جدایی علما از مشروطه زمینه بازگشت استبداد بود
حجت الاسلام علی نعمت زاده، امام جمعه مرند، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا در تبریز، که به مناسبت شهادت شیخ فضل الله نوری ترتیب یافت، با اشاره به اعدام شیخ فضلالله نوری و ترور عبدالله بهبهانی و موضعگیری صریح مشروطهچیها در مقابل علما اظهار داشت: از این تاریخ به بعد مردم به طور کامل از مشروطه روی برگرداندند و موقعیتی برای آنان ایجاد شد که صددرصد از مشروطه سرخورده شدند، در همین زمان زمینههای شکل گیری یک حکومت مقتدر و مطلقه فراهم شد.
وی بازگشت استبداد در ایران را نتیجه جدایی علما از نهضت مشروطه دانست و ادامه داد: با فراهم شدن موقعیت، انگلیس از فرصت سوءاستفاده کرده و یک حکومت مقتدر و مستبدی را پیریزی کرد که میتوان اسمش را استبداد مدرن گذاشت.
حجتالاسلام نعمت زاده، با بیان اینکه عدهای علما را نیز در آن دوران از نهضت مشروطه کنار زدند، اظهار داشت: مشروطه یک معنای غربی داشت و یک معنای تصرف شده نیز میتوانست داشته باشد، معنای تصرف شده مشروطه همان نهضت عدالتخانه است که شیخ فضل الله نوری و تعدادی از علمای دیگر به دنبال رسیدن به آن بودند؛ اما موقعیت مناسب برای پایهریزی آن فراهم نشد که جمهوری اسلامی امروز را میتوان نتیجه و امتداد آن حرکت دانست.
امام جمعه مرند مشکل بزرگ برخی نخبگان را خود کمبینی دانست و تصریح کرد: متاسفانه برخی از افراد هنوز به دنبال مشروطه غربی هستند.
وی ادامه داد: این افراد معتقدند که هر آنچه آن طرف مرزها وجود دارد درست و با ارزش و هر آنچه در اختیار خودمان است کم ارزش است، همین خودکمبینی در دوران نهضت مشروطه مشکلآفرین شد.
وی تصریح کرد: امروز هم این افراد خودکمبین، هر نوآوری داخلی را به دلیل عدم وجود آن در غرب رد میکنند و از سویی ترویج فرهنگ اسلامی چندان خوشایند احوالاتشان نیست.
حجت الاسلام نعمت زاده با بیان اینکه باید از تاریخ مشروطه عبرت گرفت، خاطر نشان کرد: پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی را می توان به نوعی بازخوانی نهضت مشروطه دانست، چراکه با نگاهی نو و متناسب با زمان و مکان برای تحقق اهداف اصلی مشروطیت و گرفتن غبار از چهره این نهضت ریشه دار به وجود آمد./935/ت302/س