۱۷ خرداد ۱۳۹۰ - ۱۶:۱۰
کد خبر: ۱۰۶۳۵۹
در شصت و هشتمین شماره پرتو پژوهش؛

رابطه روح با سعادت و شقاوت بررسی شد

خبرگزاری رسا ـ رابطه روح با سعادت و شقاوت در شصت و هشتمین شماره پرتو پژوهش بررسی شد.
پرتو پژوهش


به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، شصت و هشتمین شماره پرتو پژوهش با عنوان «رابطه روح با سعادت و شقاوت» از سوی معاونت پژوهش مجتمع آموزش عالی فقه قم منتشر شد که در آن به سؤال آیا سعادت و شقاوت روح به حکم خداوند است یا عامل دیگری دارد، پاسخ داده شده است.

در ابتدای این نوشتار با اشاره به آیه 85 سوره اسراء «روح از امر پروردگار است»، می‌خوانیم: «روح در قرآن کریم گاه به معنای روح قدسی آمده است که پیامبران را در انجام رسالتشان تقویت می‌کند و گاه به نیروی معنوی الهی که مؤمنان را تقویت می‌کند، اطلاق شده است».

این شماره پرتو پژوهش می‌افزاید: «روح گاهی نیز به معنای فرشته مخصوص وحی با عنوان امین آمده است؛ در مواردی به معنای فرشته بزرگی از فرشتگان خاص خدا یا مخلوقی برتر از فرشتگان آمده و در برخی موارد به معنای قرآن یا وحی آسمانی بیان شده است».

رابطه روح با سعادت و شقاوت در دو بخش عوامل سعادت و عوامل شقاوت بررسی شده است که تبیین موضوع عبادت و پرهیزکاری، بندگی و بینش الهی و تسلط بر افکار پراکنده در بخش نخست آن به چشم می‌خورد.

در تبیین عبادت و پرهیزکاری می‌خوانیم: «عبادت و پرهیزکاری از عوامل سعادتمندی انسان است؛ نخستین اثر عبادت و بندگی خداوند آن است که اراده انسان را قوی کرده و از نظر کمال روحی به جایی می‌رسد که می‌تواند بر هواهای نفسانی و شیطانی غلبه یافته و آنها را تحت تأثیر و اراده خود قرار دهد».

شصت و هشتمین شماره پرتو پژوهش، بندگی و بینش الهی و همچنین دوری از اندیشه‌های پراکنده و خیال‌های باطل را از دیگر عوامل سعادتمندی انسان می‌داند و تصریح می‌کند: «هرگاه انسان از بینش الهی بهره‌مند شود، هیچ‌گاه گرفتار بالطل نمی‌گردد و گمراه نمی‌شود».

در بخش دیگری از این شماره پرتو پژوهش عوامل شقاوت با سه موضوع غفلت، تکبّر و خودبینی، گناه و زنگار قلب بررسی شده که در بخش نخست آن با بیان این‌که غفلت یکی از بدترین عوامل شقاوت انسان است، راه سعادت انسان را توجه به خدا و تقرّب به او می‌داند.

این نوشتار می‌افزاید: «از عوامل دیگر که موجب شقاوت انسان می‌گردد، آلوده شدن به گناه است؛ گناه، آیینه دل را غبارآلود می‌کند. هرگاه دل غبارآلود شد، هرگز نور حق و خیر در آن دیده نمی‌شود».

پرتو پژوهش در پایان با بیان این‌که سعادت و شقاوت انسان در اختیار خود انسان است، نتیجه می‌گیرد که روح از سنخ امر و عالم ملکوت است که هیچ اسباب و علل دیگری در به وجود آوردن آن دخالت ندارد؛ بلکه فقط به امر و اراده الهی وجود یافته است.

گفتنی است، پرتو پژوهش منشوری است در پاسخ به پرسش‌های عقیدتی که هر هفته از سوی واحد پاسخ به سؤالات عقیدتی معاونت پژوهش مجتمع آموزش عالی فقه قم منتشر می‌شود. /920/ن601/ع

ارسال نظرات
captcha