۱۶ اسفند ۱۳۸۸ - ۱۱:۰۹
کد خبر: ۷۷۳۱۶

کتاب سال حوزه به جشنواره شیخ مفید تبدیل شود

خبرگزاری رسا ـ عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: پیشنهاد من این است که کتاب سال حوزه را به جشنواره شیخ مفید تبدیل کنند تادر کنار جشنواره فارابی و خوارزمی، جشنواره شیخ مفید هم به کتاب‌ها و آثاری مربوط شود که در زمینه های اسلامی نوشته می شود.
حجت‌الاسلام سيد حسين ميرمعزي، نويسنده کتاب اقتصاد کلان با رويکرد اسلامي،



حجت الاسلام سید حسین میرمعزی، نویسنده کتاب بیع الخیار از منظر فقه و اقتصاد در گفت‌وگو با واحد خبر روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه گفت: موضوع اصلی این کتاب درباره یکی از عقود اسلامی است که تحت عنوان بیع شرط یا بیع الخیار در فقه ما مورد بحث قرار می گیرد.

وی ادامه داد: در فقه شیعه اجماع فقها بر صحت چنین بیعی است و یکی از راه های فرار از ربا همین بیع است. در حقیقت کسی که نیاز به پول دارد به جای این که قرض ربوی بگیرد، می تواند از بیع الخیار استفاده کند و پول مورد نیازش را تهیه کند. اما برخی از علمای اهل تسنن معتقدند که این بیع حیله ربا است و حیله ربا جایز نیست و حرام است و استدلال هایی کرده اند.

حجت الاسلام میرمعزی ادامه داد: در این کتاب، بیع الخیار را از دیدگاه فقه شیعه و فقه اهل تسنن بررسی کرده ام. در گام اول مساله را از قول علمای شیعه طرح کرده و بعد به اشکالات و شبهاتی که اهل تسنن به این عقد وارد کرده اند، پاسخ داده‌ام. در بخش دوم، کاربرد این عقد را در اقتصاد در سه بخش بانکداری بدون ربا، بازارهای مالی نقد و بازارهای مالی مشتقه بررسی کرده‌ام.

وی ادامه داد: بخش فقهی این کتاب در حقیقت پایان نامه سطح چهار بنده در حوزه بود. من در آن پایان نامه بررسی فقهی بیع الخیار و کاربرد آن را در بانکداری بدون ربا انجام دادم و از آن دفاع کردم. وقتی این ایده و پایان نامه را به پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی آوردم، دوباره روی آن کار کردم و کاربرد بیع الخیار را در کل اقتصاد یعنی بازارهای مالی و مشتقه بررسی کردم. کل این پروسه یعنی از وقتی که پایان نامه شروع شد تا وقتی که این کتاب در سازمان انتشارات پژوهشگاه به چاپ رسید، چیزی در حدود سه سال طول کشید.

این استاد حوزه و دانشگاه درباره جایگاه کتاب سال حوزه در بین جشنواره های مختلف اظهار داشت: هیات های علمی و گزینشی کتاب سال حوزه با دقت بسیار، در رشته های مختلف کار خود را انجام می دهند به گونه ای که در این جشنواره مسئله یک حالت علمی پیدا کرده است و روی شاخص های علمی آثار ارائه شده تاکید فراوانی می شود و مسؤولان امر بر رعایت این شاخص ها تاکید فراوان می کنند.

وی ادامه داد: از سوی دیگر وقتی افرادی که در زمینه های علمی زحمت می کشند، تشویق شوند، هم برای خود آنان و هم برای دیگران بسیار موثر است. خود فرد از این که کار او دیده شده است و مورد تقدیر قرار گرفته است، روحیه خوبی می گیرد و دیگران نیز وقتی می بینند که در این سامان این طور مسائل علمی مورد تقدیر قرار می‌گیرد، تشویق می شوند که به این وادی گام بنهند.

حجت الاسلام میر معزی گفت: پیشنهاد من این است که کتاب سال حوزه را به جشنواره شیخ مفید تبدیل کنند. در حقیقت در کنار جشنواره فارابی که مربوط به علوم انسانی و جشنواره خوارزمی که مربوط به علوم مهندسی است، جشنواره شیخ مفید هم به کتاب‌ها و آثاری مربوط شود که در زمینه های اسلامی نوشته می شود. فکر کنم با رشدی که جشنواره کتاب سال حوزه دارد در آینده نزدیک به همین جایگاه برسد./916/102/ع

ارسال نظرات