او ادامه داد: ستاد همایش ملی اولین شخصیت را برای این برنامه، آقا مجتبی تهرانی دانست و بعد از آن بحث آیت الله مهدوی کنی و بعد آیت شاه آبادی در نظر گرفته است که برنامه های آنان را در دست اقدام دارد. اولین وظیفهای که ستاد برای خودش قائل است، شناخت آثار این بزرگان و معرفی این بزرگان به جامعه از جهت شخصیت و آثار است. جمع آوری آثار صوتی، تصویری و مکتوب در دستور کار است که کار آن شروع شده و به تدریج کامل می شود. برای این برنامه از اساتید دانشگاه و حوزه که توانایی تدوین این آثار را دارند و می توانند به زبانی که مناسب است، بهره برده ایم. قرار است در مجموع تعیین عناوینی از این همایش برای پایان نامه دانشگاه و رساله حوزه و اقدامات پژوهشی انجام بشود که تا کنون با ۴ دانشگاه صحبت شده و نشست های علمی در این دانشگاهها شروع شده و گسترش می یابد.
او توضیح داد: استفاده از فضای مجازی و کانال و شبکه های اجتماعی که می توانند این مطالب را منتشر کنند، بهره می بریم و در دست گروههای تخصصی قرار می دهیم و طراحی و استفاده از فضای اینترنتی که بتواند کمک کار باشد، در دستور کار است.
رضاییان گفت: در ارتباط با ابعاد شخصیتی آقا مجتبی، ساده زیستی و پرهیز از شهرت و خدمت به مردم، تولیداتی در دستور کار است که آنها هم به تدریج تکمیل می شود و در این رابطه با ۹ دستگاه و سازمان همکاریی هایی شروع شده است.
او گفت: از برنامه های جدی ما، بحث برنامه حدیث سرو است که تا حالا درباره ۵۰ علما برنامه پخش شده است و برنامه حدیث سروی که الان شروع شده مربوط به آقا مجتبی و با ۱۷ نفر از بزرگان که درباره ایشان شناخت دارند، مصاحبه هایی آغاز شده است. همچنین وزارت ارشاد و وزارت میراث فرهنگی و سازمان اوقاف و سازمان تبلیغات اسلامی و مرکز انقلاب اسلامی مسئولیت هایی پذیرفتند.
ما حوزویان کوتاهی کردیم/ هوای دل مردم را داشته باشیم
رئیس شورای عالی حوزه های علمیه تهران گفت: کارهای فراوانی در ۴۵ سال شده ولی بیش از قلب به ظاهر پرداخته ایم اما باید هوای دل مردم را داشته باشیم.
آیت الله صادقی رشاد در همایش ملی «فقیه سالک» ویژه بزرگداشت حاج آقامجتبی تهرانی گفت: بعد از ۱۲ سال شهر تهران که زمانی شهر حکیم نامیده می شد و چندین فقیه صاحب رساله داشت. در روایت هایی آمده است که تهران در آخرالزمان فروکش می کند و به زعم بنده، این فروکش، فروکش معنوی و ملکوتی است. با عروج چنین مردانی، تهران خالی و بی معنا می شود که امیدواریم خداوند متعال عنایتی کند و جای چنین بزرگانی خالی نماند و جبران شود.
وی بیان کرد: آیت الله تهرانی صاحب قلب سلیم بود. قلب هم گرانیگاه سلامت جسمی و هم گرانیگاه سلامت ملکوتی است. اگر قلب انسان مریض شود همه وجودش بیمار خواهد شد. خداوند ابراهیم را در دو جای قرآن کریم به قلب سلیم ستوده است.
وی با بیان اینکه ما از جایگاه قلب غافلیم، گفت: قلب هم در ادبیات ایرانی و هم در ادبیات دینی جایگاه فوق العاده ای دارد. یکی از واژه هایی که بیشترین ترکیب را در زبان فارسی ساخته اند، کلمه «دل» است و در ادبیات دینی هم بی نظیر است چون بیش از ۱۴ هزار بار واژه «قلب» در روایات آمده است.
وی اضافه کرد: من ۵۶ وصف در قرآن درباره قلب پیدا کردم و ۶۰۷ وصف در روایات در شأن قلب آمده است.
رشاد از «قلب» به عنوان معیار و میزان یاد کرد و گفت: قلب سلیم از ریا و شرک و شک پاک است و در اختیار خداست. در روایات آمده که قلب، حرم خداست و چرا آن را به دیگران می سپارید که غصبی بالاتر از غصب قلب نیست.
