بخش پایانی/آیت الله مصباح یزدی:
پلورالیسم دینی و مذهبی یک گرایش انحرافی است
خبرگزاری رسا ـ عضو مجلس خبرگان رهبری، پلورالیسم دینی و مذهبی را یک نوع گرایش انحرافی توصیف کرد و گفت: اگر کسی در شرایطی قرار داشته باشد و یقین داشته باشد که راهی را که می رود درست است، این یک نوع مستضعف است و ممکن است خدا آنها را ببخشد، به شرطی که به اندازه ای که می فهمد، عمل کند و در تشخیص حق کوتاهی نداشته باشد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، آیت الله محمد تقی مصباح یزدی، رییس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) قم و عضو مجلس خبرگان رهبری، در بیستمین شب ماه مبارک رمضان، در ادامه بحث تفسیر خطبه فدکیه، که با حضور طلاب، دانشجویان و دیگر اقشار مردمی در دفتر مقام معظم رهبری در قم برگزار شد، به تبیین و بررسی مساله عبادت و بت پرستی پرداخت.
وی با بیان اینکه مساله معبود و اله مساوی با خالق آسمان و زمین نیست خاطرنشان کرد: خود بت پرست ها در عالم فرقه های بسیاری هستند، اینها نمی گویند بت های ما خالق زمین و آسمان است، بلکه می گویند برای هر کاری موجودی ماورایی است که در آن تاثیر می گذارد، یکی خدای باران است، دیگری خدای خورشید و قس علی هذا.
این استاد حوزه علمیه قم، با بیان خاطره ای از سفر خود به کشور هند و مواجهه با بت پرستان تاکید کرد: ما چند سال قبل در سفری که به کشور هند داشتیم، دیدیم یکی از بت پرستان به آسمان نگاه می کرد و مطالبی را به زبان می آورد و زیر لب غرولند می کند، وقتی از مترجم جریان را پرسیدیم، گفت او به خدای باران خود فحش می دهد که هر زمان ما به باران نیاز داشتیم تو نفرستادی، حال که ما نیاز نداریم و وقت برداشت محصولات مان است، باران فرستاده ای.
آیت الله مصباح یزدی ابراز داشت: در همان سفر همچنین در لابی یک هتل در شهر بمبئی بودیم که رییس هتل که فردی بت پرست بود پیش ما آمد و ابتدا خیلی احترام کرد و گفت من مشکلی دارم، خواهش می کنم برای حل آن دعا کنید؛ او نمی گفت اسلام دین حق است، اما شاید با خود می گفت حتما این روحانیان با ارواح در ارتباط هستند و شاید دعا کردند و کار ما نیز درست شد.
این استاد سطح عالی حوزه علمیه قم اظهار داشت: بسیاری از بت پرستان نیز هستند که معتقدند خداوند واحد آفریننده ای است که حساب او جدا است، در برخی فرقه های شاذ اسلامی نیز بعضا چنین گرایش هایی پیدا شده است.
آیت الله مصباح یزدی، ابراز داشت: برخی نیز اصلا به آفریننده ای برای عالم هستی معتقد نیستند، اما می گفتند کسانی هستند که می توانند نقش هایی را در این عالم ایفا کنند و از این جهت باید احترام شان کرد.
عضو مجلس خبرگان رهبری گفت: وقتی حضرت موسی(ع) به فرعون گفت من از طرف خدا آمده ام، او گفت خدا کیست؟ موسی گفت خدا کسی است که خالق آسمان ها و زمین است، او رو کرد به اطرافیانش و با حالت تمسخر گفت آیا می شنوید چه می گوید؟
آیت الله مصباح یزدی ادامه داد: آتش پرستان نیز معتقد بودند آتش به عنوان نماد قداست مطرح است و ما احترام می گذاریم تا خدا از ما راضی باشد، نه اینکه در واقع آتش خالق آسمان ها و زمین باشد.
وی تاکید کرد: در واقع پرستش بت به این معنا نبود که آنها خالق هستی باشند، قرآن کریم به اینها آموزش می دهد که شما باید کسی را بپرستید که خالق آسمان و زمین باشد، از این بت ها هیچ کاری بر نمی آید.
این استاد برجسته حوزه علمیه قم در ادامه به نکته ای بسیار ظریف و دقیق اشاره کرد و تاکید داشت: اگر کسی در شرایطی قرار داشته باشد و یقین داشته باشد که راهی را که می رود درست است، این یک نوع مستضعف است و ممکن است خدا آنها را ببخشد، به شرطی که به اندازه ای که می فهمد، عمل کند و در تشخیص حق کوتاهی نداشته باشد.
آیت الله مصباح یزدی ابراز داشت: اما عده ای می گویند باید راهی را درست کنیم و بگوییم بت پرست ها هم پاک هستند و فراتر از این، اهل بهشت نیز هستند، پلورالیست های دینی و مذهبی تصریح کردند که نه شیعه بر سنی، نه سنی بر شیعه و نه بت پرست بر مسلمان و نه مسلمان بر بت پرست، هیچ کدام بر هم برتری ندارند؛ الطرق الی الله بعدد انفسکم، آن یک روش و راه مستقیم، این هم یک صراط، مسلمان یک صراط، بت پرست هم یک صراط.
رییس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) خاطرنشان کرد: کسانی که این گونه گرایش هایی دارند و می گویند بت پرست ها هم نمی گویند بت ها خدا هستند، منتها برای آن احترام قائل اند و اعتقادشان این است که احترام برای آنها تاثیر دارد و سر آخر هم هیچ تفاوتی نداشته باشد و هر دو اهل سعادت باشند، این یک نوع گرایش انحرافی است.
وی یادآور شد: البته آیاتی داریم، اما معنای آن این نیست که بعد از اینکه پیامبر گرامی اسلام مبعوث شد و حجت بر آنها تمام شد و ثابت شد دین حق، دین اسلام است و احکام ادیان آنها منسوخ شد، باز هم اگر لجاجت کنند، فرقی نمی کند؟ این موضوع و بحث در مقام این است که هر صاحب شریعت و دینی در آن زمانی که وظیفه اش بود، اگر از آن دستورات پیروی کرد، خدا به او پاداش می دهد، اما اگر به آن عمل نکرد مساله متفاوت می شود، نه اینکه اینها که این گونه هستند و اینقدر گناه می کنند هم اهل سعادت و بهشت باشند.
رییس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)، وظیفه علما و روحانیان را در برابر این گونه عقاید خرافی بسیار سنگین توصیف کرد و ابراز داشت: مساله حفظ اصالت ها، دین و اعتقادات و باورهای دینی از بزرگ ترین وظایفی است که روحانیان در آن نقش بارزی دارند و باید رسالت خود را انجام دهند. /924/پ202/ج
ارسال نظرات