اجرای برنامه مکملیاری آهن و ویتامین D در مدارس کشور

احمد اسمعیلزاده، مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت وزارت بهداشت، از اجرای برنامههای مکملیاری آهن و ویتامین D در مدارس کشور خبر داد و هدف این اقدامات را کاهش کمبود ریزمغذیها در میان دانشآموزان عنوان و اظهار کرد: برنامه مکملیاری با آهن به مدت 23 سال است که در مدارس متوسطه اول و دوم دخترانه اجرا میشود. طبق این برنامه، دانشآموزان دختر دبیرستانی هر هفته یک عدد قرص آهن به مدت چهار ماه در سال تحصیلی دریافت میکنند.
وی گفت: مکملها از طریق مراکز بهداشتی به مدیران مدارس تحویل داده میشود و مسئولیت اجرای برنامه با مدیران مدارس است.
اسمعیلزاده افزود: کمبود آهن باعث کمخونی، اختلال تمرکز، کاهش قدرت یادگیری، خستگی زودرس و ضعف سیستم ایمنی میشود. برای پیشگیری، علاوه بر مصرف مکمل، رعایت تنوع غذایی و مصرف منابع آهن مثل گوشت و حبوبات نیز توصیه میشود.
وی در مورد نحوه اجرا گفت: پیش از توزیع مکملها، آموزشهای لازم توسط کارشناسان تغذیه مراکز سلامت به معلمان، مراقبین بهداشت، دانشآموزان و والدین ارائه میشود.
به گفته وی، روند مکملیاری آهن از سال 1400 تا 1402 از 57 درصد به 91 درصد افزایش یافته است.
اسمعیلزاده همچنین درباره مکملیاری ویتامین D اظهار کرد: این برنامه از سال 1393 آغاز شده و اکنون در تمامی مدارس متوسطه دخترانه و پسرانه، هر ماه یک عدد قرص 50 هزار واحدی توزیع میشود.
وی تاکید کرد: با وجود اجرای برنامه در مدارس و مراکز سلامت و حتی خرید شخصی از داروخانهها، کمبود ویتامین D همچنان شایع است. دفتر بهبود تغذیه در حال برنامهریزی برای مداخلات لازم در این زمینه است.
او گفت: میزان مشارکت در برنامه مکملیاری ویتامین D نیز در سه سال اخیر از 51 درصد به 80 درصد افزایش یافته که نشاندهنده همکاری مؤثر بین وزارت بهداشت، آموزشوپرورش و والدین است.
اسمعیلزاده گفت: اجرای برنامه با چالشهایی مانند محدود بودن بودجه، همکارینکردن برخی مدیران مدارس و مقاومت دانشآموزان در مصرف مکملها مواجه است
وی خاطرنشان کرد: وزارت بهداشت با آموزش به معلمان و دانشآموزان درصدد رفع این چالشهاست. همچنین در حال همکاری با شرکتهای دارویی برای استفاده از مکملهایی با عوارض گوارشی کمتر میباشد تا پذیرش مصرف مکملها افزایش یابد.