از تدوین و اجرای بیش از صد طرح تحولی در مرکز مدیریت حوزه تا افتتاح قرارگاه جهادی، تبلیغی فرهنگی

به گزارش خبرنگار سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، حجت الاسلام والمسلمین محمدهادی رحیمی صادق مدیر حوزه علمیه تهران در نشست خبری 26 فروردین از سفر آیت الله اعرافی به تهران و بازدید از حوزه های علمیه پایتخت خبر داد و این سفر در روز پنجشنبه 28 فروردین با زیارت حرم عبدالعظیم حسنی آغاز شد.
در این سفر معاونین آیت الله اعرافی و همچنین آیت الله علی اکبر رشاد رئیس شورای حوزه علمیه تهران نیز حضور داشتند.
آیت الله رشاد: حضور آیتالله اعرافی به تحول در حوزه تهران منجر شود
آیت الله علیاکبر رشاد پیش از ظهر امروز در سفر دو روزه و نشست مشترک آیت الله اعرافی، مدیر حوزههای علمیه کشور و معاونان با شورای حوزه علمیه استان تهران که در سالن جلسات آیت الله بروجردی(ره) مدرسه علمیه حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) برگزار شد، اظهار کرد: حوزههای علمیه در طول تاریخ تحولات بسیاری دیدهاند.
رئیس شورای حوزه علمیه استان تهران با اشاره به اینکه نخستین و اصلیترین رکن این تحولات افراد و شخصیتها هستند، مطرح کرد: امروز در آستانه سالگرد تاسیس حوزه علمیه قم هستیم و محور این اتفاق نیز آیت الله حائری بودند.
استاد سطح عالی حوزه علمیه با بیان اینکه از دل حوزه علمیه قم شخصیتهای برجستهای همچون امام خمینی(ره) ظهور کردند، عنوان کرد: امیدواریم دوره تحولی جدیدی در حوزه علمیه رقم بخورد.
وی با اشاره به اینکه مدیریت حوزه یک اقدام بسیار دشوار است، خاطرنشان کرد: مدیریت حوزه در مقایسه با انواع مدیریتها کاری بسیار سختتر و دشوارتر است.
استاد رشاد با بیان اینکه حضور آیت الله اعرافی دوره درخشانی را برای حوزه علمیه به وجود آورده است، تصریح کرد: باید در مسیر برنامهریزیهای انجام شده و مدیریت حوزههای علمیه همواره در کنار آیت الله اعرافی قرار بگیریم.
وی با اشاره به اینکه باید حضور مدیر حوزههای علمیه سراسر کشور در استان تهران را فرصت بهینه بدانیم، یادآور شد: امیدواریم این حضور در ادامه به یک تحول در حوزه علمیه تهران منجر شود.
آیت الله اعرافی: حوزه تهران سرشار از ستاره های فروزان است
آیت الله علیرضا اعرافی، مدیر حوزههای علمیه در نشست اساتید و معاونان واحدهای آموزشی حوزه علمیه استان تهران که قبل ظهر پنجشنبه در سالن شیخ طوسی حرم حضرت عبدالعظیم حسنی علیه السلام برگزار شد، با اشاره به اهمیت شهر تهران در کشور، اظهار داشت: اهمیت کار در تهران، اجر و ثوابی مضاعف دارد، البته که قم دارای ارزش بی نظیری است اما تهران دارای موجی در ایران و دنیا دارد که کمنظیر است.
مدیر حوزه های علمیه کشور افزود: حوزه ری در کنار تهران و قم دارای جایگاه علمی بزرگی است، حوزه تهران متاخر نیز دارای بزرگانی در عرصه فقه و اصول و کلام و فلسفه بود، بزرگان حوزه تهران در ادوار مختلف، تاثیر مستقیمی در عالم سیاست دارند.
وی اضافه کرد: حوزه تهران سرشار از ستاره های فروزان بود، پیشینه تهران و ری را که کنار هم میگذاریم متوجه حساسیت و اهمیت تهران می شویم، مرحوم آقا علی مدرس، حکیم بزرگ که حکمت متعالیه را توسعه بخشیدند در همین تهران و حوزه علمیه تهران فعالیت علمی داشتند.
آیت الله اعرافی ادامه داد: سابقه عظیم تهران بسیار قابل اعتکا است و حوزه علمیه، نخستین مرکزی است که در رویارویی با تحولات جدید قرار دارند، حوزه علمیه تهران در شرایط سخت رضاخانی تداوم یافت، وقتی هیچ نبود، حوزه علمیه قم در جهان اثرگذار بود.
وی تأکید کرد: باید چالش های سنگینی که پیرامون ما را فراگرفته است ببینیم و یک جهاد علمی و فرهنگی و آموزشی را شروع کنیم، تهران در سطح یک و تراز اول در فقه و اصول و کلام و تفسیر بود و شاید یک آفتی پیش آمد، ولی استادان خوب و دردمندی وجود دارد، این سرمایهها باید با یک نگاه جدید به حرکت عظیم علمی و فرهنگی تبدیل شود.
