انتخاب سخت نتانیاهو برای بازگرداندن آبروی رفته
بمباران دو شب پیش نوار غزه در واکنش به شلیک حدود ۷۰ موشک از غزه و لبنان طی دو روز گذشته با وجود تهدید به مجازات سخت، پاسخ نسبتاً محدودی بود. به نظر می رسد که این امر صرفا در حد مقدمه بوده و بعید است که رژیم اشغالگر به آن بسنده کند.
روزنامه القدس العربی با انتشار گزارش در خصوص جدیدترین تحولات نوار غزه در خصوص گزینه های فراروی نتانیاهو در شرایط کنون نوشت که به نظر می رسد رژیم اشغالگر منتظر فرصتی عملیاتی برای ترور رهبران فلسطینی و عربی در نوار غزه و خارج از آن، بویژه پس از عملیات "الاغوار" در روز جمعه پیش در سایه انتقادات جامعه صهیونیستی از دولت اشغالگر و چند دستگی های سیاسی بی سابقه و همه ملاحظات موجود است.
بر اساس این یادداشت، «حاضران در ائتلاف حاکم نتانیاهو پیشتر، به اسرائیلی ها وعده حکومت و بازگرداندن امنیت داده بودند. در واقع برخی از احزاب مانند "قدرت یهود" و "صهیونیسم دینی" پس از پرواز بر بال های تحریک علیه دولت قبلی و ناکارآمد دانستن آن و متکی بودن آن به "اخوان المسلمین" به دلیل مشارکت فهرست متحد عربی به ریاست "منصور عباس" نتایج انتخاباتی بزرگی به دست آوردند».
نویسنده در ادامه تصریح کرد: «اما بادها در فلسطین بر خلاف میل کشتی های اسرائیلی وزید. کشتی های نتانیاهو، بن گویر و اسموتریچ. واقعیت این وضعیت به آن ها میآموزد که توسل به زور محدودیتهایی دارد و تلاش برای شکستن اراده فلسطینیها و تحقیر آن ها، نه تنها موجب تثبیت اشغالگری و تضییع حقوق فلسطینی ها نمی شود که روغن بر آتش شعله ور می ریزد و موجب شعله ورتر شدن آن می شود».
در ادامه این یادداشت آمده است: «عملیات الغور که جان سه زن را گرفت، بر شرمندگی و سردرگمی این کابینه افزود و حتی آن را در نظر اسرائیلی ها به کاریکاتوری تبدیل کرد، زیرا واقعیت های میدانی، سخنرانی های هیجانی را تضعیف و از بین می برد».
بی تردید، تصاویر یورش به مسجدالاقصی، ضرب و شتم وحشیانه زنان و سالمندان با باتوم، علاوه بر بستن دستان جوانان دستگیر شده در قدس و وادار نمودن آن ها به راه رفتن با سرهای خمیده، تاثیرات عظیمی بر آگاهی فلسطینی ها در هر کجا که بودند گذاشت و واکنش های مختلفی را برانگیخت. از شلیک سازمان یافته موشک تا تشدید عملیات های انفرادی.
در چنین شرایطی، یائیر لاپید، رئیس اپوزیسیون در رژیم صهیونیستی در مصاحبه با رادیو عمومی عبری، ضمن اعلام حمایت خود از «دولت در برابر دشمنان اسرائیل» و اظهاراتش مبنی بر اینکه نیروهای اشغالگر به تعقیب تروریست ها خواهند پرداخت، اعتراف کرد که آن چه رژیم صهیونیستی شاهد آن است، نتیجه این است که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر، یوآف گالانت، وزیر جنگ را به یک اردک لنگ تبدیل کرد و "بشکه باروت معروف به حرم قدسی را در دستان وزیر آتش افروز «ایتمار بن گویر» قرار داد.
وی افزود: «من با این که یهودیان از زیارت کوه معبد (حرم قدس شریف) محروم شوند، مخالفم زیرا این حق آن ها است، اما به عنوان نخست وزیر به دلیل حساسیت به وجود آمده از ورود هر سربازی بدون اجازه کتبی خودم، به آن مکان جلوگیری کردم. ما باید با خرد و تدبیر عمل کنیم، نه به شیوهای آشفته، مثل امروز».
«بنی گانتز» وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی و عضو کنست نیز به لاپید می پیوندند و می گوید که پس از عملیات الغور، نهادهای امنیتی مهاجمان را تحت تعقیب قرار خواهند دادند و میدانند چگونه با آن ها برخورد کنند. در این میانه گالانت کاهش انتقاد از دولت را انتخاب کرد. «مراو میکائیلی» رئیس حزب اپوزیسیون کارگر نیز گفت که به یافتن یک راه حل سیاسی با فلسطینی ها نیاز است.
ذبح قربانی یهودیان
در حالی که صهیونیست ها تنش های به وجود آمده را به گردن فلسطینی ها می اندازند و می گویند که فلسطینی ها ماه رمضان را به ماه رعب و وحشت تبدیل کرده اند و ایران پشت این تشدید تنش هاست، شماری از ناظران و تحلیلگران برجسته اسرائیلی به شدت این ادعاها را رد می کنند و اذعان دارند که رژیم اشغالگر مرتکب اشتباهات و تخلفاتی شده که به درگیری دامن زد.
