۱۹ مهر ۱۴۰۵ - ۱۳:۳۵
کد خبر: ۸۲۹۰۰۰
علی‌آبادی:

سیاست‌های کلی جمعیت نیازمند بررسی موانع ساختاری و اجرایی است

علی آبادی
دانشجوی دکتری مطالعات زنان دانشگاه شهید بهشتی، با اشاره به گستره سیاست‌های کلی جمعیت، گفت: بررسی میزان تحقق این سیاست‌ها باید علاوه بر قوانین و اقدامات نهادینه‌شده، موانع ساختاری، فرایندی، رویکردی و گفتمانی موجود در مسیر اجرای آنها را نیز مورد توجه قرار دهد.

به گزارش خبرنگار گروه جمعیت و تعالی خانواده خبرگزاری رسا، شیما علی‌آبادی، دانشجوی دکتری مطالعات زنان دانشگاه شهید بهشتی، در پنجاه‌وهشتمین پیش‌نشست تخصصی با موضوع «الزامات تحقق سیاست‌های کلی جمعیت» اظهار داشت: سیاست‌های کلی جمعیت که به تأیید و ابلاغ رهبر معظم انقلاب رسیده است، موضوعات مختلفی را در بر می‌گیرد؛ از ازدواج و نهاد خانواده گرفته تا مهاجرت و پایداری اقتصادی.

وی افزود: این سیاست‌ها از سطوح خردتر، یعنی نهاد خانواده، تا خلق چشم‌اندازهای پایدارتر برای خانواده‌ها را شامل می‌شود تا خانواده‌ها بتوانند در نسبت با سیاست‌های کلی جمعیت تصمیم‌گیری کنند.

قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت؛ یکی از اقدامات نهادینه

علی‌آبادی با اشاره به روند اجرای سیاست‌های کلی جمعیت از سال ۱۳۹۳ تاکنون، خاطرنشان کرد: البته باید بررسی شود که در دستگاه‌های اجرایی مختلف چه اتفاقاتی در این زمینه رخ داده است، اما یکی از مهم‌ترین اقداماتی که به صورت نهادین در جهت تحقق این سیاست‌ها انجام شد، تصویب قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در سال ۱۴۰۰ بود.

وی ادامه داد: این قانون با مناقشات، منازعات و چالش‌هایی همراه بود، اما قطعاً ثمرات جدی نیز در حوزه جمعیت داشته و ان‌شاءالله این آثار و نتایج باید بیش از پیش رقم بخورد.

ضرورت بررسی نسبت سیاست‌های کلی جمعیت با اجرا

دانشجوی دکتری مطالعات زنان دانشگاه شهید بهشتی تصریح کرد: بحث ما امروز صرفاً ناظر به وجوه نهادینه تحقق سیاست‌ها یا بخش مربوط به قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت نیست، بلکه به صورت کلی‌تر می‌خواهیم نسبت خود سیاست‌های کلی جمعیت با حوزه اجرا را بررسی کنیم.

وی افزود: در این بحث تلاش می‌کنیم صورت‌بندی‌ای از سیاست‌های مدنظر رهبر معظم انقلاب ارائه کنیم و بررسی کنیم که این سیاست‌ها تا چه اندازه توانسته‌اند خود را در حوزه اجرا، قانون‌گذاری و برنامه‌ریزی اجرایی بروز و ظهور دهند.

علی‌آبادی ادامه داد: باید مشخص شود در کدام بخش‌ها این سیاست‌ها نتوانسته‌اند به عینیت برسند و اگر در بخش‌هایی تحقق پیدا نکرده‌اند، چه موانعی به لحاظ ساختاری، فرایندی، رویکردی و گفتمانی در مسیر تحقق آنها وجود داشته است.

پنجاه‌وهشتمین پیش‌نشست تخصصی با موضوع «الزامات تحقق سیاست‌های کلی جمعیت» به همت پژوهشکده زن و خانواده و با همکاری دبیرخانه همایش بین‌المللی «حکمرانی جمعیت و خانواده در شکل‌دهی جوامع آینده» دانشگاه جامع امام حسین(ع) برگزار شد.

ارسال نظرات
captcha