مدیر حوزههای علمیه تصریح کرد: ما در پرتو نیازسنجی و آسیب شناسی و مطالبات مقام معظم رهبری و مطالبات استادان و طلاب، طراحی جدیدی برای دوره جدید مدیریت حوزه ارائه کردیم، برنامه پنج ساله اول به خوبی در تهران، صورت گرفت و حدود صد طرح تحولی بسیار مهم برنامه ریزی شده است، طرح درختواره رشتههای علمی به خوبی مدنظر است و در مرکز مدیریت حوزه های علمیه کشور درباره اجرای آن اقدامات خوبی صورت گرفته است.
مدیر حوزه های علمیه گفت: برای تکریم مقام استاد و بیمه استادان و بهبود وضعیت معیشت استادان کارهای خوبی صورت گرفته است، در قالب طرح بزرگ هدفمندی، تلاش می شود روحانیون در چهار قلمرو مورد حمایت قرار گیرند.
وی ابراز کرد: کارهای بزرگی در حوزه تبلیغ آغاز شده است، طرح هایی همچون امتداد و امین و هجرت با همکاری دستگاهها و نهادهای دیگر برای تقویت ارتباط هویتی روحانیون با جامعه در حال اجرا است، استاد همه چیز است و باید در مدارس علمیه، محور باشد، استاد حرف اول و آخر را می زند، استاد در زمینه آموزش و پرورش و اخلاق و تربیتی حرف اول و آخر را باید بزند، سنتهای مهم تدریس حوزه بسیار مهم است.
آیت الله اعرافی تصریح کرد: کشف استعدادها بر عهده استادان است، شور استادی و سنن و آداب و رسوم استادی باید تقویت شود.
نظرات اساتید خطاب به مدیر حوزه های علمیه
در این جلسه حجت الاسلام والمسلمین محمد نجفی، معاون آموزش مرکز تخصصی امام هادی علیه السلام تهران نیز با تشکر از حضور آیت الله اعرافی، مدیر حوزه های علمیه کشور و معاونان این مرکز، در تهران، اظهار کرد: همکاری با استادان دانشگاه امروز ضرورتی در ارتقای علمی حوزه های علمیه است.
این استاد حوزه ابراز کرد: تحول حوزههای علمیه بیش از هر موضوعی در زمینه علمی و پژوهشی مهم است.
حجت الاسلام والمسلمین عینی، استاد مدرسه علمیه حضرت عبدالعظیم حسنی علیه السلام نیز در این نشست درباره اهمیت تامین معیشت استادان، گفت: نباید طلاب مجبور شوند برای تامین معاش سراغ مشاغلی دون شأن خود بروند.
حجت الاسلام پژمان، معاون تهذیب مدرسه علمیه فیلسوف الدوله، نیز با اشاره به اهمیت کار جدی درباره حجره داری از سوی طلاب، یادآور شد: ما از آیات تحریری و جاودان و میرهاشم حسینی در جلسات اخلاقی استفاده می کنیم، نشریه تخصصی در زمینه تهذیب و آموزش در حوزه علمیه فیلسوف الدوله داریم، حوزه مجازی آیت الله حقشناس با محوریت تهذیب نیز داریم.
حجت الاسلام عبادی فر، معاون تهذیب مدرسه علمیه امام صادق(ع) پاکدشت هم با اشاره به اهمیت استان تهران در کشور، خاطرنشان کرد: ما در قبال طلاب مسئول هستیم و باید مربی نظام مند برای تربیت اخلاقی و رشد علمی طلاب داشته باشیم، استان تهران نیازمند تعریف جدی مربیان نظام مند در کنار استادان آموزشی است، مربی باید جایگاه مشخصی در ساختار تربیتی مدارس علمیه داشته باشند.
مدیر حوزه های علمیه: ثبت بیش از ۱۰۰ هزار اثر پژوهشی در سامانه رتبهبندی محققین
آیت الله علیرضا اعرافی مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور در نشست مدیر حوزههای علمیه کشور با نخبگان علمی و پژوهشی حوزه علمیه استان تهران که در سالن جلسات آیت الله بروجردی(ره) مدرسه علمیه حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) برگزار شد، اظهار کرد: امسال برای نخستین بار در کشور بیش از هشت سازمان مرتبط با تبلیغ را گردهم آوردیم و بیش از ۳۵ هزار نفر را اعزام کردیم.
وی از تدوین نظام پژوهشی یاد کرد و گفت: نیازسنجی پژوهش، حوزههای پژوهشی در طرح بزرگ آمایش، دبیرخانه حمایت از پژوهشهای مورد نیاز نظام، فقه معاصر، مطالعات راهبردی در خصوص حوزه و روحانیت، حل گفتمان علمی انقلاب اسلامی، رتبهبندی محققان حوزه، هدفمندی مرتبط با پژوهش و ...از جمله اقدامات مرکز مدیریت حوزههای علمیه در عرصه پژوهش است.
مدیر حوزههای علمیه کشور با بیان اینکه برای تحقق رتبه بندی محققین با منطق حوزه علمیه چندین سال تلاش شده است، مطرح کرد: امروز بیش از ۱۰۰ هزار اثر توسط ۱۸ هزار نفر محقق در این سامانه ثبت شده است. طراحی علم سنجی علوم انسانی اسلامی انجام شده است و در تاریخ ۱۷ و ۱۸ اردیبهشت ماه نیز همایش یک صدمین سالگرد حوزه علمیه قم برگزار خواهد شد.
