۳۰ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۴:۲۸
کد خبر: ۷۷۹۲۰۱

دومین نشت اطلاعاتی پنتاگون در کم‌تر از یک ماه

دومین نشت اطلاعاتی پنتاگون در کم‌تر از یک ماه
بعد از آن‌که یک خبرنگار عضو گروهی در پیام‌رسان «سیگنال» شد که هماهنگی‌های محرمانه حمله آمریکا به یمن در آن انجام می‌شد، این‌بار سه مقام ارشد وزارت دفاع به خاطر نشت اطلاعات محرمانه تعلیق شده‌اند.

کم‌تر از سه ماه از آغاز دولت دوم ترامپ می‌گذرد و وزارت دفاع آمریکا برای دومین بار به خاطر نشت اطلاعات محرمانه و حساس در کانون توجه رسانه‌ها قرار گرفته است. اگرچه این‌بار هنوز جزئیاتی درباره‌ی ماهیت این اطلاعات و این‌که اطلاعات مذکور در اختیار چه کسی قرار گرفته‌اند، جزئیاتی افشا نشده[۱]، اما زنجیره‌ی تعلیق مقامات ارشد پنتاگون[۲] نشان می‌دهد اطلاعات مهمی به خارج از دایره‌ی افراد ذی‌صلاح درز کرده است. ۲۱ مارس (۱ فروردین)، یادداشتی به امضای «جو کسپر» رئیس ستاد کارکنان پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا، خواستار تحقیقات درباره‌ی «موارد اخیر افشای غیرمجاز اطلاعات امنیت ملی، شامل مکاتبات حساس» شده بود[۳]؛ تحقیقاتی که اکنون یکی از مقامات دولت ترامپ به خبرگزاری رویترز گفته «همچنان در جریان» است. یادداشت ۲۱ مارس حتی استفاده از پلی‌گراف (مشهور به «دروغ‌سنج») در مورد متهمان را هم محتمل دانسته است؛ هرچند مشخص نیست آیا در تحقیقات جاری تا کنون از این روش استفاده شده یا نه.

دومین نشت اطلاعاتی پنتاگون در کم‌تر از یک ماه/ وزارت دفاع ترامپ از اطلاعات خودش هم نمی‌تواند دفاع کند!

وزارت دفاع آمریکا طی یک ماه گذشته، موضوع دو افتضاح اطلاعاتی در دولت ترامپ بوده است. ابتدا اشتراک اطلاعات محرمانه‌ی عملیات ارتش آمریکا علیه انصارالله یمن، و اکنون درز اطلاعات حساس درباره‌ی آرایش نیروهای نظامی ایالات متحده در سراسر جهان و تغییر در همکاری‌های اطلاعاتی با اوکراین. با این حال، درز اطلاعات داخلی دولت ترامپ، مختص وزارت دفاع نیست و به گفته‌ی رسانه‌ها، مقامات دولت آمریکا به دنبال ریشه‌کن کردن این معضل در تمام سطوح دولت هستند. (+)

چه کسانی تا کنون تعلیق شده‌اند؟

تعلیق مقامات ارشد وزارت دفاع آمریکا، روز سه‌شنبه، ۲۶ فروردین، با اخراج موقت «دن کالدول» یکی از مشاوران ارشد هگست، آغاز شد[۴]. کالدول اگرچه به اندازه‌ی سایر مقامات ارشد پنتاگون شناخته‌شده نیست، اما یکی از مشاوران مهم هگست به شمار می‌رود. در ماجرای افشای نقشه‌های عملیاتی جنگی وزارت دفاع آمریکا علیه انصارالله یمن در برنامه‌ی پیام‌رسان «سیگنال» [که در ادامه بیش‌تر به آن خواهیم پرداخت]، هگست، کالدول را به عنوان «بهترین نقطه‌ی اتصال [پنتاگون] با شورای امنیت ملی در فرآیند آماده‌سازی برای حمله به حوثی‌ها [انصارالله] در یمن» معرفی کرده بود. کالدول که خودش به عنوان نیروی سپاه تفنگداران دریایی آمریکا سابقه‌ی حضور در عراق را در کارنامه دارد، پیش از ملحق شدن به پنتاگون گفته بود: «اگر نیروهای آمریکایی [به جای شرکت در جنگ عراق] در خانه می‌ماندند، برای آمریکا بهتر بود.»

دومین نشت اطلاعاتی پنتاگون در کم‌تر از یک ماه/ وزارت دفاع ترامپ از اطلاعات خودش هم نمی‌تواند دفاع کند!

