گزارشی از نخستین جلسه ستاد راهبری روانشناسی و مشاوره اسلامی حوزه
حجت الاسلام محمود حسنی نژاد دبیر ستاد راهبری روانشناسی و مشاوره اسلامی در گفت وگو با خبرنگار سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، با اشاره به برگزاری اولین جلسه ستاد راهبری مشاوره و روان شناسی اسلامی در روز هفتم شهریورماه 1402 به ارائه گزارشی کوتاه از این جلسه پرذاخت و اظهار داشت: این جلسه با حضور اساتیدی همچون حجج اسلام والمسلمین عالم زاده نوری، سعیدی مهر، آذربایجانی، پسندیده، رفیعیهنر، عباسی، رضاییشورکی، رضاییاصفهانی، جهانگیرزاده، اخوی، حسنینژاد، درودی، عباسیآغوی، قاضوی برگزار شد.
وی افزود: اهم موضوعات بررسی شده در جلسه اول، تبیین اهمیت ستاد راهبری مشاوره و روانشناسی اسلامی و نقش آن در حل معضلات نظام، بررسی پیشنویس آئیننامه پیشنهادی ستاد و لزوم بررسی بیشتر پیشنویس آئیننامه فوق الذکر در جلسات آتی بود که مطرح و بررسی شد.
دبیر ستاد راهبری روانشناسی و مشاوره اسلامی بیان داشت: در این جلسه حجت الاسلام والمسلمین عالم زاده نوری معاون تهذیب حوزه های علمیه به تبيين جایگاه ستادهای راهبری و اهمیت آن پرداخت و یکی از دلایل تشکیل این ستادها را پاسخگویی به نیازهای حاكميت و حل مسائل مرتبط حاکمیت دانست و عنوان کرد «ستادها در واقع ظرفیتهای نهاد دين برای حل مسائل نظام هستند».
وی افزود: حجت الاسلام سعیدی مهر مسئول راهبری ستادها نیز بر این اعتقاد بود که ستادهای راهبری فن آوری نرم برای هدايت ظرفیت های حوزوی است و تركيب ستادها، جمع قوی به لحاظ علمی و اجرائی و به جهت انسجام بخشی به ظرفیت های حوزه است و هر ستاد برنامه ۵ ساله دارد که جمعیت های شکل گرفته در ستادها به لحاظ علمی و اجرائی معتنابه بوده و می تواند كار را جلو ببرد.
راهبری ستادها متفاوت است برخی سمت پژوهش رفته اند و برخی بسمت کار اجرائی
حجت الاسلام حسنی نژاد در ادامه ابراز کرد: دکتر مسعود آذربایجانی یکی از حاضرانی بود که به سخنرانی پرداخت و اظهار داشت که هرچند کار مبارکی شکل گرفته؛ اما باید یکسری از ملاحظات را رعایت کرد؛ به عنوان نمونه تداخل وظايف و برنامه های این ستاد با انجمن روانشناسی اسلامی حوزه و با سازمان روان شناسی باید مشخص شود و ساز کار اجرائی در ستاد حتما باید در آئین نامه بیاید و اینکه آیا مصوبات آن برای همه نهاد های حوزوی لازم الاجراست؟ اگر جواب آری است باید گفته شود به چه صورت؟
دبیر ستاد راهبری روانشناسی و مشاوره اسلامی اظهار داشت: در ادامه این جلسه حجه الاسلام اخوی مسئول مشاوره جامعه الزهرا به بیان نظرات خود پرداخت و خاطرنشان کرد: ساماندهی ظرفیتهای حوزه در بستر این ستاد، امر مبارکی است و باید تدوين آئین نامه ستاد، سرعت بیشتری گیرد؛ ضمن این که تدوین سند مشاوره و روان شناسی اسلامی یکی دیگر از وظایف این ستاد است و باید برای همکاری مراکز مشاوره حوزوی و ارتباط با سایر مراكز علمی و خدماتی با رویکرد اسلامی زمینه سازی های لازم صورت پذیرفته و مراكز مشاوره حوزوی و ظرفیت های حوزه از سوی ستاد، آسيب شناسی شود.
وی افزود: حجت الاسلام پسندیده هم در این جلسه اصل ایده تشکیل ستاد های راهبری را ایده خوبی دانست و گفت اینکه می خواهیم در حد مسائل حاكميتی ورود کنیم، باید ابتدا تعریف ستاد مورد بحث قرار گیرد و اینکه ما به دنبال چه هستیم؛ براساس تعریف، مأموریت ها نیز متفاوت می شود و مسأله بعدی این است که مرز ستادهای راهبری کجاست؟ وجه تمایز این ستاد با سایر ستادها چیست؟ چه مرجعیتی برای ستادها در سطح نظام ديده شده؟ سازوکار اجرائی در سایر مراكز چیست و آیا الزام آور است؟ تمام این موارد باید در آئین نامه ستاد روان شناسی و مشاوره اسلامی ملاحظه شود.
حجت الاسلام حسنی نژاد در ادامه به گزارشی از سخنان مطرح شده حجت الاسلام رفیعی هنر پرداخت و بیان داشت: حجت الاسلام رفیعی هنر بر این اعتقاد بود که ستادها باید از اتاق فكر بودن خارج و عملياتي تر شوند؛ بايد تحت نظر شورای عالی تا جایگاه رسمی پیدا کند، رشته روان شناسی در حوزه و نظام حساسیت ویژه ای دارد و ستاد راهبری باید در ابتدا به انسجام بخشی در فضای حوزه اقدام کند و سپس در مسائل حاکمیتی و نظام ورود داشته باشد.
دبیر ستاد راهبری روانشناسی و مشاوره اسلامی ابراز کرد: جلسه با اظهار نظر سایر اعضاء شرکت کننده ادامه یافت و در پایان حجه الاسلام حسنی نژاد دبیر ستاد راهبری مشاوره و روان شناسی حوزه ضمن تشکر از اظهار نظر شرکت کنندگان در مورد ستاد راهبری روان شناسی و مشاوره اسلامی و ضمن پاسخ به برخی از مطالب مطرح شده گفت «اظهارات دوستان تجمیع شده و در پیش نویس آئین نامه ستاد لحاظ شده است و جلسه بعدی ستاد و پیش نویس آئین نامه آن با ملاحظاتی که دوستان اشاره کردند مورد بررسی قرار خواهد گرفت.