امناءالرسل؛ گامی برای آشنایی نسل جوان با مواریث تاریخی

به گزارش سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، آیتالله علیرضا اعرافی شامگاه شنبه چهارم مرداد ۱۴۰۴ در آیین رونمایی از پوستر فراخوان مقالات کنگره علمی و بینالمللی «امناء الرسل؛ پاسداشت مقام علمی و جهادی سیدالشهدای مقاومت، شهید سید حسن نصرالله» که در سالن جلسات مرکز مدیریت حوزههای علمیه در قم برگزار شد با گرامیداشت یاد و خاطره شهدای امت اسلام، اظهار کرد: ما یاد و خاطره شهدای بزرگوار امت اسلام را گرامی میداریم؛ شهدایی که در مبارزه با صهیونیسم بینالملل جانفشانی کردند به ویژه شهید والامقام سید حسن نصرالله، دانشمندان و فرماندهان شهید و همچنین مردم عزیز و همه شهدای حوادث اخیر و دفاع مقدس ۱۲ روزه.
وی در ادامه با اشاره به وضعیت مردم فلسطین گفت: در آغاز سخن، همبستگی عمیق خود را با مردم فلسطین بخصوص مردم غزه اعلام میکنیم به ویژه کودکان، نوجوانان و عزیزانی که در دشوارترین شرایط زندگی و حیات در غزه به سر میبرند. از خداوند متعال میخواهیم که این سختیها و مشقات را از دوش آنان بردارد و شرّ دشمنان امت اسلام و ایران اسلامی را به خودشان بازگرداند.
مدیر حوزههای علمیه در ادامه به تبیین اهداف کنگره امناء الرسل پرداخت و عنوان کرد: امناء الرسل مجموعهای است که هدف آن بازشناسی اعلام بزرگی است که در حوزههای علمیه بودهاند و در فکر و فرهنگ ایران و منطقه اثرگذار بوده و در فرآیندهای اجتماعی، سیاسی و فرهنگی نقش مؤثری داشتهاند. این مجموعه تلاش میکند این شخصیتها را هم در ایران و هم در منطقه به جامعه معرفی کند و نگاه ویژهای به دو حوزه قم و نجف دارد؛ دو حوزه محوری و دو کانون تاریخی فکر و فرهنگ اسلامی، ایمانی و شیعی که در جهان اسلام تأثیرگذار هستند و کوشش دارد این دو حوزه به هم نزدیکتر شوند.
مدیر حوزههای علمیه کشور افزود: امناء الرسل بزرگانی از این دو حوزه را که نقش برجسته علمی، فرهنگی و اجتماعی داشتهاند شناسایی کرده، سیره آنها را بازخوانی و به جامعه معرفی میکند.
آیتالله اعرافی سپس به تبیین جایگاه تاریخی و تأثیرگذار حوزههای علمیه قم و نجف پرداخت و اظهار کرد: در میان حوزههای علمیه، این دو حوزه در طول تاریخ از جایگاه و برجستگی ویژهای برخوردارند و در قرون اخیر حوزههای قم و نجف مبدا و آغازگر تحولات بزرگی در منطقه بودهاند؛ از نهضت مشروطه و نهضت ملی شدن نفت گرفته تا انقلاب اسلامی و حوادث مهمی که در عراق و منطقه رخ داده است.
آیتالله اعرافی با اشاره به گستره نفوذ این دو حوزه علمی افزود: دهها حادثه و رویداد بزرگ اجتماعی و فرهنگی وجود دارد که ریشه در مراکز علمی ما، از دانشگاهها و حوزهها دارد، اما این دو حوزه جایگاه مهم و ویژهای داشتهاند و شخصیتهای بزرگی از آنها برخاستهاند که در اقصی نقاط جهان تأثیرگذار بودهاند.
مدیر حوزههای علمیه با بیان اهداف مجموعه امناء الرسل در تقویت تعاملات علمی حوزهها گفت: این مجموعه در پی تقویت ارتباط نهادهای این دو حوزه است و در بازشناسی شخصیتهایی که قابل الگوسازی برای نسل جوان و جامعهاند، گام برمیدارد.
وی با اشاره به فعالیتهای انجامشده در این راستا خاطرنشان کرد: تاکنون چند برنامه برگزار شده که به نتایج خوبی منجر شده است، مجموعههای بزرگی منتشر شده و نشستهای مهمی در قم و نجف در این زمینه برگزار گردیده است.
