گزارشی از روند فعالیت گروه های تخصصی مراکز سماح/فرایند بکارگیری مشاوران حوزوی
به گزارش سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، حجت الاسلام علی اکبر شورورزی، مسئول مراکز مشاوره اسلامی سماح و مدیرگروه های تخصصی مراکز مشاوره سماح در نشست معارفه اعضای جدید گروه های تخصصی همراه با اعطای حکم مدیران، دبیران واعضای هسته علمی گروه های تخصصی، با اشاره به روایت «مُشَاوَرَهُ الْعَاقِلِ النَّاصِحِ یُمْنٌ وَ بَرَکَهٌ وَ رُشْدٌ وَ تَوْفِیقٌ مِنَ اللَّهِ؛ فَإِذَا أَشَارَ عَلَیْکَ الْعَاقِلُ النَّاصِحُ فَإِیَّاکَ وَ الْخِلَافَ فَإِنَّ فِی ذَلِکَ الْعَطَبَ. (تحف العقول، وصیته ع لهشام و صفته للعقل، ص۳۸۳)» گفت: گروه های تخصصی به عنوان بازوان توانمند مراکز مشاوره اسلامی سماح حوزه های علمیه هستند.
وی با اشاره به اینکه هشت گروه علمی به عنوان مغز متفکر در ستاد مراکز مشاوره سماح فعالیت دارند، این گروه ها را بدین شرح توصیف کرد: گروه تخصصی کودک، نوجوان و جوان، ازدواج، خانواده، روانشناختی، درمان معنوی، تحصیلی و استعدادیابی؛ هر گروه تخصصی، چهار رکن دارد: مدیر گروه(دکتری روانشناسی)، دبیر گروه(ارشد روانشناسی)، هسته علمی(دکتری یا دانشجوی دکتری) و اعضای وابسته و پیوسته.
حجت الاسلام شورورزی بیان کرد: در هر ماه یک جلسه با مدیران محترم گروه های تخصصی و یک جلسه با دبیران گروه های تخصصی برگزار می شود؛ مدیران و دبیران گروه های تخصصی با اعضای هسته علمی خود معمولا هر هفته یک جلسه با پیش دستور مشخص و تایید شده دارند؛ همچنین هر یک از گروه های تخصصی در هر فصل، دو نشست علمی برای اعضای وابسته و پیوسته خود دارند.
وی ادامه داد: اعضای گروه های تخصصی اعم از مدیر، دبیر، هسته علمی و اعضای پیوسته، افرادی متخصص، متعهد و معمم هستند.
مسئول مراکز مشاوره اسلامی سماح تصریح کرد: روند بکارگیری اساتید مشاور در مراکز مشاوره اسلامی سماح، روندی سختگیرانه و در عین حال معقول و منطقی است چون که سرنوشت افراد در گرو نوع مشاوره ای است که استاد مشاور به افراد و خانواده ها می دهد. مهمترین شاخص در انتخاب مشاورین، داشتن هویت طلبگی است لذا ممکن است فردی، دکتری روانشناسی هم داشته باشد ولی بخاطرعدم هویت طلبگی، مورد پذیرش واقع نشود.
حجت الاسلام شورورزی مطرح کرد: فرایند تشکیل پرونده به این صورت است کسانی که شرایط ذیل را دارند در سامانه جامع اساتید مشاور حوزه های علمیه ثبت نام نموده (لینک سامانه: https://psy.samah.ir/ ) و مراحل مصاحبه عمومی، مصاحبه استعداد یابی و مصاحبه تخصصی را انجام می دهند در مصاحبه عمومی بیشتر، ویژگیهای شخصیتی فرد مورد بررسی قرار می گیرد و نکاتی در زمینه اصول و فنون مشاوره، آسیب شناسی، مصاحبه تشخیصی و آزمون های رایج پرسیده می شود. در بخش ویژگیهای شخصیتی مخصوصا به شاخص هویت طلبگی توجه بیشتری می شود. بعد از قبولی در این مرحله، مصاحبه استعداد سنجی به این معنا که فرد استعداد کدام حیطه مشاوره را دارد شروع می شود: حیطه کودک، نوجوان و جوان، ازدواج، خانواده، روانشناختی، درمان معنوی، تحصیلی و استعدادسنجی. بعد از تشخیص حیطه مشاوره، مصاحبه تخصصی در همان حیطه گرفته می شود.
