اختتامیه پانزدهمین دوره جایزه ادبی جلال
به گزارش سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، پانزدهمین جایزه ادبی جلال آلاحمد با رسیدن به بیش از ۲ هزار و ۶۷۶ اثر از ۸۵۸ ناشر امشب ساعت 18 در تالار وحدت به کار خود پایان میدهد.
در ۸ آبان برای دومین دوره متوالی، دبیر علمی جایزه جلال از میان بانوان نویسنده کشورمان انتخاب شد. وجیهه سامانی نویسنده آثاری چون «خواب باران»، «آن مرد با باران میآید»، «بادبادکها»، «عروس آسمان»، «تو را من چشم در راهم» را که در کارنامه داشت، دبیر علمی پانزدهمین دوره جایزه ادبی جلال آل احمد شد.
۹ آبان اعضای هیأت علمی جلال معرفی شدند
فردای آن روز نیز نویسندگانی چون محمدرضا سنگری، حسین فتاحی، اکبر صحرایی، حمید حسام، محمد سرشار، راضیه تجار، مهدی کرد فیروزجایی و حجتالاسلام سعید فخرزاده نیز به عنوان اعضای هیأت علمی جایزه ادبی جلال معرفی شدند.
فرآیند داوری بیشاز ۴۰ روز به طول انجامید
وجیهه سامانی دبیر علمی جایزه جلال با بیان اینکه به دبیرخانه پانزدهمین جایزه جلال یک هزار و ۵۰۸ اثر داستان بلند و رمان، ۴۰۱ اثر داستان کوتاه، ۶۹۰ اثر مستندنگاری، ۷۷ اثر نقد ادبی و در مجموع ۲ هزار و ۶۷۶ اثر از ۸۵۸ ناشر رسیده است گفت: پانزدهمین دوره جایزه ادبی جلال، ۱۷ آبانماه ۱۴۰۱ با برگزاری اولین جلسه گروه مستندنگاری، رسماً آغاز بهکار کرد و تا سیاُم آذرماه هیأت داوران بعد از برگزاری جلسات حضوری با بحث و تبادلنظر و همچنین مطالعه و کارشناسی دقیق آثار، نامزدهای دریافت جایزه در بخش های مختلف را مشخص کردند.
در بخش «نقد ادبی» ۷۷ اثر به دبیرخانه جایزه رسید
دبیر علمی پانزدهمین دوره جایزه ادبی جلال آل احمد با بیان اینکه در بخش «نقد ادبی» ۷۷ اثر به دبیرخانه جایزه رسیده است، گفت: آثار دریافتی در این بخش نسبت به سال قبل با ۲۸ اثر رسیده، از رشد ۱/۷۵ درصدی برخوردار است و هیأت داوران پس از برگزاری جلسات طی دو مرحله، در نهایت ۳ اثر را بهعنوان نامزدهای دریافت جایزه در بخش «نقد ادبی» معرفی کردند.
در بخش «مستندنگاری» ۶۹۰ اثر به دبیرخانه جایزه رسید
وی ادامه داد: در بخش «مستندنگاری» ۶۹۰ اثر به دبیرخانه جایزه رسیده که نسبت به سال قبل (۳۶۱ اثر در چهاردهمین دوره)، رشد ۹۱ درصدی داشته است. هیأت داوران این بخش نیز بعد از بررسی آثار طی دو مرحله داوری، ۵ اثر را بهعنوان کاندیدای نهایی این بخش معرفی کردند. نکته حائز اهمیت، تنوع و گستردگی موضوعی نامزدهای این بخش است.
در بخش «داستان کوتاه» ۴۰۱ اثر به دبیرخانه جایزه رسید
سامانی با اشاره به داوری آثار بخش «داستان کوتاه» گفت: دبیرخانه جایزه در این بخش ۴۰۱ اثر دریافت کرده که نسبت به سال قبل (۲۳۷ اثر) رشد ۶۹ درصدی داشته است. در این گروه ۱۰۰ اثر (یکچهارم کل آثار این بخش) به مرحله دوم داوری راه پیدا کردند و در نهایت ۳ اثر بهعنوان نامزدهای نهایی مشخص شدند.
در بخش «رمان و داستان بلند» یک هزار و ۵۰۸ اثر به دبیرخانه جایزه رسید
دبیر علمی پانزدهمین دوره جایزه ادبی جلال آل احمد افزود: در بخش «رمان و داستان بلند» نیز یک هزار و ۵۰۸ اثر به دبیرخانه جایزه رسیده که نسبت به سال قبل با ۹۱۰ اثر، از رشد ۶۶ درصدی را تجربه کرده است. در این بخش نیز ۱۷۷ اثر به مرحله دوم داوری راه پیدا کردند و در نهایت ۴ رمان بهعنوان نامزدهای نهایی دریافت جایزه در این بخش معرفی شدند.