«دن کالدول» (تصویر بالا) یکی از مشاوران ارشد و مورداعتماد «پیت هگست» وزیر دفاع آمریکاست که پیش از تعلیق طی تحقیقات اخیر درباره‌ی نشت اطلاعات در پنتاگون، در ماجرای انتشار طرح عملیات آمریکا در یمن در پیام‌رسان «سیگنال» هم به عنوان رابط وزارت دفاع با سایر مقامات دخیل در برنامه‌ریزی این عملیات تعیین شده بود. (+)

بعد از کالدول، نوبت به «دارین سلنیک» معاون رئیس ستاد پنتاگون، رسید. سلنیک نیز، مانند کالدول، روز سه‌شنبه، «با مشایعت از پنتاگون بیرون برده شد و به مرخصی [اجباری با حقوق و مزایا] فرستاده شد.» پولیتیکو در این‌باره نوشت نیروهای امنیتی سلنیک را از ساختمان وزارت دفاع بیرون برده‌اند و دسترسی او به پنتاگون را تعلیق کرده‌اند. این نشریه‌ی آمریکایی همچنین به نقل از دو مقام وزارت دفاع آمریکا مدعی شد که اطلاعات درزکرده شامل نقشه‌های عملیات نظامی درباره‌ی کانال پاناما، اعزام یک ناو هواپیمابر دیگر به دریای سرخ، بازدید جنجالی ایلان ماسک از پنتاگون، و تعلیق روابط اطلاعاتی با اوکراین بوده است[۵]. سلنیک که در دولت اول ترامپ در کاخ سفید و همچنین وزارت امور کهنه‌سربازان خدمت کرده بود، پیش از این در دولت دوم ترامپ موقتاً مسئولیت دستیار وزیر دفاع در امور پرسنل و آمادگی را نیز به عهده داشت.

دومین نشت اطلاعاتی پنتاگون در کم‌تر از یک ماه/ وزارت دفاع ترامپ از اطلاعات خودش هم نمی‌تواند دفاع کند!

«دارین سلنیک» معاون رئیس ستاد پنتاگون، دومین قربانی نشت اطلاعات در پنتاگون شد؛ اطلاعاتی که گفته می‌شود از نقشه‌های عملیاتی آمریکا در پاناما تا اعزام ناو هواپیمابر به دریای سرخ، و مدیریت روابط اطلاعاتی با اوکراین در دولت ترامپ را در بر می‌گرفته است. (+)

سومین مقامات تعلیق‌شده در پنتاگون، «کالین کارول» رئیس ستاد کارکنان «استیو فاینبرگ» معاون دستیار وزیر دفاع آمریکا، بود[۶]، که یک روز بعد، روز چهارشنبه، راهی مرخصی اجباری شد[۷]. کارول که سابقه‌ی فعالیت به عنوان افسر اطلاعات نیروی تفنگداران دریایی آمریکا را دارد، در جریان جنگ افغانستان چهار بار به این کشور اعزام شد. مقامات آمریکایی می‌گویند با توجه به ادامه‌ی تحقیقات، ممکن است مقامات دیگری نیز در پنتاگون تعلیق شوند[۸]. این تعلیق‌ها[۹] مستقل از موج اخراج‌ها در وزارت دفاع آمریکاست که از زمان روی کار آمدن پیت هگست آغاز شد و رئیس ستاد مشترک ارتش، فرمانده‌ی ارشد نیروی دریایی، رئیس فرماندهی سایبری آمریکا، وکلای نظامی ارشد آمریکا، و نماینده‌ی ارتش آمریکا در کمیته‌ی نظامی ناتو از دم تیغ آن گذشته‌اند.

دومین نشت اطلاعاتی پنتاگون در کم‌تر از یک ماه/ وزارت دفاع ترامپ از اطلاعات خودش هم نمی‌تواند دفاع کند!

«کالین کارول» (تصویر بالا) رئیس ستاد کارکنان «استیو فاینبرگ» معاون دستیار وزیر دفاع آمریکاست. اگرچه کارول تا کنون سومین قربانی درز اطلاعات محرمانه از وزارت دفاع بوده، اما با توجه به ادامه‌ی تحقیقات در این‌باره، ممکن است آخرین قربانی نباشد. (+)

 

سابقه‌ی وزارت دفاع ترامپ در نشت اطلاعات حساس

چنان‌که اشاره شد، این اولین باری نیست که وزارت دفاع آمریکا در دولت دوم ترامپ با نشت اطلاعات محرمانه دست‌وپنجه نرم می‌کند. ۲۴ مارس (۴ فروردین) «جفری گلدبرگ[۱۰]» سردبیر نشریه‌ی آمریکایی «آتلانتیک» با انتشار مقاله‌ای تحت عنوان «دولت ترامپ اتفاقی برنامه‌های جنگی‌اش را برای من پیام کرد[۱۱]» رسانه‌ها و دولت آمریکا را به یک اندازه به لرزه انداخت. ماجرا از این قرار بود که مقامات ارشد امنیت ملی دولت آمریکا، به‌اشتباه، گلدبرگ را در گروه خود در پیام‌رسان سیگنال اضافه کرده و سپس برنامه‌ی ارتش آمریکا برای بمباران یمن را در گروه تشریح و بررسی کرده بودند[۱۲]. گلدبرگ می‌نویسد: «فکر نمی‌کردم [ماجرا] واقعی باشد. اما بعد، بمب‌ها شروع به فرود آمدن کردند.» سردبیر آتلانتیک گزارش خود را این‌گونه آغاز می‌کند:

دنیا کمی قبل از ساعت ۲ بعدازظهر ۱۵ مارس، به وقت ساحل شرقی، فهمید آمریکا دارد اهداف متعلق به حوثی‌ها در سراسر یمن را بمباران می‌کند. با این حال، من دو ساعت قبل از انفجار اولین بمب‌ها می‌دانستم که این حمله احتمالاً در راه است. دلیل این‌که می‌دانستم، این بود که پیت هگست، وزیر دفاع، ساعت ۱۱:۴۴ صبح، برنامه‌ی جنگ را برای من پیام کرده بود. این برنامه، شامل اطلاعات دقیقی درباره‌ی بسته‌های سلاح [مورد استفاده]، اهداف، و زمان‌بندی می‌شد.