وی افزود: ما قلب مردم را فراموش کردیم چون قلب خودمان را فراموش کردیم و به «قال» چسبیدیم. کارهای فراوانی در ۴۵ سال شده ولی بیش از قلب به ظاهر پرداخته ایم و نقش ما طلبه ها در این زمینه زیاد است. ما باید هوای دل مردم را داشته باشیم.
وی بیان کرد: زمانی که به ظاهر دین پرداختیم، به باطن آن اهمیت ندادیم. به فقه و اصول اهمیت دادیم ولی از اخلاق و معنویت غافل شدیم. بزرگان ما در هفته گاهی فقه و اصول می گویند اما چندجلسه اخلاق می گویند.
وی افزود: جوانان ما در این تهاجم فرهنگی اسیر شده و به دام افتاده اند. ما می بینیم کسی که زخمی یا اسیر می شود تکریم می شود ولی اسیر جبهه فرهنگی را طرد میکنیم.
رشاد ادامه داد: ما حوزویان کوتاهی کردیم و من استغفار میکنم. گرچه شب و روز کار میکنم و گاهی تا صبح مشغول مطالعه و کار هستم ولی باز هم خودم را مقصر می دانم.
وی افزود: آقامجتبی هوای دل مردم را داشت. شبهای احیا حدود ۵۰۰ هزار نفر در جلسات آقامجتی حاضر میشدند و او از عمق دین برای مردم میگفت. گاهی جلسات فقه را تعطیل میکرد و اخلاق میفت.
جامعه ما به عالمان مخلص و مردمی نیاز دارد
حجت الاسلام والمسلمین پومحمدی در همایش ملی «فقیه سالک» ویژه بزرگداشت حاج آقامجتبی تهرانی گفت: بنده برای تکریم و تجلیل یک اسوه بزرگ به اینجا مشرف شدم و تشکر می کنم که به این امر مهم مبادرت کردند. «لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ»، پیامبر(ص) ما معدن همه علوم، کمالات و عنایت خاصه بود. اما پیامبر رسالتی دارد که باید جامعه را بسازد و الگو و نمونه ای قابل تاسی باشد و بشود از او یاد گرفت.
او ادامه داد: ما نیاز داریم ببینیم، نیاز داریم انس بگیریم و نیاز داریم زندگی کنیم تا بتوانیم خودمان را تربیت کنیم؛ هر چند کتاب و درس و بیان و خاطره و تاریخ و قهرمان سازی و رمان و فیلم خوب است و بی تاثیر نیست اما آنچه جامعه را تکان می دهد، تقوا و زاهد بودن است.
پورمحمدی گفت: مرحوم آقا مجتبی تهرانی، عالم در طرازی بود، شما نوع راه رفتن و سبک پوشش و زندگی ایشان را ببینید، اسوه و الهام بخش و آموزنده بود و این قدرت تاثیر گذاری در این معنا نهفته بود. آنچنان که باید تربیت نشدیم که این افسوس بزرگی برای بنده است.
وی اضافه کرد: مرحوم آقا مجتبی تهرانی به تمام معنا مخلص بود. هیچ بروز و ظهور و ادعا و تظاهری نداشت و به شدت از این رویه متنفر بود. برخی چیزها که می دید و می شنید تذکر می دید که شبیه این افراد نشوید به خصوص برای طلاب می گفت مردم باید در ما اخلاص و صفا ببینند و مردم با دیدن رفتار و اخلاص ما، به باور ما نیز پی می برند.
او بیان کرد: واقعا ایشان چشمه حکمت بود، هر جلسه ای و گفتگویی و درس و بحثی که برگزار می شد، حکمتی در آن نهفته بود و یک چشمه جوشان داشتند و این نکته را خیلی تاکید داشتند که ما باید اخلاص را به مردم نشان دهیم و قابل رویت باشد و توسط روحانیون بروز و ظهور پیدا کند.
پورمحمدی گفت: نکته دیگر بحث بصیرت ایشان است، ما از مرحوم آقا مجتبی تهرانی با عناوین عالم، فلسفه، کلام، استاد و مربی اخلاق و …. یاد می کنیم. ایشان از اکثر مسائل حساس در جامعه که در جریان بود، مطلع بودند و در این حوزه واقعا فوق العاده بود.