آیت الله اعرافی با بیان اینکه طی سالهای اخیر بیش از ۷۰ اثر جدید در حوزه تدوین شده است، خاطرنشان کرد: نگاه پژوهشی در حوزه علمیه وجود دارد و امروز درحال حرکت به سمت آموزش پژوهش محور هستیم. در حوزه کرسیهای نظریه پردازی باید اقدامات بیشتری انجام و همچنین پژوهش سراهایی نیز در استانهای مختلف کشور راهاندازی کردهایم.
مدیر حوزههای علمیه کشور با بیان اینکه تحقیق اسلامی نیازمند علوم پایه اسلامی است، یادآور شد: درکنار رعایت سنت، باید به مسیرها و مسائل جدید نیز پرداخته شود.
وی با اشاره به اینکه باید با تحولات دنیا آشنا باشیم، بیان کرد: استادهای فلسفه بسیار قویای در طول تاریخ داشتهایم ولی تفاوت شهید مطهری با دیگران آشنایی با نظریههای دانشمندان دنیا بود. سومین اشکال ما در عرضه است و باید تولیدات انجام شده در بازار علم دنیا حضور داشته باشد.
آیت الله اعرافی: بیش از صد طرح تحولی در مرکز مدیریت حوزههای علمیه کشور تدوین و در حال اجرا است
آیت الله اعرافی مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور در مراسم تقدیر از مدارس علمیه و واحدهای آموزشی برتر حوزه علمیه استان تهران که در تالار ایوان ری و با حضور مدیر، اساتید و طلاب حوزه علمیه استان تهران برگزار شد، اظهار داشت: بالاترین نعمت خداوند به هر انسانی آن است که در سلک پیامبران الهی و حضرت ولیعصر (عج) قرار بگیرید. کسانی که این حس پیروی از اولیاء الله را چشیدند آن را با هیچ چیز دیگری عوض نخواهند کرد.
مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور افزود: حوزه علمیه در عصر جدید رسالت های بی مانندی بر دوش دارد. رسالت هایی که هیچ گاه تا این اندازه بر دوش او نبوده است. حوزه علمیه در طول تاریخ رنج های فراوانی برده است. صاحب افتخارات و شکوه بسیاری بوده است. فقیهان بسیاری از تهران و ری مسئولیت تبلیغ معارف الهی را در جامعه بر عهده داشته اند. حوزه علمیه از مدینه شروع شد و به کوفه و بغداد، حله و سامرا و نهایت و به ری و قم و تهران نیز رسید.
وی در سخنانی دیگر با بیان تعداد شهدای روحانی حوزه علمیه اضافه کرد: پنج هزار شهید از بالاترین مراتب حوزوی تا طلاب پایه یک در عملیات های گوناگون دفاع مقدس افتخار آفرین شدند. زندان ها و رنج های بسیاری را روحانیون در زمان طاغوت و حتی در زندان های مخوف رژیم بعث عراق متحمل شدند. من همیشه طلاب را به شنیدن آخرین درس اخلاق شهید صدر توصیه می کنم. ایشان اگر زنده بود سرآمد حوزه اجتهاد و فقاهت بودند.
آیت الله اعرافی در ادامه خاطر نشان کرد: هنوز ملاصدرای چهارصد سال پیش در دنیای فلسفه زنده و تابناک است. ده ها عالم در همین تهران میراث ملاصدرا را ادامه دادند و تهران را تبدیل به قله حکمت کردند. شهید مطهری و مرحوم شاه آبادی و مرحوم محمد تقی جعفری از همین تهران بودند. مرحوم شاه آبادی امام را در دنیای عرفان غرق کرد.
مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور ادامه داد: حوزه دانش بنیان است و به عقل بشری خدمت های فراوانی کرده است. برای حل مسئله هویت باید تاریخ پر فراز و نشیب حوزه علمیه و دستاوردهای آن را شناخت. مرحوم علامه حلی و مرحوم ملاصدرا و مرحوم ملاعلی کنی برای کل بشریت تولید علم و فکر کردند. کسی که طعم این رسالت را بچشد، مقام معظم رهبری می شود که وقتی به ایشان می گویند می خواهیم برای شما دکترای افتخاری اهدا کنیم، می گویند دانشگاه ارزشمند است ولی من، طلبه هستم.
وی افزود: حوزه یک هویت تاریخی و مستمر دارد که چیز کمی نیست. ما ۱۲۰۰ سال کار تولید علم و فکر و اندیشه داریم. اگر این گوهر اصلی آمد می شود شخصیتی به مانند حضرت امام خمینی (ره)؛ می شود شیخ عبدالکریم حائری که از هیچ، حوزه علمیه قم را باز تأسیس کردند.
مدیر حوزه های علمیه کشور در پایان سخنان خود با یادآوری یکصدمین سالگشت باز تاسیس حوزه علمیه گفت: مراسم یکصدمین سالگشت باز تأسیس حوزه علمیه قم در اردیبهشت ماه برگزار می شود که مقام معظم رهبری، منشور حوزه و روحانیت را تقریر خواهند کرد و مراجع معظم تقلید نیز پیام خواهند داد. همه اینها خوب است ولی باید متوجه نیازهای انقلاب اسلامی نیز بود. بیش از صد طرح تحولی در مرکز مدیریت حوزههای علمیه کشور تدوین و در حال اجرا است.