اگرچه «مایک والتز» مشاور امنیت ملی ترامپ، که گروه مذکور را در سیگنال[۱۳] ایجاد کرد، می‌گوید مشخصات گلدبرگ را نداشته و نمی‌داند سردبیر آتلانتیک چگونه به گروه اضافه شده، اما گلدبرگ با انتشار تصویری از گروه حاوی این پیام که «مایکل والتز شما را به گروه اضافه کرد»، این ادعا را رد می‌کند[۱۴]. نشریه‌ی آتلانتیک طی گزارش دیگری محتوا و تصاویر پیام‌های ردوبدل‌شده[۱۵] در گروه سیگنال را منتشر کرده است[۱۶] که زمان‌بندی و تسلیحات مورداستفاده در حمله نیز به‌صراحت در آن اعلام شده‌اند[۱۷]. ‏[گزارش آتلانتیک را می‌توانید از این‌جا بخوانید.]‏ این گروه، علاوه بر گلدبرگ، ۱۸ نفر عضو داشته که از جمله‌ی آن‌ها «جی. دی. ونس» معاون اول ترامپ، پیت هگست، وزیر دفاع، «مارکو روبیو» وزیر خارجه، «اسکات بسنت» وزیر خزانه‌داری، مایک والتز، مشاور امنیت ملی، «جان راتکلیف» مدیر سی‌آی‌ای، «تولسی گابارد» مدیر اطلاعات ملی، «استیو ویتکاف» نماینده‌ی ویژه‌ی ترامپ در امور خاورمیانه، و «سوزی وایلز» رئیس دفتر ترامپ، بوده‌اند.

دومین نشت اطلاعاتی پنتاگون در کم‌تر از یک ماه/ وزارت دفاع ترامپ از اطلاعات خودش هم نمی‌تواند دفاع کند!

این تصویر که نشریه‌ی آتلانتیک منتشر کرده، نشان می‌دهد «مایک والتز» مشاور امنیت ملی ترامپ، کسی بود که «جفری گلدبرگ» سردبیر نشریه‌ی «آتلانتیک» را به گروه هماهنگی عملیات حمله به یمن در پیام‌رسان «سیگنال» اضافه کرده است. آتلانتیک پیام‌های دیگر این گروه را نیز به صورت عمومی منتشر کرده است. گزارش آتلانتیک را می‌توانید از این‌جا بخوانید(+)

در همین‌باره بخوانید:

›› جی. دی. ونس: معاون اول ترامپ کیست و درباره ایران چه می‌گوید؟

›› مارکو روبیو: وزیر خارجه ترامپ کیست و درباره ایران چه موضعی دارد؟

›› مدیران اطلاعاتی ترامپ را بهتر بشناسید

›› استیو ویتکاف: مسئول یهودی امور خاورمیانه در دولت دوم ترامپ

 

پولیتیکو در گزارشی توضیح می‌دهد که چگونه اعضای این گروه اکنون «تبدیل به یک جوخه‌ی مرگ دایره‌ای شده‌اند[۱۸].» اکثر آن‌ها گلدبرگ را به باد انتقاد گرفته‌اند، اما برخی از آن‌ها یک‌دیگر را نیز مقصر دانسته‌اند و یا تلاش کرده‌اند نقش خودشان در گروه را کم‌اهمیت‌تر از دیگران جلوه دهند. بسیاری از مقامات دولت آمریکا هشدار می‌دهند که پیام‌رسان سیگنال به هیچ عنوان برای انتقال پیام‌های محرمانه مناسب نیست، اما استفاده از این برنامه در سازمان‌ها و وزارت‌خانه‌های دولت آمریکا بسیار رایج است[۱۹]، و گزارش‌های رسانه‌ای حاکی از آن است که سیگنال حتی روی برخی از گوشی‌هایی که به عنوان گوشی همراه سازمانی به مقامات آمریکایی داده می‌شود، به طور پیش‌فرض، نصب شده است. با این حال، معضل نشت اطلاعات در دولت ترامپ[۲۰] تنها منحصر به گروه مذکور در سیگنال و یا حتی وزارت دفاع نیست. دولت جدید ترامپ، مانند دولت اول او، در بخش‌های دیگر نیز با انتشار غیرمجاز اخبار داخلی[۲۱] مواجه است و اعضای وفادار به ترامپ در دولت یکی از اولویت‌های خود را شناسایی و تنبیه عاملان نشت اطلاعات تعیین کرده‌اند.

ارسال نظرات