اول ذی الحجه؛ شنبه در ایران، جمعه در عربستان
حجتالاسلام علیرضا موحدنژاد، رییس کمیته علمی ستاد استهلال دفتر رهبری در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا با بیان اینکه پنجشنبه مصادف با 29 ذیالقعده رصد هلال ذیالحجه انجام میشود، اظهار داشت: احتمال رویت ماه در این روز بسیار ضعیف است و حتی با ابزارهای پیشرفته هم امکانپذیر نیست.
وی با اشاره به مختصات نجومی هلال ماه ذیالحجه در تهران افزود: براساس این مختصات جدایی ظاهری ماه از خورشید 6/10 درجه، ارتفاع ماه 8/1 درجه، مدت مکث ماه یعنی مدت زمان غروب ماه پس از غروب خورشید، پانزده دقیقه است.
عضو ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری اظهار داشت: چنین هلالی با این مشخصات با ابزار هم سابقه دیده شدن ندارد و زمانی که چنین هلالی، پنجشنبه 29 ذیالقعده دیده نشود، ماه ذیالحجه سی روزه بوده و قاعدتاً شنبه اول ماه ذیحجه در ایران است.
وی با بیان اینکه به احتمال زیاد آغاز ماه ذیالحجه در کشور عربستان با ایران متفاوت خواهد بود، گفت: براساس تقویم امالقرا که در عربستان استخراج میشود، اگر ماه پس از غروب خورشید بالای افق بوده و از مقارنه گذشته باشد، برای اعلام اول ماه کافی است و در مکه هم چنین مشخصاتی وجود دارد.
حجتالاسلام موحدنژاد ادامه داد: براساس ملاک عربستان در استخراج تقویم، پیشبینی میشود که در این کشور جمعه اول ماه ذیالحجه باشد؛ چراکه در عربستان ملاک اعلام اول ماه براساس رویت، تقویم یا استخراج تقویم نیست بلکه بر اساس استهلال است.
وی یادآور شد: البته مواردی پیش آمده که عربستانیها زودتر از تقویم اعلام اول ماه کردهاند؛ چند سال پیش هم اول ماه متفاوت با آنچه در تقویم نوشته شده بود اعلام شد که سر و صدای زیادی به پا کرد و ظاهرا با ایران دو روز اختلاف داشت.
عضو شورای تقویم کشور همچنین با اشاره به رویت هلال ماه ذیالجه از سوی گروههای رصدی در نقاط مختلف کشور، اظهار داشت: برنامهریزی برای اعزام گروههای رصدی هر ماه از سوی ستاد استهلال هر استان انجام میشود.
وی تصریح کرد: هر ماه چهل گروه در نقاط مختلف کشور به امر استهلال و رویت هلال میپردازند که در برخی ماهها مانند رمضان، شوال و ذیالحجه که بسیاری از اعمال مؤمنان مبتنی بر ثبوت صحیح اول ماه است، تعداد گروههای اعزامی بیشتر میشود. /920/ت302/ع