حجت الاسلام والمسلمین رحیمی صادق، مدیر حوزه علمیه استان تهران نیز در این مراسم ابراز داشت: تدوین برنامه های پنج ساله به خوبی در حوزه علمیه استان تهران، با همراهی صاحب نظران تدوین شده است و در حال حاضر اقداماتی در جهت تدوین برنامه پنج ساله بعدی صورت گرفته است، که ان شاء الله با همراهی کارشناسان و صاحب نظران بتوانیم گام های خوبی در این زمینه برداریم.
مدیر حوزه علمیه استان تهران افزود: الحمدالله با همراهی مسئولان و مدیران و معاونان مدارس علمیه اتفاقات خوبی در این حوزه در حال رخ دادن است. در حوزه علمیه استان تهران، علاوه بر برنامه پنج ساله، برنامه سالیانه را نیز تدوین و به تصویب شورای حوزه علمیه استان تهران می رسد. یکی از علل موفقیت های این حوزه، بحث تشکیل شورای معین شورای حوزه علمیه استان تهران بود که همیشه به صورت منظم برگزار می شود. این روند امسال نیز تداوم خواهد یافت.
وی در ادامه با توضیح مراکز آموزشی حوزه علمیه استان تهران گفت: ۶۱ مدرسه بلند مدت، چهار مدرسه سفیران هدایت، شش مرکز تخصصی، ۲۲ رشته و دوره، هشت درس خارج رسمی و ۲۴ درس خارج غیر رسمی در حوزه علمیه استان تهران وجود دارد. امیدواریم سفر آیت الله اعرافی، نقطه عطفی در جهش حوزه علمیه تهران در ابعاد مختلف باشد.
حجت الاسلام والمسلمین رحیمی صادق گفت: از نظر ضوابط، پشتیبانی و ساختاری، نیازمند تحول در حوزه علمیه تهران هستیم. ارزیابی ها نشان دهنده این است که استان تهران در تمام زمینه ها با قدرت به سمت قله در حال حرکت است.
همچنین در حاشیه این مراسم یکی از طلاب مدرسه علمیه امام خمینی رحمت الله علیه توسط آیت الله علیرضا اعرافی، مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور به طور رسمی، متلبس به لباس مقدس روحانیت شد.
در پایان مراسم نیز از تعدادی از مدیران، اساتید و طلاب و مدارس علمیه برتر حوزه علمیه استان تهران توسط آیت الله اعرافی تقدیر شد.
برگزاری مراسم صدمین سال تأسیس حوزه علمیه قم در اردیبهشت ماه
آیت الله اعرافی مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور در مراسم تقدیر از مدارس علمیه و واحدهای آموزشی برتر حوزه علمیه استان تهران که در تالار ایوان ری با حضور مدیر، اساتید و طلاب حوزه علمیه استان تهران برگزار شد، با بیان اینکه بالاترین نعمت خداوند به هر انسانی آن است که در سلک پیامبران الهی و حضرت ولیعصر (عج) قرار بگیرید، اظهار داشت: کسانی که این حس پیروی از اولیاء الله را چشیدند آن را با هیچ چیز دیگری عوض نخواهند کرد.
مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور افزود: حوزه علمیه در عصر جدید رسالت های بی مانندی بر دوش دارد. رسالت هایی که هیچ گاه تا این اندازه بر دوش او نبوده است. حوزه علمیه در طول تاریخ رنج های فراوانی برده است. صاحب افتخارات و شکوه بسیاری بوده است. فقیهان بسیاری از تهران و ری تبلیغ معارف الهی را به جامعه بر عهده داشته اند. حوزه علمیه از مدینه شروع شد و به کوفه و بغداد، حله و سامرا و نهایت و به ری و قم و تهران نیز رسید.
وی در سخنانی دیگر با بیان تعداد شهدای روحانی حوزه علمیه اضافه کرد: پنج هزار شهید از بالاترین مراتب حوزوی تا طلاب پایه یک در عملیات های گوناگون دفاع مقدس افتخار آفرین شدند. زندان ها و رنج های بسیاری را روحانیون در زمان طاغوت و در زندان های رژیم بعث عراق متحمل شدند. همیشه طلاب را به شنیدن آخرین درس اخلاق شهید صدر توصیه می کنم. ایشان اگر زنده بود سرآمد حوزه اجتهاد و فقاهت بودند.
آیت الله اعرافی در ادامه خاطر نشان کرد: هنوز ملاصدرای چهارصد سال پیش در دنیای فلسفه زنده و تابناک است. ده ها عالم در همین تهران میراث ملاصدرا را ادامه دادند و تهران را تبدیل به قله حکمت کردند. شهید مطهری و مرحوم شاه آبادی و مرحوم محمد تقی جعفری از همین تهران بودند. مرحوم شاه آبادی امام را در دنیای عرفان غرق کرد.
مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور ادامه داد: حوزه دانش بنیان است و به عقل بشری خدمت های فراوانی کرده است. برای حل مسئله هویت باید تاریخ پر فراز و نشیب حوزه علمیه و دستاوردهای آن را شناخت. مرحوم علامه حلی و مرحوم ملاصدرا و مرحوم ملاعلی کنی برای کل بشریت تولید علم و فکر کردند. کسی که طعم این رسالت را بچشد، می شود مقام معظم رهبری که وقتی به ایشان می گویند می خواهیم برای شما دکترای افتخاری اهدا کنیم، می گویند دانشگاه ارزشمند است ولی من، طلبه هستم.
