گزارشی از اختتامیه همایش ملی مرجعیت علمی قرآن کریم
مرجعیت علمی قرآن به سمت تولید محتوا برود
حجت الاسلام والمسلمین احمد واعظی رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم در این همایش با بیان اینکه همایش مرجعیت علمی قرآن کریم شروع یک اقدام نیک است ابراز کرد: امیدواریم این اقدام در فضای حوزوی و دانشگاهی نهادینه و مستمر شود.
وی بیان کرد: بحث مرجعیت علمی قرآن کریم یک اقدام ضروری و خدمت خدا پسندانه است.
حجت الاسلام والمسلمین واعظی گفت: استقبال گسترده حوزویان و دانشگاهیان از این بحث نشان از جهتگیری درست این موضوع دارد.
رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم با اشاره به اینکه در روایات آمده که قرآن معدن ایمان و سرچشمههای علم است، مطرح کرد: پیامبراکرم(ص) در خطبهای میفرمایند که خداوند قرآن کریم را موجب سیرابی عالمان و آرام بخش قلوب آنها قرار دادهاست.
وی با بیان اینکه مرجعیت علمی قرآن در فضای عملی با چالش بسیاری مواجه نیست، اظهار داشت: همه اعتقاد دارند که قرآن کریم یک کتاب هدایت کننده بوده و سبک زندگی انسان را مشخص میکند.
حجت الاسلام والمسلمین واعظی با بیان اینکه این همایش شروع یک اقدام است، تصریح کرد: امیدواریم این اقدام در فضای حوزوی و دانشگاهی نهادینه و مستمر شود.
دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم با اشاره به اینکه همایشهای بعدی باید متمرکز در حوزههای خاص باشد، یادآور شد: این حوزههای خاص میتوانند در فضای علوم انسانی و یا علوم اسلامی باشد.
وی با بیان اینکه باید حریم بحث مرجعیت علمی قرآن کریم حفظ شود، گفت: نباید مباحث مختلف به اسم مرجعیت علمی قرآن کریم به این مساله وارد شود.
حجت الاسلام والمسلمین واعظی با اشاره به اینکه تجربه تلخی در بحث علوم انسانی اسلامی داریم، اظهار کرد: طی چهار دهه اخیر بسیاری از تولیدات به سمت لزوم علوم اسلامی رفتهاست ولی در خصوص فضای علوم اسلامی تولیدات بسیاری نیست.
گام بعدی همایش مرجعیت علمی قرآن تربیت نسل جوان است
حجت الاسلام والمسلمین محمد تقی سبحانی رئیس همایش مرجعیت علمی قرآن کریم نیز در این همایش اظهار کرد: پس سالها تلاش مستمر توانستیم نخستین رویداد بزرگ مرجعیت علمی قرآن کریم را برگزار کنیم.
وی با اشاره به اینکه دهههای اخیر در دنیا به عنوان عصر خیزش اسلامی نام گرفته است، مطرح کرد: امروز جهان اسلام با بیداری فکری و سیاسی در جهان جدید ظهور دوباره پیدا کردهاست.
رئیس همایش مرجعیت علمی قرآن کریم با بیان اینکه جریانهای مختلف جهان اسلام تلاش کردند با شعارهای مختلف از این بیداری خبر دهند، گفت: مرجعیت علمی قرآن کریم یکی از شعارهایی است که هشدار میدهد بیداری اسلامی باید بر محور قرآن کریم شکل بگیرد.
وی با اشاره به اینکه در این مدت نظریههایی با عنوان بازگشت به قرآن کریم مطرح شدهاست، خاطرنشان کرد: در این نظریه نسبت به چگونگی نقش آفرینی قرآن کریم غفلت شدهاست.
حجت الاسلام والمسلمین سبحانی افزود: نظریه مرجعیت علمی قرآن کریم معتقد است که امروز حیات انسان در سایه علوم و دانش رقم میخورد و صرف اعتقاد و باور به قرآن کریم، برآیندها را قرآنی نمیکند.
وی با اشاره به اینکه باید قرآن در ساحتهای مختلف نوسازی داشته باشد، تصریح کرد: تا زمانی که این نوسازی رقم نخورد، تمدن نوین اسلامی شکل نمیگیرد.
رئیس همایش مرجعیت علمی قرآن کریم با بیان اینکه در این همایش تلاش کردیم از تشریفات عادی عبور کنیم، یادآور شد: طی ۲ سال گذشته تمام اقدامات این همایش به صورت مستمر پیش رفتهاست.
وی افزود: شناسایی پژوهشگران برجسته، تشکیل بانک اطلاعاتی از منابع هم از اهداف دیگر بوده و امروز در جهت گفتمانسازی مرجعیت قرآن قدمهای قابل توجهی برداشته شده است و تولیداتی اعم از مقاله و ... داریم که ۱۳۹ مقاله پذیرفته شد.
حجت الاسلام یوسفیمقدم اظهار کرد: حدود سه جلد مصاحبه علمی در طول این همایش تولید شده است؛ گزارش علمی از محتوای مقالات از دیگر کارهای انجام شده است همچنین ۱۳ عنوان در مراسم امروز رونمایی خواهد شد.
رئیس پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن اظهار کرد: برای تدوین و تقویت مقالات، روشهایی در پیش گرفته شد که از جمله انتخاب دو ارزیاب و اعمال اصلاحات نظرات ارزیابان و چاپ مقالات در مجلات مختلف و برپایی ۵۱ نشست علمی همراه با نقد بوده است و این روند برای تقویت مقالات صورت گرفت.
حجت الاسلام یوسفیمقدم با بیان اینکه در طول همایش، کنگرههای متعددی شکل گرفت، گفت: از جمله یک کنگره علمی سه روزه با همکاری وزارت علوم برگزار شد. پیشهمایش مرجعیت هم در مراکز مختلف و دو کنگره در ترکیه با حضور اندیشمندان ترک و ایرانی برگزار شد. پنج پنل رسمی مانند مفهومشناسی و ادله مرجعیت، مبانی، دلایل، مرجعیت قرآن در قلمرو علوم اسلامی ـ انسانی و تجربی و روششناسی تحقق مرجعیت علمی قرآن و قرآن و علوم اجتماعی هم برگزار شده است.
استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: در این مقالات تولیدشده همایش حدود ۵۰۰ یافته علمی و ۸۰ نوآوری داشتیم که از جمله نوآوریها این بود که زبان قرآن در علم زبان حقیقت به معنای مطابقت با واقع است و خدا از این واقعیت به عنوان وسیله هدایت استفاده کرده است. همچنین استخراج دیدگاههای حکمیتی قرآن و تبیین نظام اخلاقی قرآن از دیگر نوآوریها بوده است.
وی افزود: ارائه نظام منسجم از روانشناسی قرآنبنیان، نشاندادن ظرفیت قرآن در علوم طبیعی با نظم منطقی، نشاندادن ظرفیت قرآن در تدوین مبانی سیاسی، ارائه روشی جدید و جامع در حوزه مطالعات میانرشتهای قرآن و علوم انسان که میتوان برای ادبیات علمی در هر رشته واجد حجیت باشد. استنباط و ارائه روش امامین انقلاب برای تولید علوم انسانی قرآنبنیان متعالی، بررسی سند روایات مرجعیت علمی قرآن برای اولین بار و استناد به برخی آیات برای نخستین بار برای اثبات مرجعیت از دیگر نوآوریهای این همایش بوده است.