صدور فتوای جهاد در دفاع از رهبری، اوج بیداری فقه شیعه است/ نقش بیبدیل مراجع در مقابله با جنگ ترکیبی دشمن

حجتالاسلام محمد ملکزاده عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در گفتوگو با خبرنگار سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، با اشاره به فتاوای اخیر حضرات آیات نوری همدانی و مکارم شیرازی در دفاع از رهبر معظم انقلاب در برابر تهدیدات آمریکا و رژیم صهیونیستی، این اقدامات را گامهایی تاریخی در دفاع از کیان اسلام و مرجعیت شیعه خواند و گفت: در تاریخ معاصر جمهوری اسلامی ایران همواره نقش مراجع تقلید در هدایت امت، صیانت از ولایت و حفظ اقتدار اسلام بسیار راهبردی و تعیینکننده بوده و این فتاوا ادامه همان مسیر نورانی است.
وی تصریح کرد: در شرایطی که رئیسجمهور جنایتپیشه آمریکا و سران رژیم اشغالگر قدس صراحتاً ولیامر مسلمین جهان را تهدید کردهاند، صدور فتوای دفاعی از سوی مراجع عالیقدر اقدام هوشمندانهای در راستای ایفای وظیفه شرعی و سیاسی علما در برابر جنگ ترکیبی دشمن محسوب میشود. این فتواها یادآور فتاوای تاریخی علمای شیعه در مقاطع حساس مانند فتوای میرزا محمدتقی شیرازی علیه اشغالگران انگلیسی، فتوای حضرت آیتالله سیستانی علیه داعش و حتی فتوای تاریخی امام خمینی(ره) در مقابله با رژیم پهلوی است.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در تبیین جایگاه فقهی این اقدام اظهار داشت: در اندیشه فقهی شیعه دفاع از جان و کیان ولیفقیه استمرار دفاع از حریم امامت و ولایت محسوب میشود. بنابراین بر همه مسلمانان بهویژه علمای دین، واجب است که در این شرایط حساس از رهبری جامعه اسلامی پشتیبانی کنند. مراجع تقلید در حکم دژهای عقیدتی امت اسلامیاند که در بزنگاهها با صدور فتوا مسیر حرکت امت را روشن میکنند.
وی با اشاره به ابعاد تاریخی ماجرا گفت: تاریخ گواه است که رژیم پهلوی زمانی از ترور امام خمینی(ره) عقبنشینی کرد که علما در آن زمان با اعلام مرجعیت ایشان هشداری قاطع به رژیم دادند. دشمنان بهخوبی میدانند که تعرض به مرجعیت شیعه و ولیفقیه هزینههای سنگینی بهدنبال دارد.
حجتالاسلام ملکزاده با تحلیل ابعاد سیاسی فتوای اخیر، افزود: این فتاوا چند پیام اساسی دارد؛ نخست آنکه باعث انسجام بیشتر جبهه مقاومت در منطقه میشود. دوم، هشداری است جدی به دشمنان که تعرض به رهبر امت اسلامی بهمنزلهی اعلان جنگ با تمام جبهه اسلام است. سوم، قدرت بازدارندگی جبهه اسلام را افزایش میدهد و دشمن را از هرگونه اقدام نظامی و امنیتی نسنجیده بازمیدارد.
وی ادامه داد: فتواهای اخیر نشان میدهد که مرجعیت بیدار است و درک دقیقی از شرایط دارد. این فتاوا صرفاً پاسخ فقهی به یک تهدید نیست بلکه در حکم راهبردی سیاسی و فرهنگی برای هدایت جامعه اسلامی در مقابله با جنگ شناختی، روانی و نظامی دشمنان است.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود از حوزههای علمیه و علمای بلاد خواست که نسبت به این تهدیدها و پیامدهای آن بیتفاوت نباشند و گفت: امروز زمان آن است که همهی ارکان حوزه، از استادان، خطبا، پژوهشگران، مبلغان و نهادهای حوزوی، در کنار مرجعیت نقش خود را در دفاع از ولیفقیه ایفا کنند. این دفاع نهتنها وظیفهای شرعی بلکه مسئولیتی تاریخی است که آیندگان درباره آن قضاوت خواهند کرد.
وی خاطرنشان کرد: دشمنان اسلام در پی آناند که با ابزارهای رسانهای، دیپلماسی فریب، تهدیدهای امنیتی و جنگ ترکیبی، ارادهی ملت ایران و جایگاه رهبری را تضعیف کنند. در این شرایط حوزه علمیه باید با جهاد تبیین، روشنگری عالمانه و دفاع نظری و عملی از ولایت فقیه پیشقراول جبهه مقاومت باشد.
حجتالاسلام ملکزاده در پایان تصریح کرد: استمرار حمایتهای مراجع عظام، وحدت حوزه و حوزویان در دفاع از رهبر معظم انقلاب و حضور فعال حوزه در فضای رسانهای و اجتماعی تضمینی برای عزت و اقتدار ملت ایران و عامل ناکامی دشمنان در تحقق اهداف شومشان خواهد بود.