وی افزود: حوزه یک هویت تاریخی و مستمر دارد که چیز کمی نیست. ما ۱۲۰۰ سال کار تولید علم و فکر و اندیشه داریم. اگر این گوهر اصلی آمد می شود شخصیتی به مانند حضرت امام خمینی (ره)؛ می شود شیخ عبدالکریم حائری که از هیچ، حوزه علمیه قم را باز تأسیس کردند.
مدیر حوزه های علمیه کشور در پایان سخنان خود با یادآوری یکصدمین سالگشت باز تاسیس حوزه علمیه گفت: مراسم یکصدمین سالگشت باز تأسیس حوزه علمیه قم در اردیبهشت ماه برگزار می شود که مقام معظم رهبری، منشور حوزه و روحانیت را تقریر خواهند کرد و مراجع معظم تقلید نیز پیام خواهند داد. همه اینها خوب است ولی باید متوجه نیازهای انقلاب اسلامی نیز بود. بیش از صد طرح تحولی در مرکز مدیریت حوزههای علمیه کشور تدوین و در حال اجرا است.
در این جلسه حجت الاسلام والمسلمین رحیمی صادق مدیر حوزه علمیه استان تهران طی سخنانی، با بیان اینکه تدوین برنامه های پنج ساله به خوبی در حوزه علمیه استان تهران، با همراهی صاحب نظران تدوین شده است، گفت: در حال حاضر اقداماتی در جهت تدوین برنامه پنج ساله بعدی صورت گرفته است که ان شاء الله با همراهی کارشناسان و صاحب نظران بتوانیم گام های خوبی در این زمینه برداریم.
مدیر حوزه علمیه استان تهران افزود: الحمدالله با همراهی مسئولان و مدیران و معاونان مدارس علمیه اتفاقات خوبی در این حوزه در حال رخ دادن است. در حوزه علمیه استان تهران، علاوه بر برنامه پنج ساله، برنامه سالیانه را نیز تدوین و به تصویب شورای حوزه علمیه استان تهران می رسد. یکی از علل موفقیت های این حوزه، بحث تشکیل شورای معین شورای حوزه علمیه استان تهران بود که همیشه به صورت منظم برگزار می شود. این روند امسال نیز تداوم خواهد یافت.
وی در ادامه با توضیح مراکز آموزشی حوزه علمیه استان تهران گفت: ۶۱ مدرسه بلند مدت، چهار مدرسه سفیران هدایت، شش مرکز تخصصی، ۲۲ رشته و دوره، هشت درس خارج رسمی و ۲۴ درس خارج غیر رسمی در حوزه علمیه استان تهران وجود دارد. امیدواریم سفر آیت الله اعرافی، نقطه عطفی در جهش حوزه علمیه تهران در ابعاد مختلف باشد.
حجت الاسلام والمسلمین رحیمی صادق گفت: از نظر ضوابط، پشتیبانی و ساختاری، نیازمند تحول در حوزه علمیه تهران هستیم. ارزیابی ها نشان دهنده این است که استان تهران در تمام زمینه ها با قدرت به سمت قله در حال حرکت است.
همچنین در حاشیه این مراسم یکی از طلاب مدرسه علمیه امام خمینی رحمت الله علیه توسط آیت الله علیرضا اعرافی، مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور به طور رسمی، متلبس به لباس مقدس روحانیت شد.
در پایان مراسم نیز از تعدادی از مدیران، اساتید و طلاب و مدارس علمیه برتر حوزه علمیه استان تهران توسط آیت الله اعرافی تقدیر شدند.
دیدار آیت الله اعرافی با سرشبکه های تبلیغی
آیت الله اعرافی، مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور و معاونان ایشان در نشست با سر شبکههای تبلیغی حوزه علمیه استان تهران که در سالن جلسات مدرسه علمیه امام حسن عسکری(ع) برگزار شد، اظهار کرد: در سفر دو روزه به استان تهران مطالب بسیار مفیدی از طلاب، معاونین و مدیران و اساتید حوزه علمیه تهران شنیدیم.
عضو شورایعالی حوزههای علمیه با اشاره به اینکه بودجه تبلیغ حوزه علمیه طی سالهای اخیر بهتر شده است، ابراز داشت: بر همین اساس با هماهنگی سازمان تبلیغات شاهد تحول در طرح هجرت هستیم.
وی با بیان اینکه در طرح امین نیز شاهد توسعه هستیم، عنوان کرد: در سالهای اخیر طلاب طرح امین به ۲۰ هزار نفر رسیدند که با تدابیری که وجود داشت این تعداد را تعدیل کردیم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به ارتباط موثر مبلغان امین با اولیا و دانش آموزان خاطرنشان کرد: اگرچه اتفاقات بسیار مثبتی در طرح امین رقم خورده است، ولی این اتفاقات تنها ۳۰ درصد انتظارات ما است.
آیت الله اعرافی با بیان اینکه در کارکرد مرکز تدوین و متون حوزه را تغییرات مثبتی صورت گرفته است، تصریح کرد: درختواره رشتههای حوزوی و متونی که مناسب آن تدوین میشود میتواند به ذخایر حوزه علمیه تبدیل شود.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به تاثیر شگرف گفتمان انسانی و الهی اهل بیت(ع) در بین جوامع بین الملل اظهار داشت: با تمام اقدامات موفقی که توسط معاونت بین الملل رقم خورده است، ولی باید گفت هنوز به آن هدف مطلوب دست نیافته ایم و حوزه علمیه به هیچ وجه بین المللی نشده است.
