۱۸ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۴:۴۹
کد خبر: ۷۸۰۶۴۸
حجت الاسلام والمسلمین عباسی:

توسعه عملی و دانشی حوزه پس از پیروزی انقلاب رشدی شگفت انگیز داشته است

توسعه عملی و دانشی حوزه پس از پیروزی انقلاب رشدی شگفت انگیز داشته است
رئیس جامعه المصطفی(ص) العالمیه گفت: توسعه عملی و دانشی که در یک صد سال اخیر ایجاد شده است بی نظیر است. بخصوص این توسعه پس از انقلاب اسلامی رشدی شگفت انگیز داشته است.

به گزارش سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، حجت الاسلام والمسلمین عباسی امروز در کمسیون حوزه و عرصه بین الملل در همایش بین المللی یکصدومین سالگشت بازتاسیس حوزه علمیه قم و نکوداشت آیت الله العظمی حائری یزدی در قم گفت: حوزه علمیه قم آخرین حلقه نظام و ساختار حوزه های علمیه شیعه در سیر تاریخی خود داشته است که نقش آفرینی عظیمی در عرصه های مختلف داشته است.

وی افزود: این حوزه دارای ریشه های عمیقی دارد. مهاجرت اشعریون به قم و شکل گیری یک مدرسه علمی با برکت به سیر رشد خود ادامه داد ولی آنچه در یک صد سال اخیر رخ داده است دارای جنبه های استثنایی است که آن را از همه عرصه ها و دوران ها متمایز می کند.

رئیس جامعه المصطفی(ص) العالمیه گفت: توسعه عملی و دانشی که در یک صد سال اخیر ایجاد شده است بی نظیر است. بخصوص این توسعه پس از انقلاب اسلامی رشدی شگفت انگیز داشته است.

وی تصریح کرد: جامعه المصطفی(ص) یکی از آثار گرانسنگ حوزه پس از انقلاب اسلامی است. ورود حوزه به دانش های تخصصی اسلامی که در گذشته کمتر به آنها پرداخته می شد از جمله دانش تفسیر و کلام و تاریخ و فلسفه و... از جمله اختصاصات حوزه علمیه قم در نیم قرن اخیر است.

حجت الاسلام والمسلمین عباسی بیان کرد: ورود به حیطه علوم انسانی با نگاه دینی با رویکرد تمدنی و تمدن اسلامی از جمله برکات حوزه علمیه قم پس از انقلاب اسلامی بوده است.

وی افزود: دین اسلام برای همه انسان ها است، زیرا قرآن نیز پیامبر اکرم(ص) را پیامبر همه دنیا معرفی می کند، پس بین المللی بودن در ذات و نهاد اسلام و روحانیت اسلام است.

رئیس جامعه المصطفی(ص) العالمیه گفت: ما داعیه دار این تمدن در جهان و بشریت هستیم. رسالت حوزه علمیه ارایه چنین تمدنی است و علوم انسانی به عنوان علوم فرهنگی و تمدنی باید با چنین مبانی و نگاهی بازخوانی و بازتولید شود و به عالم ارایه شود. این کاری است که حوزه علمیه قم بخصوص در پنجاه سال اخیر به دنبال آن بوده است.

وی تصریح کرد: علامه مصباح یزدی نقش مهمی در توسعه این نگاه در حوزه علمیه قم داشتند و مؤسساتی را برای چنین کاری تأسیس کردند و جامعه المصطفی(ص) نیز بر سر این سفره حضور پیدا کرد و دانش های انسانی را با نگاه الهی ارائه می کند.

حجت الاسلام والمسلمین عباسی بیان کرد: حوزه علمیه قم پیش از انقلاب در انزوای تحمیلی فعالیت می کردند و حاکمیت ها تلاش می کردند که حوزه در یک محدوده خاص حضور یابد و امکان ارتباط گیری با مراکز دیگر را نیز نداشته باشد. در این عرصه فعالیت هایی نیز شکل گرفت از جمله تأسیس مرکز اسلامی هامبورگ و ایجاد دارالتقریب در زمان آیت الله العظمی بروجردی ولی آنچه پس از انقلاب اسلامی رخ داد در هیچ دوره دیگری، سابقه ندارد.

وی افزود: پیش از انقلاب اسلامی در حدود ۱۲ کشور در حوزه علمیه قم تحصیل می کردند که جمعیت آنها به حدود ۴۰۰ نفر می رسید ولی امروزه المصطفی العالمیه که از حوزه علمیه قم پدید آمد پذیرای ده ها هزار نفر از ۱۲۰ ملیت است. نزدیک ۴۰درصد از جمعیت طلاب خارجی محصل در جامعه المصطفی را خواهران تشکیل می دهند.

رئیس جامعه المصطفی(ص) العالمیه گفت: تنوع رشته ای نیز متناسب با نیاز مخاطبین بین المللی در حوزه علمیه قم و جامعه المصطفی ایجاد شده است. این تنوع نیز به دلیل تنوع نیازهای جهان معاصر ایجاد شد و امروزه به تدوین ۴۰۰ رشته گرایش منجر شد که ۲۰۰ رشته گرایش نیز امروز در این حوزه تدریس می شود.

وی تصریح کرد: امروزه یک مجموعه ویژه آموزش زبان و ادبیات داریم که ۲۲ زبان در آن مراکز آموزش داده می شود. آموزش های مجازی و کوتاه مدت و آموزش اهل سنت از جمله این آموزش ها است.

حجت الاسلام والمسلمین عباسی بیان کرد: ورود به عرصه گفت‌وگو با مذاهب و ادیان مختلف از جمله فعالیت های بین المللی این حوزه علمیه بوده است. حوزه علمیه ما امروز چتر خود را برای پوشش ارتباطی با دیگران گسترانیده است ولی قطعا فرصت های دیگری وجود دارد که باید از آنها بهره برد.

ارسال نظرات