خواستههای بشر با اجرای عدالت محقق میشود
به گزارش خبرگزاری رسا، دکتر عطاء الله رفیعی آتانی، در مراسم اختتامیه دومین همایش الگوی اسلامی ـ ایرانی پیشرفت گزارشی از عملکرد این همایش ارائه کرد.
رفیعی عدالت را جان، جوهر، اساس و فلسفه اسلام و نظام اسلامی دانست و گفت: عدالت ملاک و معیار و مبنای مشروعیت و حق حاکمیت، حکمرانی و حکومت در اسلام است.
وی افزود: عدالت عامترین و عالیترین مفهومی است که برای بیان همه خواستههای متعالی بشر ساخته شده است. آرزوهای بشر با اجرای عدالت محقق می شود. از این رو حکومت حضرت مهدی(عج) رسالتی جز تحقق عدالت بر عهده ندارد چراکه قرار است همه خواستههای بشر، یک جا و کامل تحقق یابد.
دبیر همایش ادامه داد: بر این اساس، معیار عدالت، جوهر یاب و حیات سنج یک نظام اسلامی است. هر اندازه که در نظام زندگی فردی و اجتماعی، عدالت تحقق یابد، نظام زندگی به همان اندازه و میزان، اسلامی خواهد بود.
وی عنوان کرد: جغرافیای حکومت و حاکمان فقط با تحقق عدالت، مشروعیت مییابد. در غیر این صورت حق صدور امر و نهی و تصرف در منابع گوناگون زندگی در یک جامعه اسلامی را ندارند. بر این اساس در یک نظام دینی، عیار میزان مشروعیت حکومت و حاکمیت تنها با معیار عدالت تعیین خواهد شد .
رفیعی با اشاره به سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی که فوری ترین هدف تشکیل نظام اسلامى را استقرار عدالت اجتماعى و قسط اسلامى می دانستند، اظهار داشت: رهبر انقلاب در این باره می فرمایند:"دعوت به نظام اسلامى، منهاى اعتقادى راسخ و عملى و پیگیر در راه عدالت اجتماعى، دعوتى ناقص، بلکه غلط و دروغ است و هر نظامى هر چند با آرایش اسلامى، اگر تأمین قسط و عدل و نجات ضعفا و محرومین، در سرلوحه برنامههاى آن نباشد، غیر اسلامى و منافقانه است".
دبیر همایش اظهار داشت: تلاش های بسیاری صورت گرفته است تا عدالت ، در مفهوم گسترده توسعه جاسازی شود اما به نظر می رسد بر اساس مبانی اسلامی نظریه اسلامی پیشرفت دقیقا یک نظریه برای عدالت نیز خواهد بود.
وی با بیان اینکه ماهیت پیشرفت بر تغییر در زندگی فردی و اجتماعی استوار است، عنوان کرد: تغییر در زندگی فردی به سمت کمال، خود را به صورت توسعه وجودی انسان نشان می دهد. این پدیده انسانی خود را در فراورده های انسانی در قلمرو زندگی علمی ، اخلاقی،فرهنگی،هنری و اقتصادی نشان می دهد.
رفیعی خاطرنشان کرد: به صورت طبیعی بروندادهای انسانی در طول تاریخ در ظرف نهاد های اجتماعی ذخیره می شود و این ذخائر انسانی به صورت علم ، ثروت و....در خدمت تحقق تمایلات فطری انسان های آینده قرار میگیرند. انباشت تدریجی فراوردههای فطرت آدمی در نهاد های اجتماعی باعث میشود که ظرفیت ثابت این نهادها با لزوم تغییر برای افزایش ظرفیت و قابلیت روبه رو شوند.
وی با بیان اینکه الگوهای غربی توسعه، تنها به ابعاد حیوانی وجود انسان توجه کرده است، گفت: بر اساس الگوهای غربی توسعه، قوای حیوانی در خدمت تحقق حداکثری لذت طلبی مادی قرار گرفته است و به همین دلیل زندگی اقتصادی نقش مدار و رهبر سایر نظامات زندگی را برعهده گرفته است. بر اساس این تحلیل توسعه غربی به عقب ماندگی حقیقی شبیه ترخواهد بود. چنانکه اندلس اسلامی آنگاه که به انحطاط کشیده شد به اسپانیای غربی تبدیل شده است.
دبیر همایش اضافه کرد: هر فردی از جامعه انسانی دارای ترکیب ویژهای از گرایشات فطری است که استعداد فرد را تعریف میکند.آنگاه که هرفرد تا حداکثر ممکن موفق گردید تا ترکیب تمایلات فطری ویژه خود را درعمل محقق سازد.
رفیعی با توجه به نقش نظام تعلیم و تربیت در تحقق عدالت، گفت: نظام تعلیم و تربیت هسته مرکزی ، مدار و رهبر سایر نظامات زندگی است. براساس الگوی غربی توسعه، نظام تعلیم و تربیت مانند نظام سیاسی با ملاک های اقتصادی توفیق سنجی میشود. در حالیکه در نظریه اسلامی پیشرفت نظامهای اقتصادی و سیاسی با معیار های نظام تعلیم و تربیتِ انسان که خود را در خلاقیت و نوآوری ،فضائل اخلاقی ،مشارکت ،آزادی مسئولانه ، توزیع نرمال درآمد و....نشان میدهد توفیقسنجی میشود.
وی افزود: مطالعات نشان می دهند که از میان راهبردهای مختلف توسعه غربی، استراتژی توسعه انسانی برای تحقق توامان رشد و توزیع برابر درآمد مناسب تر است.
گفتنی است دومین همایش ملی الگوی اسلامی – ایرانی پیشرفت، با همکاری بنیاد پژوهش های الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، مرکز پژوهش های فرهنگی و اجتماعی صدرا ، دانشگاه امام صادق (ع)، دانشگاه عالی دفاع ملی، دانشگاه علوم اسلامی رضوی، دفتر فرهنگستان علوم اسلامی قم سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی معاونت آموزش و پژوهش سازمان تبلیغات پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی جهاد دانشگاهی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار شد./916/د102/ع