وی عنوان کرد: در همین ایام حدود بیست سال قبل در زمستان ۱۳۸۳، مسائل شدید سیاسی و انتخاباتی و برخی اتفاقات در حال انجام بود که ایشان احساس خطر کرد و گفتند اگر بی توجهی و بی دقتی کنید و تسلیم فضاها و ظهور و بروز و قیل و قال ها شوید، آثار بدی ایجاد خواهد شد و نگرانم اگر این اتفاق بیافتد تا ۵۰ سال دیگر هم اسلام و کشور آسیب هایی خواهید دید که کسی نتواند مانع شود.
پورمحمدی تأکید کرد: امروز بعد از بیست سال بصیرت مرحوم آقامجتبی تهرانی را نیازمندیم. جامعه ما به عالمانی که مخلص و معلم مردم و در طراز بالا باشد، نیاز دارند.
آقامجتبی تهرانی تأکید داشت از پول بیت المال برای هیچ گونه مراسم و آثار ایشان استفاده نشود
در ادامه این مراسم محسن اسماعیلی از شاگردان آقا مجتبی تهرانی با اشاره به ویژگی ها ایشان گفت: خیلی وقت ها جوان ها و دانشجویان از من می پرسند مرحوم حاج مجتبی تهرانی چه کسی بود؟ سوال خوبی است ولی خوبتر آن است که بگوییم حاج آقا مجتبی تهرانی چه بود؟
وی ادامه داد: درک علت اینکه چرا آن بزرگوار به این درجه از معنویت رسید مهم تر است. یکی از رمزهای تاثیر گذار آقا مجتبی این بود که جز خدا هیچ چیز را در نظر نگرفت و فکر می کرد ما می توانیم با دست خالی وظیفه خودمان را انجام دهیم.
وی روایت کرد: بهمن سال ۱۳۷۳ بود که بین دو درس فقه و اصول از ایشان خواسته شد که موعظه کند، آخر درس فقه مباحثی درباره تبلیغ فرمودند و بعد گفتند دوستان چرا با اینکه حجم تبلیغات ما بیشتر از سلفی گری است، اثر آنها را نداریم با اینکه در صنایع سخنوری پیشرفته هستیم؟ خودشان توضیح دادند که رمز آن این است که دل های ما آماده موعظه نیست و با همان قلوب مستمعین غاصیه شده و همین مکر شیطان است.
اسماعیلی گفت: سفارش ایشان در آخرین لحظات که بارها تاکید کردند این بود که از پول بیت المال برای هیچ گونه امور و مراسم و آثار و کلاس ایشان استفاده نشود و در حال حاضر هم هر چیزی انجاممی شود بدون پول دولتی و حکومتی است. زهد زبانزد آقا مجتبی و وارستگی و پیوستگی شان به خدا رمز نفوذشان بود.
بسیاری از جوانان مشتاق مباحث دینی هستند
علیرضا زاکانی، شهردار تهران نیز در این مراسم با اشاره به خصوصیات اخلاقی مرحوم آقا مجتبی تهرانی گفت: ویژگی که مرحوم آقا مجتبی تهرانی داشت این بود که در فقه و اصول جزو بزرگان بودند؛ و از آن جهت که در حوزه اخلاق و آن هم در اخلاق بیانی که عامه فهم بود یک پایگاه مشخص و روشن در تهران برقرار کرده بودند. با آن پیوستگی که به جوهره انقلاب و اسلام داشتند، جهت اخلاقی که داشتند را در مسیری هدایت می کردند که همه را مجذوب خود می کرد و از همه مهم تر اینکه جهت ها در فرد خلاصه نمیشد بلکه در متن جامعه خلاصه میشد.
او ادامه داد: جامعه ما تشنه است و از علما و مراجع حاضر در اینجا خواهش می کنم از امثال تشنگان و ما دستگیری کنند. باور کنید بسیاری از جوانان مشتاق مباحث دینی هستند و می خواهند در این مسیر حرکت کنند هر چند ظاهرشان تطبیقی با این امور نداشته باشد. اما وجودشان و تشنگی شان کاملا مشهود است.
زاکانی تاکید کرد: نیاز به تلاش و پیوستگی بیشتری در این حوزه داریم چرا که نیاز جامعه بالا است. بنده در ۲ سال حضور در شهرداری با طرحی تحت عنوان “طرح آرمان” همکاری ۹۰۰ مدرسه را داشتیم و نزدیک ۲ هزار نفر برای این طرح فعال شدند. در همین طرح جوانانی که با کار روحانیت مرتبط می شوند در بدو ارتباط شاید ظاهرا سنخیتی نداشته باشند اما به شدت علاقه مند می شوند و خانواده های خود را متحول می کنند لذا برای ما افتخاری است که در دوره حیات خودمان دیدیم و حجتی است که در این مسیر حرکت کنیم.