«نیر حسون» تحلیلگر سیاسی در روزنامه هاآرتص در این خصوص نوشت: «تلاش شهرک نشینان افراطی برای آوردن قربانی به کوه معبد مانند بنزین است، در حالی که صحنه های ضرب و شتم زنان و افراد مسن در مسجد الاقصی آتش را شعله ور کرده است.
آموس هارئیل، تحلیلگر نظامی این روزنامه، می گوید که دولت نتانیاهو، اهمیتی به تمام هشدارها و تهدیدها نداده و حتی در برخورد با موضوع مسجدالحرام مرتکب حماقت شده است.
«راویت هخت» دیگر همکار این تحلیلگران می گوید که هر کس موفق شود اسرائیل را از درون نابود کند، آن را در ساعت جنگ به سمت پرتگاه میکشاند. اشاره او به نتانیاهو و وزرایش است.
هرج و مرج افسارگسیخته
کاریکاتوریست روزنامه هاآرتص نیز با انتشار یک اثر، فحوای اصلی این انتقادات را بیان می کند و اتهامات وارده را متوجه دولت اشغالگر می داند و آن را مسئول بدتر شدن وضعیت امنیتی می داند. وی تصویری را ترسیم می کند که در آن نشان داده می شود، کابینه ششم نتانیاهو یکصدمین روز خود را جشن می گیرد و کیک و شمع ها به صورت نامنظمی قرار گرفته اند و سید حسن نصرالله سوار بر موشکی در آن ظاهر می شود و شعله های آتش از مسجدالاقصی و الجلیل و از داخل فلسطین، در اشاره به «وحدت میادین» برخاسته است.
مشکل نتانیاهو
در ادامه یادداشت القدس العربی آمده است که در سایه همه این امور، یک سوال مهم وجود دارد. کابینه نتانیاهو چگونه عمل خواهد کرد، آیا به پاسخ محدود بسنده خواهد کرد؟
نویسنده در پاسخ به این سوال نوشت: عملیات های متوالی که به اعتبار و آگاهی شهروندان صهیونیست ضربه زده، آن را به انتقام گیری، ارضای تمایل طرف های اسرائیلی که خواستار واکنش خشونت آمیز هستند، و بازگرداندن آن چه که آن را بازدارندگی می نامد ترغیب می کند و به نظر می رسد که منتظر یک فرصت عملیاتی است.
بر اساس این گزارش در وهله نخست، به نظر می رسد که این تشدید خارجی در حکم هدیه ای برای نتانیاهو است تا بحران داخلی خود را به خارج هدایت کند، اما در این جا او با چندین خطر مواجه است. اول این که تظاهرات کنندگان اسرائیلی مصمم به تداوم اعتراض حتی در این شرایط شعله ور هستند و رهبری معترضان خواستار برگزاری تظاهرات بزرگ در امروز (شنبه) در تل آویو شده است.
خطر دوم، لغزیدن داخل یک جنگ خونین برای هر دو طرف است، به خصوص اگر حزب الله وارد خط رویارویی شود. به همین ترتیب، با توجه به انتقادات تحلیلگران فوق و انتقادات اکثر اسرائیلیها از این که او به هشدارهای گالانت، وزیر جنگ در مورد آن توجهی نکرد و حتی با استعفای او مرتکب کار احمقانه تری شد. ضمن این که تشدید تنش کنونی و سقوط به یک موج بزرگ از تبادل آتش، خود نتانیاهو و اطرافیان آن را خواهد سوزاند.
با این حال، شدت و فراوانی عملیاتها و تحولات امنیتی در بیش از یک ماه و نیم پیش، که بر اعتبار اسرائیل و کابینه راستگرای آن که دنیا را پر از تهدید کرد، تأثیر گذاشت و تأثیرات سختی بر آگاهی صهیونیست ها گذاشت. کسانی در جشن عید پسح با موشک ها غافلگیر شدند. همه این ها، امور را به سوی انتقام جویی صهیونیست ها پیش می برد، حتی اگر چند روز بعد به گونه ای انجام شود که وجهه اسرائیل و کابینه آن را حفظ کند و نیز بدون لغزش در جنگی که اسرائیل نیز به دلیل خطرات و پیامدهای آن نمی خواهد وارد آن شود. خصوصا که نتانیاهو در کابینه های قبلی خود، آن را تجربه کرده است.
به اعتقاد نویسنده، آن چه برای نتانیاهو سنگین است، وزیران و متحدان او هستند، زیرا آن ها در نظر اکثر اسرائیلی ها به دلیل رفتار کودکانه و تحریک آمیز خود فاقد اعتماد و اعتبار هستند، بنابراین تلفات اسرائیل در صورت بروز جنگ، منجر به نارضایتی و اعتراضات گسترده در خیابان های فلسطین اشغالی می شود و در نهایت می تواند به سرنگونی کابینه بی بی منجر شود.
نویسنده در خاتمه از احتمال شعله ور شدن جبهه فلسطین در دو سوی خط سبز خبر داد و نوشت، مسجد الاقصی نیز که همچنان مانند آغاز درگیری، عامل و انگیزه اصلی فلسطینی ها برای احقاق حقوق مشروعشان است. در این میان عوامل تنش زایی چون گسترش شهرک سازی و یهودی سازی و از دست دادن افق و امید فلسطینی ها در سایه شانه خالی کردن اسرائیل از دستیابی به یک راه حل و به راه انداختن مذاکرات برای مذاکرات نیز وجود دارند.