۱۵ اسفند ۱۳۸۹ - ۱۵:۳۸
کد خبر: ۹۹۸۱۵

چهارمین نشست تخصصی حقوق ادیان برگزار می‌شود

خبرگزاری رسا ـ چهارمین جلسه از سلسله نشست‌های تخصصی‌«حقوق ادیان و مذاهب» با دو عنوان «چیستی و چرایی حقوق ادیان» و «سیاست‌های تقنینی مقابله با توهین به ادیان» در سازمان مرکزی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار می‌‌شود.
نشست  حقوق اديان
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، چهارمین جلسه از سلسله نشست‌های تخصصی‌«حقوق ادیان و مذاهب» با دو عنوان «چیستی و چرائی حقوق ادیان» و «سیاست‌های تقنینی مقابله با توهین به ادیان» فردا از ساعت 13 تا 16 در سازمان مرکزی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار می‌‌شود.

در این نشست تخصصی که با همکاری وزارت امور خارجه و مرکز بین المللی گفت‌وگوی ادیان برگزار می‌شود، دکتر میردامادی و دکتر ضیائی‌فر سخنرانی می کنند و نقادی این جلسه بر عهده حجت الاسلام مظفری، دکتر حکمت نیا و حجت الاسلام محمدی جورکویه و دبیری آن برعهده ابراهیم باطنی است.

سید عبدالحمید میردامادی، یکی از سخنرانان نشست در مورد موضوع سخنرانی خود گفت: حقوق ادیان از جمله قدیمی ترین موضوعات حقوق در حوزه مطالعات حقوق کلیسا و دولت در غرب است که به خصوص پس از جدایی رسمی دولت و کلیسا و در ترسیم حقوق کلیسا در قرن 19 شکل گرفت.

وی ادامه داد: منازعه کلیسا و دولت به تدوین «حقوق ادیان» منجر شد و در قالب یک مفهوم به عنوان حق مذهب در چارچوبه قوانین دولتی بالاخره گنجانده شده است و دولت نیز صرفا از این دریچه به نهاد دین در کشور می نگرد.

وی گفت: تحقیق در خصوص شاخه‌های گوناگون معرفت بشری و فهم بیشتر آن البته نیازمند مطالعه و بررسی پیشینه و سوابق مطالعات و تحقیقات، و دیدگاه‌های عالمان و اندیشمندان و به ویژه حقوق‌دانان اسلامی است. گاه فقدان آن چه در دیگر قلمروهای حقوقی بدان پرداخته شده و یا پرداخته نشده نه از سرناآگاهی و عدم شناخت این حوزه معرفتی بلکه اساساً به دلیل عدم موضوعیت آن از منظری است که دیگران بدان می نگرند.

میردامادی تاکید کرد: حقوق ادیان به عنوان یک شاخه مستقل حقوقی در دایره نظام حقوق اسلامی به دلیل عدم موضوعیت پاره ای از دلایلی که منجر به تقویت این حوزه در غرب شد از جمله تاثیرات لیبرالیسم، سکولاریسم و بدتر از همه تاریخ اسفبار تجربه های حکومت کلیسا، و نیز محوریت دین در روابط سیاسی، اجتماعی و حقوقی و آمیختگی ذاتی و روشن دین و سیاست در فرهنگ اسلامی کمتر دستخوش این آسیب ها گردیده است. ما در مطالعه قوانین اساسی و مجموعه قوانین کشورهای اسلامی حتی در لائیک ترین کشورهای اسلامی همواره شاهد رگه های ارزشی حقوق اسلامی هستیم.

باطنی دبیر علمی نشست حقوق ادیان نیز پیرامون هدف از برگزاری این نشست ها گفت: پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در راستای ارزیابی و زمینه سازی برگزاری همایش ملی حقوق ادیان در سال1390؛ با هدف آسیب شناسی، تعمیق بحث و تمحض در موضوع حقوق ادیان، متولی این مهم با تاکید بر سه محور: تبیین مبنا، ماهیت و جایگاه حقوق ادیان، بررسی افتراق و اشتراک دیدگاه اسلام و دیدگاه لیبرال حاکم بر فضای حقوق بین الملل، و بررسی امکان ارتباط و ایجاد زبان مفاهمه دو رویکرد درون دینی(اسلام) و برون دینی اقدام به برگزاری این نشست ها نموده است.

لازم به ذکر است تاکنون سه نشست تخصصی در موضوع حقوق ادیان با عناوین «حقوق ادیان»، «بررسی راهکارها و راهبرد مقابله با توهین به مذاهب» و «حق بر دین و دین داری» به همت گروه فقه و حقوق پژوهشگاه برگزار شده است./956/د102/س
ارسال نظرات