سهم ناچیز بندر شهید رجایی در واردات کالای اساسی

بررسی آخرین آمار رسمی سازمان بنادر و دریانوردی از عملکرد تخلیه و بارگیری کالا در بنادر کشور طی اسفندماه سال گذشته نشان میدهد که بیشترین عملکرد با یک میلیون و 140 هزار و 656 تن مربوط به بندر امام خمینی (ره) بوده است.
به عبارت دیگر، بیش از 60 درصد کالای اساسی کشور در اسکلههای بندر امام تخلیه و بارگیری شده است.
بعد از این بندر، بنادر امیرآباد و لنگه به ترتیب با 191 هزار و 619 تن و 132 هزار و 792 تن در رتبههای بعدی قرار دارند. عملکرد بندر شهید رجایی در تخلیه و بارگیری کالای اساسی در ماه مورد نظر صفر بوده است.
در بهمن ماه سال گذشته نیز 62.5 درصد (معادل حدود 1 میلیون و 300 هزار تن) کالای اساسی در بندر امام خمینی (ره) تخلیه و بارگیری شده بود. سهم بندر شهید رجایی نیز 43 هزار و 944 تن، معادل حدود 2 درصد بوده است.
طبق اظهارات مسئولان سازمان بنادر و دریانوردی، روند معمول پهلوگیری کشتیهای حامل کالای اساسی در بندر امام خمینی (ره) در حال انجام است و ذخایر کالای اساسی کشور در وضعیت بسیار خوبی قرار دارد.
هیچ مشکلی در تخلیه کشتیها و بارگیری آنها به داخل کشور وجود ندارد و فرآیند تخلیه و بارگیری به صورت روان و بدون وقفه ادامه دارد. این شرایط، اطمینان را به مصرفکنندگان و مسئولان کشور میدهد که ذخایر کالاهای اساسی در وضعیت مناسبی بوده و مشکلاتی از نظر تامین این کالاها برای مردم وجود ندارد.
در همین حال، گمرک نیز اعلام کرد: بررسی آمارهای گمرک نشان میدهد که سهم بندر شهید رجایی از واردات کالاهای اساسی زیاد نیست و تنها نزدیک به 8 درصد از مجموع کل کالاهای اساسی وارداتی به کشور را به خود اختصاص داده است.
بر اساس بررسیهای به عمل آمده، بیش از 58 درصد از واردات کالاهای اساسی به کشور از طریق گمرک بندر امام خمینی (ره) صورت میگیرد.
همچنین نزدیک به 13 درصد از واردات کالاهای اساسی نیز به بندر امیرآباد در استان مازندران اختصاص دارد. گمرکات نوشهر، چابهار و بندر انزلی نیز در رتبههای بعدی قرار دارند.
بنابراین گزارش، در سال 1403 بیش از 25 میلیون و 354 هزار تن انواع کالاهای اساسی وارد کشور شد که تنها 2 میلیون تن آن به گمرک شهید رجایی بندر عباس اختصاص داشت.
گزارشهای میدانی نیز نشان میدهد که در محل دپوی کانتینرها، که محل انفجار نیز بوده، گزارشی مبنی بر وجود کانتینرهای حاوی کالاهای اساسی ارائه نشده است؛ زیرا عمده کالاهای اساسی به صورت فلهای وارد کشور میشود و محوطه بندری سینا عمدتاً به کالاهای کانتینری اختصاص داشته است.