نمایش گنج معارف اسلام با استفاده از گرایش ها
آیت الله علیرضا اعرافی در نشست مدیر حوزههای علمیه کشور با مسئولین و مدیران واحدهای آموزشی استان تهران که در سالن جلسات آیت الله بروجردی(ره) مدرسه علمیه حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) برگزار شد، اظهار کرد: امسال پیش از ماه مبارک رمضان با همسویی هشت نهاد مرتبط توانستیم حدود ۳۵ هزار مبلغ را اعزام کنیم.
مدیر حوزه های علمیه کشور با اشاره به اینکه برای طرح هدفمندی طلاب پنج سال تلاش شده است، مطرح کرد: در این طرح به دنبال تامین حداقل متناسب با معدل کشوری هستیم و از منابعی که می توان در این جهت استفاده خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه حوزه علمیه تهران دارای جایگاه رفیعی است، عنوان کرد: این حوزه برای اینکه در جایگاه رفیع و متعالی خود از نظر کمی و کیفی قرار بگیرد نیازمند حمایت و مجاهدت است.
آیت الله اعرافی با اشاره به اینکه مدیریت حوزه در سالهای اخیر تلاش کرده است از منظومه فکری برخوردار باشد، خاطرنشان کرد: در دور جدید مدیریت نیز پیوست احکامی برای تمام مدیران قرار گرفته است. منظومه راهبردی کلان حوزه علمیه الزامی است و مجموعهای به بزرگی حوزه علمیه نمیتوانست بدون برنامه کلان و منظومه راهبردی باشد.
مدیر حوزههای علمیه کشور با اشاره به اینکه باید گنج معارف اسلام را در قالب گرایشها نشان دهیم، یادآور شد: در همین راستا درختواره رشتههای حوزوی توسط حدود هزار نفر طی پنج سال تدوین شد. امروز مطالعات گستردهای در خصوص روحانیت، حوزه، مرجعیت و شخصیتهای دینی در دیگر کشورها انجام میشود و این مطالعات به منظور طراحی چالشهای جدید علیه حوزه توسط دشمن است.
آیت الله اعرافی اضافه کرد: برای فعال شدن نقش حوزه در جامعه حدود ۱۰۰ تفاهمنامه با مراکز و نهادهای مختلف منعقد کردیم که آنها به برنامههای مشترک پنج ساله رسیدند. نسبت به استانها، واسپاری از اصول حوزه علمیه است و تاکنون بیش از ۵۰ موضوع به حوزههای علمیه استانها واسپاری شده است.
مدیر حوزههای علمیه کشور با بیان اینکه عرصه پاسخگویی به شبهات مورد تاکید مقام معظم رهبری است، مطرح کرد: در این عرصه اقدامات بسیار موثری توسط مرکز پاسخگویی به شبهات حوزه علمیه قم انجام شده است.
آیت الله اعرافی مدیر حوزههای علمیه سراسر کشور و معاونین وی در نشست با طلاب حوزه علمیه تهران که در سالن همایشهای ایوانری برگزار شد، اظهار کرد: بالاترین نعمت خداوند حضور در ساحت دین و هدایت و راهبری جامعه است.
عضو مجلس خبرگان رهبری اضافه کرد: افرادی که طعم شیرین شاگردی و سربازی برای امام زمان(عج) را چشیده باشند، این افتخار را با هیچ چیز دیگری معاوضه نخواهند کرد. حوزه علمیه در عصر جدید، رسالتهای بیمانندی را بر دوش دارد. این رسالتها در گذشته حوزه به هیچ وجه به این صورت و در این ابعاد مطرح نبوده است.
حوزه علمیه در طول تاریخ از دالانهای سختی عبور کرده است
وی با بیان اینکه حوزه علمیه در طول تاریخ از دالانهای سختی عبور کرده است، عنوان کرد: قلههای بزرگی در طول تاریخ توسط حوزه علمیه فتح شده و افتخارات بسیاری به دست سربازان امام زمان (عج ) آفریده شده است. حوزه علمیه از مدینه آغاز و به نجف و بغداد و کوفه و قم و ری رسید است و فقیهان و نامآوران بزرگی در این مسیر توانستند نام بزرگ حوزه را زنده نگهدارند.
مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور با بیان اینکه تاریخ حوزه علمیه با فراز و فرودهای بسیاری همراه بوده است، تصریح کرد: شهدای فضیلت توانستهاند این مسیر را ادامه دهند تا به عصر انقلاب اسلامی برسانند. این انقلاب حدود پنج هزار شهید حوزوی را تقدیم اسلام کرد و ما طلاب میراثدار رسول خدا(ص) و امیر مومنان(ع) که عمر خود را در راه خداوند و اسلام صرف کردند، هستیم.
قم، ری و بغداد سه ضلع حوزه
آیت الله اعرافی با بیان اینکه در دو قرن گذشته حوزه علمیه تهران توانست به قلههای معرفتی برسد، گفت: قم، ری و بغداد سه ضلع حوزهای بودند که توانستند جهان اسلام را تحت تاثیر قرار دهند. حوزه علمیه در طول تاریخ با مباحث عقلی و فقهی خود توانسته است خدمات شگرفی به اسلام و عقل بشری ارائه دهد. امروز برای اینکه در گرداب چالش هویت قرار نگیریم، در ابتدا باید تاریخ خود را بشناسانیم.
