزود: در مجموع ۸۴ هزار تن زرشک از این ۱۹ هزار هکتار سطح زیر کشت برداشت می‌شود.

جعفری با بیان اینکه مزارع زرشک یک فرصت برای رونق گردشگری به وجود آورده است، بیان کرد: در طول جشنواره از طریق رسانه‌ها و کمیته‌های مختلف این محصول را با زوایای مختلف معرفی کردیم.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با بیان اینکه تلاش ما بر این است که قیمت زرشک را یک پله ارتقا دهیم، گفت: باور داریم با اقدامات انجام شده در جشنواره ملی زرشک آینده بهتری در حوزه قیمت و بازار سازی و فروش در انتظار زرشک خراسان جنوبی است.

بارگاهی که زرشک کاران را خاطر جمع می‌کند

روستای افین شهرستان زیرکوه، بزرگترین باغ زرشکی جهان ۲۱ مهر میزبان افتتاحیه جشنواره ملی زرشک بود.

این منطقه بزرگ با ۴۰ کیلومتر طول و ۸۰ متر عرض، دو هزار و ۳۰۰ هکتار باغ زرشک را در خود جای داده است.

عملیات ساخت شهرک بارگاهی زرشک در روز افتتاحیه جشنواره ملی زرشک در افین آغاز شد تا دغدغه کشاورزان برای نگهداری و افت کیفیت زرشک برطرف شود.

در شهرک بارگاهی زرشک قرار است ۲۲۵ انبار نگهداری ساخته شود که به گفته مسئولان جهاد کشاورزی زمین این بارگاه‌ها به صورت رایگان به کشاورزان واگذار می‌شود.

حسینی مدیر صنایع تبدیلی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: ۱۲ هکتار زمین در قالب شهرک بارگاهی زرشک در روستای افین به کشاورزان داده می‌شود.

او افزود: تاکنون سند‌های این زمین برای ۱۴۰ نفر آماده شده است و در این جشنوار به افراد به صورت نمادین تحویل داده شد.

حسینی بیان کرد: برای ساخت این انبار‌ها نیز تسهیلاتی از سوی جهاد کشاورزی در نظر گرفته شده است که بر اساس متراژ بارگاه زرشک که ۲۰۰ تا ۳۰۰ متر خواهد بود با نرخ سود ۱۲ درصد اعطا می‌شود.

همچنین ۲۷ مهر کلنگ ساخت دو کارخانه فرآوری و خرید زرشک در شهرستان سربیشه به زمین زده شد که ساخت آن را سرمایه گذاران بخش خصوصی در دست گرفته اند.

در طول برگزاری جشنواره ملی زرشک کلنگ زنی انبار بورس زرشک، شهرک تخصصی زرشک در سربیشه، بارگاه‌های زرشک و سردخانه ۱۰ هزار تنی نیز در استان انجام شد تا دغدغه زرشکاران در این حوزه رفع شود.

سند تحول زرشک تهیه شود

جشنواره ملی زرشک اولین رویدادی است که در آن به طور شایسته به این محصول پرداخته شد، اما نباید یاقوت سرخ در همین ایستگاه توقف کند و درخواست مسئولین جهاد کشاورزی نیز تهیه سند تحول زرشک است که می‌تواند پیشران این محصول راهبردی باشد.

علائی مقدم معاون وزیر جهاد کشاورزی در آیین اختتامیه جشنواره ملی زرشک در فرهنگسرای بیرجند گفت: از استاندار خراسان جنوبی می‌خواهیم تا نسبت به تهیه سند تحول زرشک از ابتدای مراحل تولید تا انتها یعنی زمانی که در سفره مردم قرار می‌گیرد، اقدام کنند.

احسان قنبری نسب
ارسال نظرات