آیتالله اعرافی از برنامهریزیهای جدید امناءالرسول برای بزرگداشت شخصیتهای برجسته امت اسلامی خبر داد و اظهار کرد: در گام جدیدی که در ماههای اخیر در شورای سیاستگذاری مطرح و توسط دوستان پیگیری میشود، بزرگداشت سه شخصیت مهم در دستور کار قرار گرفته است که هر یک از منظری جایگاه ویژهای دارند.
وی ادامه داد: اولین شخصیت، شهید علامه سید حسن نصرالله (رحمتاللهعلیه) فرمانده بزرگ مقاومت و چهره سیاسی و انقلابی برجسته است که بازشناسی شخصیت، جایگاه علمی و عمق اندیشه سیاسی و اجتماعی ایشان در دست تحقیق و بررسی است. امیدواریم در سال آینده نشستهای مهمی در قم، نجف و لبنان به منظور گرامیداشت این شخصیت بزرگوار برگزار شود.
آیتالله اعرافی با اشاره به آشنایی نزدیک خود با این شخصیت برجسته، بیان داشت: در خصوص شهید سید حسن نصرالله که افتخار داشتم مراوده نزدیکی با ایشان داشته باشم و بارها در جلسات طولانی، گاهی تا پاسی از شب در بیروت خدمتشان بودم، چند نکته قابل ذکر است که اهمیت این همایش را روشن میکند.
وی در تبیین ابعاد علمی و فکری شهید سیدحسن نصرالله گفت: اول آنکه شهید نصرالله دانشآموخته حوزههای علمیه قم و نجف بود. ایشان در نجف تحصیل کردند و دورهای نیز در قم بودند و از نحلههای مختلف علمی و فرهنگی حوزههای مهم قم و نجف بهره بردند.
مدیر حوزههای علمیه افزود: دوم، ایشان تحت تأثیر مرحوم شهید صدر قرار داشت و در امتداد آن، تحت الشعاع اندیشه امام خمینی (ره)، رهبری و انقلاب اسلامی قرار گرفتند و به سرعت به جایگاه یک رهبر بزرگ در لبنان، منطقه، جهان اسلام و از رهبران برجسته فکری و انقلابی جهان رسیدند.
وی ادامه داد: از نکات برجسته در شخصیت ایشان این بود که دارای اندیشه راهبردی بسیار ممتاز بود، به گونهای که میتوان گفت ایشان یکی از چهرههایی است که معادلات منطقه را تغییر داد و نقش مهمی در این مسیر ایفا کرد. همچنین ایشان مجذوب مقام معظم رهبری بودند و چهرههای بزرگی تحت تربیت ایشان پرورش یافتند.
آیتالله اعرافی در جمعبندی سخنان خود پیرامون شخصیت شهید سیدحسن نصرالله تأکید کرد: شهید نصرالله در واقع یک مکتب فکری، اجتماعی، فرهنگی، انقلابی و سیاسی است و این همایش به دنبال آن است که این مکتب بازخوانی شود و عناصر و آموزههای این اندیشه برجسته بازشناسی گردد.
مدیر حوزههای علمیه به معرفی دو شخصیت دیگر که بزرگداشت آنان در دستور کار امناء الرسل قرار گرفته است، پرداخت و گفت: دومین شخصیت، مرحوم آیتالله العظمی صافی گلپایگانی (ره) است که از چهرههای برجسته اجتماعی، سیاسی، انقلابی، فقهی، کلامی و مهدوی به شمار میروند. جایگاه ایشان در عالم مرجعیت بسیار بزرگ و اثرگذار است و آثار گستردهای در مباحث فقهی، کلامی، حدیثی و مهدوی از خود به یادگار گذاشتهاند که پاسخگوی بسیاری از پرسشهای فکری و مذهبی دنیای امروز هستند.
آیتالله اعرافی افزود: بازخوانی و انتشار این آثار در دستور کار قرار دارد و امیدواریم بخشی از این آثار به زبانهای دیگر نیز ترجمه شود.
مدیر حوزههای علمیه در ادامه به سومین شخصیت مورد نظر برای بزرگداشت اشاره کرد و گفت: سومین شخصیت مرحوم آیتالله شهرستانی (ره) است که از نوادر ناشناختهای به شمار میرود که بازشناسی و معرفی آثار و شخصیت ایشان میتواند برای نسل جوان، دانشگاهیان و حوزویان ما بسیار مؤثر و راهگشا باشد.
آیت الله اعرافی در پایان اظهار کرد: در تمامی این بزرگداشتها آنچه برای ما اهمیت دارد این است که نسل جوان با مواریث تاریخی خود آشنا شود، از آنها الهام بگیرد و راهی به سوی آیندهای بهتر بیابد.