بخشهای جنبی این دوره آثاری با موضوع «حاج قاسم سلیمانی» و «بخش ویژه کرونا و مدافعان سلامت»
وی در ادامه بیان کرد: دبیرخانه پانزدهمین دوره جایزه ادبی جلال آل احمد، بخش ویژه مستندنگاری با موضوع «حاج قاسم سلیمانی» و «بخش ویژه کرونا و مدافعان سلامت» را بهعنوان بخشهای جنبی این دوره از جشنواره درنظر گرفته است. تمامی آثار مستندنگاری در دو موضوع اشاره شده که طی سه سال گذشته به رشته تحریر درآمده باشند، در این بخش مورد ارزیابی و داوری قرار خواهد گرفت. هم چنین بخش جنبی «ویرایش کتاب» در این دوره از جایزه نیز برقرار خواهد بود.
۱۵ اثر نامزد نهایی و داوران
سرانجام در آخرین نشست خبری پانزدهمین جایزه ادبی جلال عناوین ۱۵ اثر نامزد نهایی و داوران هربخش معرفی شدند که به قرار زیر است:
نامزدهای بخش رمان
نامزدهای بخش رمان
۱ـ سیاگالش اثر ابراهیم اکبری دیزگاه از نشر صاد
۲ـ صور، سکوت اثر محمد قائمخانی از نشر شهرستان ادب
۳ـ صور اثر حسینعلی جعفری از نشر سروش
۴ـ عزرائیل اثر نیما اکبرخانی از نشر کتابستان معرفت
داوران این بخش رحیم مخدومی، سید میثم موسویان و محمدرضا شرفی خبوشان بودند.
نامزدهای بخش نقد ادبی
نامزدهای بخش نقد ادبی
۱ـ تماشای روایت (بررسی تحلیلی روش انتقال عناصر داستان از روایت به درام) اثر مجید آقایی از نشر علمی و فرهنگی
۲ـ خودانتقادی ادبی: رسالهای در نقد هنر خویشتن در عرصه ادبیات اثر مهرداد نصرتی از نشر فرهنگ عامه
۳ـ کتاب درآمدی بر ادبیات تطبیقی خاستگاه، مبانی نظری، چالشها اثر منصور پیرانی نشر دانشگاه شهید بهشتی
داوران این بخش ابوالفضل حری، محمود بشیری و جواد کامور بخشایش بودند.
نامزدهای بخش مستندنگاری
نامزدهای بخش مستندنگاری
۱ـ اینجا سوریه است اثر زهره یزدانپناه از نشر راهیار
۲ـ پائیز آمد اثر گلستان جعفری از نشر سوره مهر
۳ـ عقیله اثر الهام امین از نشر بهنشر
۴ـ نبرد تنگهها اثر مصطفی رحیمی از نشر آثار حسن باقری
۵ ـ سازمان سیاسی بهائیت، اثر حمیدرضا اسماعیلی از نشر مؤسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی
داوران این بخش گلعلی بابایی، بهناز ضرابیزاده و مهدی کاموس بودند.
نامزدهای بخش داستان کوتاه
نامزدهای بخش داستان کوتاه
۱ـ راننده رئیس جمهور و چند داستان دیگر اثر سلمان کدیور از نشر شهرستان ادب
۲ـ گورگم و داستانهای دیگر اثر عماد عبادی از نشر نظامالملک
۳ـ ویروس عاشق اثر مجید رحمانی از نشر صاد
داوران این بخش هادی خورشاهیان، یوسف قوجق و محمدعلی رکنی بودند.
علی رمضانی، مدیر خانه کتاب و ادبیات ایران
برای پرداخت ۱۱۰ سکه نیاز به حمایت مجلس است
جایزه این دوره از جلال نیز به همان مقدار دوره قبل است و تغییری نداشته است. در این دوره به آثار برگزیده ۲۵۰ میلیون تومان و به آثار شایسته تقدیر ۵۰ میلیون تومان اهدا خواهد شد.
علی رمضانی مدیر خانه کتاب و ادبیات ایران در نشست خبری پانزدهمین جایزه ادبی جلال در خصوص افزایش قیمت جایزه برای رسیدن به همان مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: جایزه ادبی جلال هماکنون گرانترین جایزه کشور است.
سال گذشته به لحاظ مبلغی تلاش کردیم که به مبلغ سکه و تعداد سکه نزدیک شویم. امیدواریم در تأمین منابعی که در مجلس شورای اسلامی باید صورت بگیرد، توجه بیشتری به حوزه فرهنگ و ادبیات داشته باشند و اجرای مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی فراهم شود.
دوره آموزشی «آل جلال» نیز در این دوره به فعالیتهای خود ادامه داد.
اختتامیه پانزدهمین جایزه ادبی جلال آل احمد امروز با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدمهدی اسماعیلی و نویسندگان حوزههای مختلف ساعت ۱۸ در تالار وحدت به نشانی تهران، خیابان حافظ، خیابان استاد شهریار برگزار میشود.