وی التزام عملی به ولایت فقیه و نظام مقدس جمهوری اسلامی، برخورداری از تقوا و صلاحیتهای اخلاقی لازم برای مشاوره، اعتدال فکری و اعتقادی و عدم گرایش به جریانها و گروههای انحرافی، تلبس دائم به لباس مقدس روحانیت برای آقایان(تبصره: نحوه احراز صلاحیتهای موضوع بندهای «الف» تا «د» توسط مراجع ذیصلاح حوزوی صورت میپذیرد)، برخورداری از سلامت جسمی و روانی، برخورداری از ویژگیهای شخصیتی متناسب با مشاوره (مانند: ثبات هیجانی، خلاقیت، سعه صدر، تیزبینی، صمیمیت و نظم)، تأهل، و برخورداری از منش تهذیبی و تربیتی را از جمله شرایط عمومی جذب مشاورین دانست.
مسئول مراکز مشاوره اسلامی سماح همچنین شرایط اختصاصی جذب مشاورین را نیز بدین شرح توصیف کرد: داشتن حداقل ۲۵ سال سن و برای گروهای خانواده و ازدواج حداقل ۳۰ سال، حداقل در حال تدوین پایان نامه ارشد مشاوره یا روانشناسی در مراکز قم و مشغول ارشد مشاوره یا روانشناسی یا علوم تربیتی در استانها، دارای تحصیلات حوزوی، حداقل اتمام سطح ۲(تبصره: در استانهایی که کارشناس مشاور خانم با تحصیلات حوزوی به تعداد کافی وجود ندارد، همسر، فرزند یا خواهر طلبه نیز پذیرش میشود)، تایید مرکز امور صیانتی، تعهد نسبت به قوانین و مقررات مرکز مشاوره اسلامی سماح، قبولی در مصاحبه عمومی و استعداد سنجی و قبولی در مصاحبه تخصصی، از جمله شرایط اختصاصی جذب مشاورین هستند.
وی در انتها به سه نکته مهم اشاره کرد و ابراز داشت: نکته اول اینکه متاسفانه اساتید مشاور در حوزه علمیه از طرف برخی از حوزویان با برچسب روانشناسی غربی و مشاوره غربی مورد انتقاد قرار می گیرند در حالیکه ازطرف برخی روانشناسان و مشاوران دانشگاهی، اساتید مشاور حوزه نیز با برچسب غیر متخصص بودن، تخریب می شوند و برچسب های ناروا به این طیف عاقل و ناصح زده می شود البته ناگفته نماند با توجه به عملکرد خوب و موفق اساتید مشاورحوزه در برخی نهادها و دانشگاهها مورد اقبال قرار گرفتند.
حجت الاسلام شورورزی ادامه داد: از جامعه حوزوی خواستاریم که این طیف را درک کنند و این چشمه باریک در عین حال زلال نسبت به مشاوره های موجود را تقویت کنند. و از جامعه دانشگاهی این درخواست را دارم از فرایند جذب و بکار گیری مشاوران و روانشناسان حوزوی بیشتر مطلع شوند وبا همدلی، احیانا نقاط ضعف همدیگر را برطرف کنیم.
وی عنوان کرد: نکته دوم اینکه بنای حوزه اولا و بالذات باید بسمت تولید علوم انسانی با نگاه اسلامی باشد و برای این کار بایستی ساماندهی خوبی صورت گیرد و موازی کاری ها مدیریت شود تا نتیجه مطلوب حاصل گردد. البته کارهای خوبی صورت گرفته است مثل تشکیل کرسی درس خارج قرآن و روانشناسی توسط حجت الاسلام والمسلمین کاویانی و تالیف کتب و تدوین پروتکل های اسلامی توسط اساتید مشاور حوزوی.
حجت الاسلام شورورزی مطرح کرد: نکته سوم اینکه اگر چه اساتید مشاوربه طور جد پایبند به رعایت مبانی، اصول و روش اسلام در مشاوره هستند و از این بابت تشکر و سپاس ویژه داریم، بعنوان تاکید بیشتر، از اساتید مشاور درخواست داریم در فرایند تشخیص، درمان، رشد و تعالی مراجعین خودشان، تعالیم ناب اسلام عزیز را به عنوان محور اصلی در فرایند مشاوره قرار دهند.
مسئول مراکز مشاوره اسلامی سماح در پایان از حضور گرم و صمیمی مدیران، دبیران و اعضای هسته علمی در این جلسه وزین و ارزشمند تشکر کرد.