وی با بیان این که تاریخ حوزه در علم، اخلاق، تربیت، گرهگشایی از مردم و سیاست نقشهای بینظیری دارد، اظهار کرد: این تاریخ باشکوه موجب شده است که مقام معظم رهبری نیز همچنان خود را یک طلبه بدانند. هویت طلبگی گوهر اصلی برای یک طلبه است. اگر این گوهر اصلی احیا شود، شاهد ظهور شخصیتهای برجستهای در حوزه علمیه خواهیم بود.
باید به سمت علوم جدید و فناوریهای تازهای حرکت کنیم
مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور تاکید داشت: امروزه عظمت و شکوه حوزه علمیه در معرض طوفانهای عظیم قرار گرفته است و گروه های مختلف و متعددی در عرصه دین به عنوان رقیب حوزه به وجود آمده است. امروز در دنیا علوم جدید و فناوریهای تازهای وجود دارد که باید به سمت آنها حرکت کنیم.
هویت حوزه میتواند به ما نشاط ببخشد
وی در ادامه با اشاره به سخن انقلاب اسلامی ایران در سطح بین الملل گفت: در حال حاضر شاهد این هستیم که انقلاب اسلامی ایران سخن جدیدی را در دنیا مطرح کرده است. هویت حوزه میتواند به ما نشاط ببخشد و وضعیت امروز میتواند به ما انگیزه مضاعف ببخشد و این به معنای حوزه معاصر است. طلاب باید جا پای مجاهدین و نام آوران علم و دانش حوزه بگذارند.
مدیران، طرح های جدید حوزه را برای طلاب تبیین کنند
آیت الله اعرافی با تاکید بر اقدامات موفق در حوزه علمیه استان تهران اظهار داشت: در بررسی رتبه بندی حوزه های علمیه کشور، شاهد پیشرفت های خوبی در حوزه علمیه تهران هستیم ولی این موضوع نباید ما را متوقف کند. در حال حاضر بیش از ۱۰۰ طرح تحولی در مرکز مدیریت حوزههای علمیه برنامهریزی و پایهریزی شده است و باید مدیران حوزههای علمیه مجموعهای از این طرحها را برای طلاب تبیین کنند.
تهران از مهمترین پایگاههای دانشی منطقه است
مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور در پایان با اشاره به اینکه شهر تهران با تمام شهرهای ایران متفاوت است گفت: شهر تهران دارای ویژگی های منحصر به فردی نسبت با دیگر شهرها دارد و حتی در جهاتی حوزه علمیه این شهر با حوزه علمیه قم نیز متفاوت است. در عرصه علومهای مختلف حوزوی میتوان شخصیتهای بسیار بزرگی را از حوزه علمیه تهران نام برد. تهران از مهمترین پایگاههای دانشی منطقه است و باید همه باهم برای ارتقای حوزه این شهر بزرگ تلاش کنیم.
دیدار مسئولین نهادهای حوزوی با آیت الله اعرافی
آیت الله علیرضا اعرافی در نشست شورای هماهنگی نهادهای حوزوی که در سالن اجتماعات آیت الله بروجردی حوزه علمیه حضرت عبدالعظیم حسنی علیه السلام برگزار شد، اظهار داشت: مساجد حائز اهمیت هستند و قرارگاه مسجد باید با همکاری همه نهادهای حوزوی تقویت شود. باید طلاب در زمینه مدیریت مسجد تربیت شوند. در همین زمینه مرکزی در قم در این موضوع راه اندازی شده که مجوز لازم را از مرکز مدیریت حوزههای علمیه کشور اخذ کرده است.
مدیر حوزه های علمیه کشور افزود: تدابیر مقام معظم رهبری در همه عرصه ها مهم ترین راهبر ما در مدیریت حوزه های علمیه است. حدود ۲۰۰ مطالبه مقام معظم رهبری طی سالیان اخیر را شناسایی کردیم و در عرصه تبلیغ، پنجاه طرح علمی و تحقیقاتی را تدوین کرده ایم. الحمدالله فعالیت های خوبی در عرصه های پژوهشی و تبلیغی در مرکز مدیریت حوزههای علمیه کشور و به تبع آن در مراکز استانی در حال انجام است.
آیت الله اعرافی در خصوص تدوین و اجرایی شدن درسنامه آشنایی با نهج البلاغه گفت: درسنامه آشنایی با نهج البلاغه در دستور کار جدی شورای معاونین مرکز مدیریت حوزههای علمیه کشور است. تقاضا می شود همه دستگاه ها و ستادهای عضو شورای هماهنگی نهادهای حوزوی در این زمینه اقداماتی صورت دهند. مدارس علمیه و مساجد باید با جدیت بیشتری در این زمینه وارد شوند. در زمینه تشویق طلاب برای فرزندآوری تلاش بیشتری صورت گیرد و در تدوین برنامه پنج ساله دوم حوزه های علمیه به این موضوعات، توجه جدی تری شود. تفاهم نامه ها باید به برنامه پنج ساله تبدیل شود.
