از سیر اجرایی برگزاری آزمون شناسایی استعدادهای برتر حوزه تا علت تغییر رویه از حضوری به کتبی

حجتالاسلام حسین فخرروحانی، مدیر دفتر امور نخبگان و استعدادهای برتر حوزه های علمیه در گفتوگو با خبرنگار سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، از برگزاری آزمون استعدادهای برتر حوزه های علمیه خبر داد.
در ادامه مشروح این گفتوگو تقدیم شما مخاطبان می شود:
رسا ـ ضمن عرض سلام و خسته نباشید، لطفاً هدف از برگزاری این آزمون را تشریح فرمایید:
بنده هم سلام عرض می کنم و ایام دهه کرامت و همچنین روز معلم را تبریک عرض میکنم، همانطور که مستحضرید در سال های گذشته به دستور مقام معظم رهبری و مراجع عظام تقلید حمایت های خوبی از جامعه نخبگانی حوزههای علمیه صورت گرفته است و طلاب نسبت به تشکیل پرونده و برخورداری از مواهب آن راغب هستند. خصوصا در دوره جدید که حمایت های معنوی افزون تری در راستای توانمندسازی استعدادهای برتر صورت گرفت تعداد متقاضیان تشکیل پرونده بیشتر شدند. طبیعتا صرف نمره و معدل، برای تشخیص استعداد کافی نیست. این آزمون برای سنجش ایشان است تا مشخص شود چه میزان از نمره فرد مربوط به استعداد و تلاش وی بوده است.
رسا ـ چرا این آزمون تاکنون به صورت حضوری انجام می شد و علت تغییر رویه به آزمون کتبی چه بوده است؟
بر اساس آیین نامه ابلاغی، آزمون می تواند به هر دو صورت برگزار شود و چون آزمون هماهنگ کشوری کار مشکلی مینمود و تامین امنیت آزمون نیز مطرح بود لذا تاکنون به صورت شفاهی در قم انجام میشد.
اما از آن جا که با افزایش متقاضیان، از سویی هزینه سرسام آوری برای اخذ مصاحبه ایجاد میشد زیرا هر نفر شش استاد مصاحبه در موضوعات مختلف دارد و همچنین حضور در قم برای طلاب مناطق دوردست دشوار بود و اعزام استاد مورد تایید هيئت امنا نیز عملیاتی نبود و همچنین بسیار زمان بر میشد تصمیم بر آن شد تا شیوه تغییر کند.
رسا ـ در مورد سیر اجرایی این رویداد بزرگ توضیح دهید.
بله ابتدا شورای علمی با حضور اساتید طراز حوزه به انتخاب کمیسیون هیأت امنای مرکز امور نخبگان تشکیل شد و بلافاصله اعضای کمیته های طراحی سؤالات انتخاب شدند. سپس فرآیند طراحی سوالات با استانداردهای فراتر از المپیادهای علمی حوزه آغاز شد و سه ماه به طول انجامید. با توجه به گوناگونی کتب و منابع تحصیلی طلاب در پایه های مختلف مجموعا ۲۶ دسته سوال آماده گردید. در نهایت طلاب واجد شرایط با اختیار خود، منابع مربوطه را برگزیدند.
در این آزمون داوطلبان به ۸۰ پرسش چهارگزینه ای علمی متناسب با پایه تحصیلی، دو پرسش تشریحی و ۲۰ پرسش سنجش هوش و استعداد پاسخ دادند.
رسا ـ روال برگزاری در استان ها به چه صورت بود؟
همانطور که عرض شد در قم و ۳۷ استان و منطقه کشور این رویداد برگزار شد. در واقع هر منطقه ای که اعلام آمادگی نمود ولو با ۴ نفر واجد شرایط، زمینه را فراهم نمودیم تا مبادا طلبه ی مستعدی به جهت بعد مسافت نتواند از حمایت های نخبگانی محروم بماند.
بیشترین متقاضی ما در استان قم با بیش از ۷۰۰ نفر بود که در مسجد امام حسن عسکری علیه السلام برگزار شد و کمترین شرکت کننده مربوط به استان هرمزگان با ۴ نفر متقاضی بود.
سؤالات به صورت محرمانه بستهبندی شده و برای رابط امور نخبگانی استان پست پیشتاز شد تا در روز آزمون و در حضور ناظر اعزامی مفتوح گردد.
برای بعضی استان ها نظیر تهران و آذربایجان شرقی و برخی استان های جنوبی کشور نیز مستقیما هیئتی از قم اعزام شدند.
رسا ـ ضمن تشکر اگر در پایان مطلبی دارید بفرمایید.
وظیفه می دانم از مدیریت های استانی نهایت تقدیر و تشکر را داشته باشم که با همکاران خود به نحو احسن در اجرای این آزمون مساعدت نمودند. امیدوارم این گام که نقش بسزایی در تسریع تشکیل پرونده نخبگانی طلاب مستعد دارد موجبات رضایت حضرت ولیعصر عج را فراهم آورده باشد. از جنابعالی و سایر همکاران خبرگزاری رسا نیز که با پوشش رسانه ای خود بر شکوه این رویداد افزودید نهایت تقدیر و تشکر را دارم.