استاد علی اکبر رشاد، رئیس شورای عالی حوزه علمیه استان تهران در ادامه این نشست با ابراز خوشحالی از عملکرد شورای هماهنگی نهادهای حوزوی استان تهران و وجود هماهنگی و همفکری و هم افزایی میان دستگاه های عضو این شورا، گفت: تلاش حداکثری برای اجرای برنامه های منسجم و بصیرت افزا و کاربردی و موثر در همه مناسبت های دینی و انقلابی است به طوری که حوزه های علمیه علمدار باشند. همچنین باید برای بهبود وضعیت معیشت مدیران و معاونان و کارشناسان و مدرسان و طلاب متاهل تدبیر شود. الحمدالله عملکرد مدارس علمیه استان تهران در زمینه های مختلف بسیار خوب است که کسب رتبه های برتر در ارزیابی های ملی موید این سخن است.
حجت الاسلام والمسلمین اکبری، مدیر مرکز خدمات حوزه علمیه استان تهران در این نشست بر لزوم تقویت همکاری میان نهادهای حوزوی تاکید کرد و گفت: باید برای بهبود وضعیت معیشت استادان و طلاب حوزه های علمیه برنامه ریزی شود. باید برای جذب حداکثری طلاب همه تلاش کنیم. البته باید به موضوع معیشت طلاب در زمینه جذب طلبه توجه کرد. از مرکز مدیریت حوزههای علمیه کشور درخواست می شود ارتباط روحانیون با مرکز به طرق مختلف حفظ شود.
حجت الاسلام والمسلمین فتاحی، نماینده شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور نیز با تقدیر از همکاری خوب مرکز مدیریت حوزه علمیه استان تهران در زمینه هم افزایی میان نهادهای حوزوی در سطح استان، افزود: ائمه جمعه همواره در مسیر خدمت به حوزه های علمیه هستند. همکاری خوبی میان شورای سیاستگذاری ائمه جمعه با مرکز مدیریت حوزه علمیه استان تهران در برگزاری برنامه های تبلیغاتی و فرهنگی وحود دارد. البته توقع و انتظار از این همکاری ها خیلی بیشتر است.
حجت الاسلام والمسلمین کبیریان، مدیر حوزه علمیه خواهران استان تهران نیز در این نشست بر ضرورت افزایش انس طلاب با نهج البلاغه تاکید و گفت: مقام معظم رهبری نیز درباره اهمیت ارتباط بیشتر مردم با نهج البلاغه تاکید دارند. البته کارهای خوبی انجام شده است ولی تا نقطه مطلوب فاصله بسیاری دارد.
وی ادامه داد: هم در متون درسی و هم در ساختار آموزشی باید به دنبال تحول بیشتر باشیم. مجموعه نهادهای حوزوی باید برای موضوع فرزندآوری هم برنامه ریزی بیشتری کنند. نکته بعدی که می تواند موثر باشد، توجه بیشتر به نیازهای روز در برنامه های حوزه های علمیه استانی و مدارس علمیه است.
حجت الاسلام والمسلمین محمودی گلپایگانی، مسئول شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی در ادامه این جلسه با اشاره به اقدامات خوبی که از سوی شورای هماهنگی نهادهای حوزوی در سطح استان در حال اجرا است، گفت: مدارس علمیه در تمام برنامه های مذهبی و انقلابی و ملی بسیار خوب مشارکت دارند و مردم با مشاهده حضور حداکثری روحانیون و طلاب در برنامه های دینی که در خیلی از موارد اهل علم، پرچمدار هستند، انگیزه مضاعفی پیدا می کنند. کارهای خوبی از سوی مرکز مدیریت حوزه علمیه استان تهران در حال انجام است. حوزه های علمیه باید همه جا پرچمدار باشند. با توجه به جایگاه مهم و حساس تهران باید کارهای فرهنگی و تبلیغی با محوریت مدارس علمیه انجام شوند.
افتتاح قرارگاه جهادی تبلیغی فرهنگی حوزه علمیه تهران با حضور آیت الله اعرافی
در جریان سفر دو روزه آیت الله اعرافی مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور به استان تهران و بازدید از فعالیت ها و اقدامات حوزه علمیه استان تهران، ساختمان شماره ۲ مدیریت حوزه علمیه استان تهران، بعنوان قرارگاه جهادی فرهنگی تبلیغی حوزه علمیه استان تهران شناخته می شود با حضور آیت الله اعرافی و معاونان ایشان افتتاح شد.
گفتنی است، به علت گستردگی فعالیت های معاونت تبلیغ در ساختمان اصلی مرکز مدیریت استان تهران و نیز تاکید مقام معظم رهبری بر ماموریت اصلی حوزه های علمیه در خصوص تبلیغ که باید حوزه علمیه با جدیت بیشتری ورود پیدا کند، این قرارگاه تشکیل شده است.
همچنین با رویکرد جدید حوزه علمیه استان تهران در خصوص تبلیغ و استفاده از شیوه های نوین تبلیغ و برنامه ریزی های انجام شده در مرکز مدیریت حوزه علمیه استان، تصمیم بر این گرفته شد که معاونت تبلیغ حوزه علمیه استان تهران به ساختمان شماره ۲ منتقل شود.
در این قرارگاه بخش های مختلف معاونت تبلیغ، گروه های جهادی، ستاد رشد آرمان، همچنین مرکز رسانه و فضای مجازی، دفتر خبر گزاری حوزه مستقر هستند.